autentic
Focus

Cum să fii autentic în relația cu echipa pe care o gestionezi

Află mai multe mituri ale autenticității

Fiecare manager/lider dorește să gestioneze în cel mai bun mod echipele. Să le motiveze și să fie un bun exemplu de urmat. În acest demers îi poate ajuta autenticitatea. Totuși, aceasta diferă de la un individ la altul, ba chiar de la o naționalitate la alta. Astfel, în timp au apărut și numeroase mituri care o înconjoară și care te pot abate de la drumul anevoios înspre ea. Despre ele îți povestim pe larg în cele ce urmează!

 

Cum să fii autentic? Află miturile create în jurul autenticității

Autenticitatea nu poate fi învățată

Prea des credem că abilitățile soft sunt înnăscute, ceea ce înseamnă că fie le avem, fie nu și trebuie să ne asumăm această condiție. Această perspectivă s-a extins și în companii, unde întâlnim adesea și etichete: unii manageri sunt autentici, alții nu. Însă acest lucru este evident fals și cu impact asupra moralului. Liderii sunt capabili să învețe cum să fie mai autentici, la fel cum pot să deprindă și alte abilități noi și dificile. Momentele care ne provoacă cel mai mult sunt cele care ne pot învăța cel mai mult despre cum putem fi lideri autentici. Privindu-ne pe noi înșine ca un proiect în desfășurare și evoluând, prin încercări și erori, putem dezvolta un stil personal autentic care ni se potrivește și care se mulează pe nevoile în continuă schimbare ale organizațiilor noastre. Însă pentru asta, este nevoie de curaj, pentru că învățarea, prin definiție, începe cu un comportament nenatural și deseori superficial, care te poate face să simți că ești impostor. Dar singura modalitate de a deveni un lider mai bun este să faci acele lucruri pe care un ego prea puternic te-ar împiedica să le întreprinzi. Iată 3 strategii prin care poți învăța să fii un lider autentic:

 

Inspiră-te de la oamenii pe care îi admiri

Evoluția implică în mod necesar o formă de imitare. Însă nu copia stilul de conducere al unei persoane, ci împrumută selectiv de la mai multe persoane pentru a crea propriul melanj personal.

 

Stabilește obiective pentru învățare

Nu te rezuma doar la obiectivele de performanță. Obiectivele pentru învățare sunt cele pe care te concentrezi pe valoarea experimentării. Asumă-ți task-uri care te fac să te simți inconfortabil, dar te ajută să descoperi prin experiența directă cine vrei să devii.

 

Nu te bloca în propria „poveste”

Elimină convingerile vechi, bazate pe narațiuni personale, pe măsură ce faci față noilor provocări. Lucrând cu un coach, poți depăși propriile temeri și convingeri astfel încât să te prezinți în fața echipei într-un mod real și semnificativ, înțelegând totodată cum să construiești încrederea și când e momentul oportun să-ți arăți vulnerabilitățile.

 

Autenticitatea este o competiție

Nu există un premiu pentru „cel mai autentic” om și autenticitatea nu este acea abilitate care ar trebui să te facă să te simți superior în fața celorlalți. Autenticitatea a devenit un cuvânt la modă, iar partea mai puțin plăcută este că a început să fie folosită ca metodă de judecată „Dacă ai fi cu adevărat autentic, ai face ca X”. Această abordare nu surprinde sensul autenticității, acela de a te comporta într-un mod care este fidel propriilor nevoi, preferințe și valori. Suntem cei mai buni judecători ai propriei autenticități, ai felului în care aceasta arată pentru noi și nimeni altcineva nu ar trebui să ne judece pe baza propriei versiuni a autenticității.

Te-ai întrebat de ce anumite strategii de business pur și simplu nu funcționează pentru tine? Poate că le faci la fel ca toți ceilalți, te raportezi la ei sau încerci să te transformi în ceva ce nu ești, în loc să lucrezi la o versiune mai bună a ceea ce ești. Însă autenticitatea nu este un concurs. Din momentul în care înțelegi că ești unic și, prin urmare, nu ai concurență, poți crea tactici și strategii pentru a deveni lider în comunitățile în care trăiești și lucrezi. Contează ca aceste strategii să te definească, să fie în acord cu tine.

Pentru a determina dacă construiești un proiect care să te definească sau doar urmărești mulțimea, răspunde la aceste întrebări și vei vedea o schimbare uriașă în rezultatele tale:

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

• Business-ul se aliniază cu valorile mele?
• Jobul pe care-l am mă reprezintă?
• Ce ofer eu lumii?
• Îmi comunic clar valoarea?

Amintește-ți că ai un set unic de daruri, talente, puncte forte, abilități și lecții dobândite din experiențele tale de viață – care îi pot ajuta cu adevărat pe alții. Nu-ți pierde timpul căutând să-i imiți pe ceilalți. A avea curajul să fii pe deplin tu însuți închide ușa ideilor despre comparație și competiție.

 

A fi autentic = A fi 100% original

Deși este adevărat că liderii autentici tind să-și tragă valorile din experiențele lor individuale de viață, asta nu înseamnă că ar trebui să te plimbi cu ochelari de cal prin lume de teamă să nu împrumuți inspirația de la cei pe care îi admiri. Permite-i propriei povești de viață să-ți servească drept ghid principal, dar utilizează cu încredere învățături de la modelele tale și mentori pentru a-ți desăvârși stilul de leadership. Nu e nimic greșit în a studia pașii altcuiva pentru a-ți crea în final propriul drum.

În literatură sau artă, nicio persoană care se preocupă de originalitate nu va fi vreodată originală, pe când, dacă încerci, pur şi simplu, să spui adevărul (fără să îţi pese nici cât negru sub unghie cât de des a mai fost spus până acum), în 9 cazuri din 10 vei deveni original fără ca măcar să-ţi dai seama.

Articolul a fost redactat de: Steluța Năstase-Lupu, Diana Mărășoiu și Mihaela Pascari

 

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să fii autentic? Citește și:

Folosește veridicitatea în favoarea ta

Inteligenta emoțională versus cea tradițională

Revenire în forță pentru startup-uri și companii mici

 

Categorii:
Focus

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*