zile libere 2024
Codul Muncii

Zile libere 2024. E timpul să-ți faci planul pentru minivacanță

Calendarul sărbătorilor legale

Pe agenda ta se află nu doar obiective ambițioase și planuri mărețe pentru noul an, ci și oportunități de creștere personală și profesională. Pe aceeași listă e important să treci și zilele libere pentru relaxare, pentru că doar așa poți fi creativ și îți poți mobiliza și oamenii din echipă.

Dacă te regăsești printre cei care, poate, au neglijat beneficiile unei vacanțe bine meritate, noi suntem aici pentru a-ți reaminti de fiecare dată când apare o oportunitate de odihnă. În acest sens, am pregătit un calendar detaliat cu zile libere 2024, oferindu-ți nu doar perspective asupra minivacanțelor viitoare, ci și cele mai recente prevederi la capitolul sărbători legale 2024. Află mai multe despre cum să-ți optimizezi timpul pentru un echilibru perfect între muncă și momentele de relaxare!

 

E la fel de generos 2024 la capitolul zile libere legale?

2023 a venit cu 15 zile libere de la stat, declarate prin lege, potrivit Codului Muncii. Noul an este și mai generos, de această dată angajații au parte de 17 zile libere.

Printr-o lege oficializată, s-a decis ca în 2024, zilele de 6 ianuarie (Boboteaza) și 7 ianuarie (Sfântul Ioan) să fie zile în care salariații beneficiază de timp liber. Astfel, 2024 este primul an în care se vor da aceste libere. Vestea mai puțin îmbucurătoare este că cele două zile vor pica în weekend.

Totuși, dintre cele 17 sarbători legale, 10 sunt în timpul săptămânii. Iar prima minivacanță pe care o poți planifica încă de pe acum, este 24 ianuarie (miercuri).

 

Calendar zile libere în 2024:

1 ianuarie – Anul Nou (luni)

2 ianuarie – Anul Nou (luni)

6 ianuarie – Boboteaza (sâmbătă)

7 ianuarie – Sfântul Ioan (duminică)

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)

1 mai – Ziua Muncii (miercuri)

3 mai – Vinerea Mare (vineri)

5 mai – Paștele (duminică)

6 mai – Paștele (luni)

1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)

23 iunie – Rusalii (duminică)

24 iunie – Rusaliile (luni)

15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)

30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)

1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)

25 decembrie – Crăciunul (miercuri)

26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)

După cum poți remarca sunt câteva luni în care nu avem nicio zi liberă. Acestea sunt februarie, martie, aprilie, iulie, septembrie, octombrie. Restul lunilor din an au între una și trei sărbători legale pe lună.

Dacă te numeri printre cei care aparțin de un cult religios, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.

 

Zile libere legale când activitatea nu poate fi întreruptă

Pentru angajații a căror muncă nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității nici în zilele precizate mai sus, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sarbatori legale, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, potrivit datelor din Codul Muncii.

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare și sunt altele decât cele de weekend. În aceste zile de sărbătoare legală nu lucrează nimeni, în afară de unitățile sanitare sau de companiile în care activitatea nu poate fi întreruptă. Un exemplu de astfel de companii sunt anumite fabrici sau cele cu activități specifice.

 

Câte zile libere au angajații din alte țări?

România stă destul de bine în ce privește zilele libere legale față de alte țări din UE. Spre exemplu, cu un număr mai mare de zile libere este Germania cu 19 zile libere legale, potrivit datelor centralizate de We Are HR pe baza informațiilor de la Public Holidays Global.

Țările nordice, cunoscute pentru menținerea unui echilibru între job și viața personală, dar și pentru respectul pe care îl acordă timpului liber, au mai puține zile libere decât România. Spre exemplu, angajații din Danemarca se bucură anual de doar 10 zile libere legale, Norvegia de 12, Suedia de 13 și Finlanda de 15 zile libere.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Ai colegi de echipă care aparțin altor culte religioase? De ce sarbatori legale au parte?

Cei care aparțin altor culte religioase legale beneficiază, pe lângă cele 17 sărbători legale în care nu lucrează, de două zile nelucrătoare pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, potrivit informațiilor din Codul Muncii.

Mai exact, angajații care aparțin altor culte religioase decât cel creștin ortodox au dreptul la zilele libere pe care le au și ortodocșii, dar și de alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

 

Câte zile libere au bugetarii?

Pe lângă sărbătorile legale de care se vor bucura atât angajații de la stat, cât și cei de la privat, potrivit Ministerului Muncii, bugetarii vor avea alte 3 zile libere: 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024.

Totuși, pentru recruperarea acestor zile de muncă stabilite ca fiind zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite, arată hotărârea de guvern.

 

Trei podcasturi pe care să le asculți în zilele libere

În această perioadă, fiecare dintre noi încearcă să fructifice zilele libere. Unii citesc mai mult sau petrec timp suplimentar cu familia, iar alții se conectează cu pasiunile lor. Noi însă îți venim în întâmpinare cu câteva podcasturi numai bune pentru zilele libere. E absolut necesar să investești în dezvoltarea ta personală și profesională, ca mai apoi, să transmiți toată energia și sfaturile bune oamenilor din echipa ta. Hai să le luăm pe rând!

DriveThruHR

Este o discuție captivantă și ușor de înțeles care acoperă subiecte relevante pentru profesioniștii în HR. Fiecare episod are în aproximativ 30 de minute și include discuții între invitați și gazde, abordând subiecte referitoare la tehnologia în resurse umane, recrutarea, gestionarea talentelor, leadership sau cultura organizațională.

HBR IdeaCast

Este un podcast dedicat antreprenorilor și oamenilor de resurse umane. Ce poți afla? În fiecare săptămână, câte un expert din domeniu dezbate subiecte de interes pentru tine, de la strategiile de leadership, până la diverse noțiuni legale pe care trebuie să le cunoști.

HR Happy Hour

HR Happy Hour este unul dintre cele mai ascultate podcasturi de resurse umane. Este alcătuit dintr-o serie de emisiuni în care sunt dezbătute subiecte din domeniu, dar și din management, leadership sau tehnologie. Gazdele podcastului, Steve Boese și Trish McFarlane, vorbesc despre provocările actuale cu care se confruntă omul de HR.

 

Bonus: lectura ideală pentru vacanță

Bring your Human to Work

Erica Keswin

Autoarea împărtășește idei practice pentru cei care doresc să-și îmbunătățească echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Printre subiectele atinse de aceasta se numără: recrutarea oamenilor potriviți, cum ar trebui să arate birourile, dar și care sunt efectele asupra companiei atunci când liderilor le pasă cu adevărat de oamenii din echipe.

 

How Will You Measure Your Life?

Clayton M. Christensen

Această carte te va ajuta să-ți dezvolți abilități solide de leadership, dar și să înveți să iei decizii raționale. Lectura pune accentul pe modul în care alegerile liderilor pot afecta activitățile angajaților la job, dar și viața lor personală.

 

Good To Great

Jim Collins

Este o lectură dedicată liderilor care doresc să-și însușească lecții și practici pentru dezvoltarea talentelor. Mai exact, vei aprofunda subiecte precum: atragerea, păstrarea și, cel mai important, implicarea celor mai talentați angajați din echipa ta.

Ți-a plăcut articolul despre zile libere 2024? Citește și:

De la stres la burnout. Unde e limita?

56% dintre angajați plănuiesc să-și schimbe jobul în 2024

Preconcepții despre sănătatea emoțională a oamenilor din echipa ta

Cele 5 P-uri de care trebuie să ții cont când îți cauți job

Categorii:
Codul MunciiUpdate

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*