team building
Team building

Cum să organizezi un team building de la A la Z

Câteva elemente cheie

Fiecare angajat dintr-o organizație are propriul stil prin care-și rezolvă task-urile zilnice și fiecare are preferințele sale atunci când vine vorba de job sau de mediul de lucru. Team building-ul îi adună însă pe toți la un loc, indiferent de ce hobby-uri au sau ce activități desfășoară la job. E un instrument bun prin care oamenii ajung să se cunoască mai bine, să-și împărtășească pasiunile și poate chiar să devină prieteni.

Să aruncăm o privire către cei care organizează aceste team building-uri, care investesc luni întregi pentru a pregăti două-trei zile de relaxare pentru angajați. Să vedem cum o fac, de ce o fac și ce înseamnă de fapt un team building.

 

Ce este un team building?

Ce înseamnă team building? De cele mai multe ori, team building-ul este organizat pentru o parte dintre angajații unei companii sau pentru un departament. Există și companii care organizează teambuilding-uri pentru întreaga firmă. E însă destul de dificil și ai nevoie de multe resurse pentru a organiza un team building pentru sute de oameni. De aici vine alegerea companiilor de a realiza astfel de evenimente pentru echipe mici sau pentru fiecare departament în parte.

Conceptul de team building a apărut în România odată cu marile companii care au venit să investească în business-urile relocate aici. Le-au organizat multinaționalele care-și căutau echipă și doreau ca oamenii din companie să învețe să colaboreze, să-și sudeze echipele, chiar dacă membrii acestora erau de origini diferite (prin activitati teambuilding sau jocuri teambuilding).

„Oamenii ajung să se cunoască mult mai bine și chiar să închege o prietenie. Practic, este un proces de coeziune și comunicare într-un cadru nonformal, un prilej bun de distracție, dar și de a cunoaște mai bine echipa și de a o suda”, explică Ilinca Hoinic, project manager la eJobs.

Ea organizează de peste trei ani team building-urile echipei eJobs, formată din aproximativ 100 de angajați și an de an primește feedback-uri din ce în ce mai bune.

 

Team building = Team drinking?

E bine ca oamenii din organizație să vadă acest eveniment ca pe pe un team drinking? Se pare că această percepție a angajaților față de team building-uri nu e neapărat greșită. „Nu e rău ca oamenii să aibă percepția asta, căci altfel nu ar mai dori să participe, și-ar găsi scuze doar ca să nu vină. Angajații știu foarte bine că pe lângă distracție există și acea componentă mai serioasă, acele meeting-uri formale în care se discută despre activitatea companiei, rezultatele acesteia, dar și despre lucrurile la care mai are de lucrat echipa sau managerii”.

În cadrul echipei eJobs, angajații care nu doresc să participe la team building nu au altă opțiune decât să vină la birou, pentru că team building-ul este organizat în timpul programului de muncă. Aceasta este o măsură prin care managementul companiei reușește să adune toți angajații la un loc și să participe câți mai mulți oameni la teambuilding. 

De altfel, team building-ul e important să fie văzut atât ca pe o oportunitate de relaxare și distracție în echipă, cât și ca un mod de cunoaștere și integrare, lucruri ce vor ajuta o companie să funcționeze cât mai productiv posibil.

 

Cum organizezi un team building?

Organizarea unui team building depinde foarte mult de nevoile echipei, dar și de dimensiunea acesteia. Cu cât echipa e mai mare, cu atât provocările sunt mai multe. De regulă, nevoile ei sunt corelate cu obiectivele organizaționale. Spre exemplu, unele companii au nevoie de dezvoltarea leadership-ului, altele au o comunicare deficitară, altele nu știu să lucreze în echipă sau au angajați demotivați la job în urma unui eveniment sau a unor schimbări importante. Analizând aceste puncte poți organiza un teambuilding potrivit companiei în care lucrezi. 

team building

De aceea, obiectivul team building-ului este extrem de important. În funcție de el poți stabili anumite activități potrivite care să îmbunătățească situația cu care te confrunți. Dacă nu ești la curent cu nevoile oamenilor, poți să faci asta prin discuții cu membrii echipei sau cu managerii. Ei știu cel mai bine de ce au nevoie persoanele cu care interacționează în fiecare zi.

