veridicitatea
Focus

Folosește veridicitatea în favoarea ta

Mituri demontate despre autenticitate

Fiecare manager sau lider își dorește să gestioneaze oamenii într-un mod cât mai autentic ca aceștia, la rândul lor, să răspundă cu aceeași veridicitate. Drumul către autenticitate este și mai complicat atunci când este înconjurată de diverse mituri. Astfel, ne-am propus să demontăm câteva dintre acestea!

 

Veridicitatea înseamnă să te integrezi cu succes într-o cultură

Într-un mediu de lucru în care oamenii nu se simt apreciați, există și o tendință ca aceștia să folosească o mască profesională, iar unii să pară chiar autentici. Astfel poți remarca un efect de standardizare a comportamentelor în care toată lumea tinde să acționeze într-un mod asemănător, de teama că ieșirea în evidență va avea consecințe negative. Apar astfel 3 riscuri:

 

Lipsa de sensibilitate socială

Dacă oamenii nu se conectează la nivel personal la locul de muncă, de exemplu, prin schimbul de experiență, impresii, nu vor putea crea legături mai puternice, care să-i facă mai rezistenți în perioade de criză sau în preajma deadline-urilor.

 

Vulnerabilitatea fals pozitivă

Dacă oamenii se prefac mereu că sunt în regulă, această abordare afectează direct productivitatea. În schimb, dacă pot împărtăși deschis colegilor lor ce simt, emoțiile negative nu vor dispărea ca prin minune, dar este posibil să scadă în intensitate.

 

Lipsa inovației

Când nu există loc pentru opinii personale sau spațiu pentru a le exprima în mod autentic, nu există loc nici pentru creativitate. O organizație care nu încurajează oamenii să-și comunice ideile, să vorbească liber, nu va putea inova.

 

Autenticitatea are doar părți bune

Fiecare angajat își dorește să lucreze cu un manager „real”, nu cu unul greu de citit și de înțeles. Ce se întâmplă însă atunci când atitudinea și viziunea autentică sunt departe de a fi pozitive și inspiraționale?

Când veridicitatea unui lider nu este neapărat în favoarea echipei sau a organizației? Când un manager/lider este extrem de critic, necomunicativ sau rigid, pentru că afișează cine e cu adevărat și spune ceea ce crede? Există o linie fină între autenticitatea pozitivă și cea negativă, mai ales atunci când un lider își creează imaginea despre sine, pe baza propriilor viziuni și standarde. Iată ce poți să faci pentru a construi o imagine reală asupra modului în care ești privit de oamenii tăi.

 

Cere feedback echipei

Întreabă oamenii cum văd ei modul în care colaborați. Poți apela la ai tăi colegi din alte departamente, la cei din conducere sau la membrii echipei pe care o gestionezi și astfel îți poți face o idee clară asupra felului în care ei se simt.

 

Fii deschis la schimbare

A fi un lider autentic nu înseamnă să refuzi să faci schimbări, doar pentru că ești obișnuit să acționezi într-un anumit fel. Veridicitatea implică vulnerabilitate, dar și capacitatea de a face schimbări și de a-ți recunoaște greșelile.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Inspiră-te de la cei care fac lucrurile diferit

Dacă ești deschis cu adevărat să te dezvolți ca lider, e important să cauți idei de la oameni care fac lucrurile complet diferit față de tine. Desigur, poți alege doar ceea ce crezi că se potrivește echipei și valorilor organizaționale.

 

Pentru a fi veridic trebuie să fii în primul rând perfect

Aproape 70% dintre cei care au preluat un rol de manager susțin că nu se simt suficient de pregătiți pentru noile sarcini. 45% spun că nu au fost conștienți de provocările cu care urmează să se confrunte, potrivit unui studiu realizat de Harvard Business Review. În încercarea de a demonstra că sunt capabili și că-și merită locurile, o mare parte dintre aceștia au o dorință excesivă de a fi impecabili. Ca lider, a fi autentic nu înseamnă să arăți versiunea ambalată și care respectă standardele celor din jur. Reversul medaliei în cazul acestui tip de leadership este că oamenii din echipe nu au curajul să spună care sunt provocările și temerile lor. Cu cât un lider vorbește mai mult despre călătoria personală, despre luptele interioare, preocupări și griji, cu atât echipa devine mai deschisă să spună ce simte cu adevărat.

Nu ar trebui să te temi să…

arăți cine ești cu adevărat și care îți sunt fricile.
îmbrățișezi eșecul și să-ți însușești lecții valoroase din el.
ai încredere în expertiza membrilor echipei.

 

Articolul a fost redactat de: Steluța Năstase-Lupu, Diana Mărășoiu și Mihaela Pascari

 

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să folosești veridicitatea în favoarea ta? Citește și:

Mituri care pun autenticitatea sub semnul întrebării

5 mituri despre managementul schimbarii care-ți pun bețe în roate

De ce este obligatorie autenticitatea pentru succesul proceselor de recrutare

Categorii:
Focus

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*