Cursuri de formare

Reconversia profesională

Cât de dispuși sunt românii să o ia de la zero într-un alt domeniu

În căutarea oamenilor potriviți pentru anumite joburi, s-ar putea ca ajutorul să vină chiar din interiorul companiei, prin reconversie profesionala. Iată ce ar alege românii pentru o schimbare în carieră.

 

Recrutarea, mai la îndemână prin reconversie profesionala

Ai tot mai multă nevoie de oameni bine formați, care să se adapteze ușor unui loc de muncă și, dacă se poate, să fie și productivi din primele luni. Soluții există și unele chiar la îndemâna ta, prin programele de dezvoltare profesională ale angajaților tăi. Un climat bazat pe învățare continuă te ajută să-i ții aproape pe cei mai buni și să-i motivezi pe cei care vor altceva în cariera lor, dar nu au experiență, ci doar atitudinea potrivită pentru anumite joburi. Cei din urmă sunt dispuși să o ia de la zero în carieră și chiar să contribuie la rezolvarea unei probleme pe care o întâmpini de ceva timp: lipsa de profesioniști pentru anumite posturi și domenii. Abordarea aceasta, bazată pe investiția în actualii angajați, are efecte bune pe termen lung. Ocuparea pozițiilor vacante va fi mai ușoară pentru că, odată formați, colegii tăi se vor califica pentru noile roluri în companie. În plus, aceștia s-au adaptat deja mediului de lucru și au avut deja rezultate într-un anumit domeniu, deci au mai multe șanse să se descurce și într-unul nou. Astfel poți să preîntâmpini unele probleme ce pot apărea la angajarea unui om nou, precum atitudinea nepotrivită, lipsa de flexibilitate sau lipsa de orientare spre rezultate, pentru că îi știi deja. Înainte de a porni la treabă, eJobs îți vine în ajutor cu un studiu din care vei afla ce-și doresc să învețe angajații, cât de deschiși sunt spre programele de learning & development și cum ar vrea să se desfășoare!

 

reconversie profesionala

 

Peste două treimi dintre români sunt nemulțumiți de job

Principalul motiv care i-ar determina pe angajați să facă o schimbare de domeniu este nemulțumirea față de jobul actual. În acest sens, 76,4% din respondenții studiului eJobs declară că nu sunt mulțumiți de locul de muncă actual. Mai puțin de un sfert dintre ei sunt mulțumiți de jobul pe care-l au, acesta reușind să le satisfacă nu numai așteptările financiare, ci și pe cele nonfinanciare, care țin de formare, sănătate sau echilibrul job-viață personală. Procentul mare al angajaților nemulțumiți de jobul lor, ieșit la iveală în urma studiului eJobs, este un semnal că trebuie să iei constant pulsul în compania ta. De când nu ai mai făcut evaluarea stării de fericire a angajaților tăi?

 

domenii profesionale

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

În ce domenii ar face reconversie profesionala

Vrem să avem aproape angajații pe termen lung și vrem să fie motivați la job. Pe de altă parte, avem nevoie și de oameni cu abilități tehnice sau soft foarte specifice. Tentația de a ne pierde în procese de recrutare lungi și costisitoare e mare, asta în timp ce nemulțumirea angajaților față de actualul loc de muncă crește. Ce domenii ar alege însă cei care ar fi dispuși la o reconversie profesională? Domenii în care criteriile de selecție pentru angajare nu sunt așa de riguroase (precum vânzări, logistică, producție, transport), în care există perspective realiste de avansare sau domenii care le oferă o calificare și un salariu peste medie, ca resurse umane sau IT.

 

Domeniul actual nu îi mai satisface

Întrebați de ce ar face o schimbare în carieră, 43,8% dintre cei care au declarat că nu sunt mulțumiți de actualul loc de muncă spun că domeniul în care lucrează nu-i mai satisface. 34,4% dintre respondenți vor să câștige mai
mulți bani, 7,5% spun că nu le-a plăcut niciodată domeniul în care au lucrat, iar 6% consideră că domeniul lor nu mai e căutat. Discuțiile cu angajații te pot ajuta să afli în ce zonă își doresc să se reconvertească profesional și împreună puteți stabili un plan de formare în acel domeniu. Astfel, lor le va fi mai ușor să-și găsească un sens în carieră chiar la actualul loc de muncă, iar ție îți va fi mai simplu să găsești acei profesioniști de care ai nevoie în companie.

 

Românii ar plăti din buzunarul propriu pentru reconversie profesionala

Odată ce nemulțumirea față de jobul actual crește, angajații români conștientizează tot mai mult nevoia de a face o schimbare în carieră și de a ține pasul cu dinamica de pe piața muncii, prin învățare. Așa ajung să aprecieze tot mai mult angajatorii care investesc în formarea lor. Astfel, 94,3% dintre respondenții studiului eJobs ar participa la cursuri care să le ofere o reconversie profesională dacă ar fi plătite de companie. Există, așadar, un interes mare din partea românilor pentru formare. I-am întrebat și dacă ar participa pe cont propriu la cursuri menite să le garanteze o evoluție în carieră și salarială. 69,5% dintre respondenți ar fi dispuși să-și plătească astfel de cursuri (cei mai mulți, 87,6%, ar da între 100 și 300 euro/curs), totul pentru a-și asigura un job mai bun.
E de remarcat și procentul celor care nu ar face astfel de cursuri dacă ar fi plătite de companie (5,7%), considerabil mai mic totuși decât procentul celor care nu ar plăti din buzunarul propriu cursurile de formare (30,5%).

 

Ți-a plăcut articolul despre reconversie profesionala? Citește și despre:

Coders Lab, soluția crizei de candidați în IT

În același loc, dar altfel

Categorii:
Cursuri de formare

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*