Dacă știi obiectivul, poți să stabilești bugetul împreună cu managementul organizației. Acesta poate varia în funcție de scopul stabilit. Dacă e vorba de o simplă ieșire în care oamenii să se cunoască mai bine, atunci și bugetul va fi mai mic.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

După ce ai toate aceste detalii puse la punct, poți să începi să cauți locația. Trebuie să ții cont de mai multe aspecte precum spațiu potrivit pentru toată echipa, existența unor condiții favorabile, dar și să te încadrezi în bugetul prestabilit pentru activitati team building. 

„Gândește-te foarte bine unde să mergi, astfel încât timpul de mers să nu depășească 3-4 ore cu mașina. Asta pentru că nimeni nu dorește să petreacă mai mult de jumătate de zi pe drum”, explică Hoinic.

Asta îți poate limita ofertele, dar în același timp te poate ajuta, căci e mai ușor să alegi din mai puține opțiuni.

Nu uita nici de restul detaliilor: ce poți să faci acolo, dacă este izolată locația sau nu, ce meniuri ar prefera echipa ta? „E important să-i ții cât mai închegați, iar asta deja presupune crearea unui program. Iar dacă le faci un program, atunci nu uita să iei în calcul dacă ai un spațiu suficient, dacă hotelul are o grădină suficient de mare, o sală de ședințe potrivită, unde să aibă loc toată lumea. O atenție deosebită trebuie să o acorzi și meniurilor, căci ai putea avea în echipă vegetarieni și e important să ții cont de preferințele lor”, sugerează Ilinca Hoinic pentru a organiza un teambuilding reușit. 

 

Care sunt principalele provocări?

Principala provocare, ne mai spune Hoinic, este alegerea locației pentru un număr mare de persoane, care să aibă și condiții bune, să fie curată și izolată. De asemenea, e bine ca echipa să ocupe hotelul sau pensiunea pe care o alegi aproape în totalitate, ca să nu deranjeze alți vizitatori.

„O altă provocare e să convingi HR-ul sau CEO-ul companiei să organizeze team building-ul în timpul săptămânii sau măcar să fie împărțit: o zi din timpul săptămânii și una din weekend. E important ca oamenii să înțeleagă că nu li se ia din timpul lor personal.”

Ce jocuri de grup poți să organizezi? 

Odată ce ai stabilit locația, gândește-te ce activități (jocuri de grup) să organizezi ca să-ți îndeplinești obiectivele. Ai de unde să alegi, de la speach-uri motivaționale la activități de tip board games.

ce inseamna tb

Idei de jocuri de grup pentru un eveniment reușit:

  • Cooking show – (întreabă reprezentanții hotelului dacă îți pot pune la dispoziție anumite instrumente cu care să construiești stații de gătit),
  • Jocuri de tip board games pe echipe,  
  • Cocktail party,
  • Diverse trasee montane în care echipa să profite de natură,
  • Foc de tabără acompaniat de vin fiert,
  • Snowmobile – pe timp de iarnă e o soluție bună, mai ales că acest tip de activitate îți va oferi atât ție, cât și echipei o doză de adrenalină,
  • Team building în zbor – poți să alegi între zborul cu parapanta, motoparapanta sau chiar parașuta,
  • Diverse workshop-uri,
  • Speach-uri inspiraționale.

 

Cum măsori eficiența teambuilding-ului?

Depinde ce înseamnă eficiență pentru fiecare companie în parte. Rezultatele le poți observa în timp, la modul în care angajații comunică sau la nivelul de productivitate de care dau dovadă. E important să nu omiți procesul de feedback din partea angajaților și survey-urile.  Rezultatele îți vor aduce soluții noi pe care le poți implementa în companie pentru a-ți atinge obiectivele cheie.

Team building-ul e o soluție prin care poți rezolva anumite probleme din echipă. Ce vei obține? O echipă mai eficientă la job, în care membrii au mai mare încredere unii în alții. Poți să faci asta prin (activități team building sau jocuri team building). Iar angajații vor dobândi noi abilități și cunoștințe pe care e mai greu să le obțină atunci când sunt la birou.

 

Descoperă și alte metode prin care îți poți suda echipa:

Trei idei pentru a uni echipa care nu te costă nimic

Ține-ți aproape echipa 

Ce cadouri își doresc angajații?

Categorii:
Team building

Editor // Absolventă de Relații Economice Internaționale (ASE Bucureşti), scrie de peste patru ani despre provocările cu care se confruntă piața muncii. Pasiunea pentru nevoile angajaților și ale companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu HR-ul. Ulterior, a ocupat poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*