Ce câștigi când inviți un potențial coleg la interviul de angajare
Focus

Ce câștigi când inviți un potențial coleg la interviul de angajare

Dar și unde pot interveni probleme

Multe companii în prezent lucrează din greu la îmbunătățirea procesului de recrutare. În această privință, interviul de angajare care include și un membru al echipei poate adăuga un plus de valoare selecției, ajutând companiile să aibă o imagine mai bună asupra candidaților.

Acest gen de interviuri sunt populare cu precădere în companiile mici și în organizațiile în care se pune mult accent pe potrivirea în echipe. Însă asta nu înseamnă că organizațiile mari nu pot beneficia de pe urma acestei strategii. Nume importante precum Facebook, Google sau Gitlab apelează adeseori la această metodă de interviu. Despre plusurile, dar un pic și despre minusurile acestei strategii îți povestim în cele ce urmează.

 

Poate îmbunătăți experiența candidatului la interviul de angajare

Imaginează-te în locul unui candidat. Ai aplicat un job în cadrul unei companii despre care ai auzit numai de bine. În timpul procesului de selecție, poți vorbi cu viitorul tău șef și cu unul dintre recrutorii companiei. Deși conversația curge plăcut și respectivii par suficient de prietenoși, nu te poți abține să nu te întrebi cum ar fi să lucrezi acolo și cam cum sunt viitorii colegi de echipă.

Interviul cu un membru al echipei poate oferi candidaților o imagine și mai bună a locului de muncă, a culturii și a organizației. Oferirea candidaților de previzualizare reală a posturilor îi ajută să evalueze mai bine locul de muncă și cât de compatibili sunt cu organizația. Membrii echipei de la interviul de angajare vor putea răspunde la întrebări pe care managerul sau recrutorul poate nu le cunosc în detaliu.

 

Persoana angajată se va plia fix pe nevoile echipei

Deoarece membrii echipei cunosc cultura echipei, sunt familiarizați cu programul de zi cu zi, știu ce proiecte urgente apar și, în general, cunosc specificul rolului și fluxul de lucru, pot veni cu mai multe întrebări punctuale. Un om din echipă va repera dacă respectivul candidat are setul de abilități necesar pentru rol sau doar părea potrivit din CV.

 

Ai perspective multiple asupra unui candidat

Este întotdeauna bine să ai perspective multiple asupra unui candidat. Unele persoane sunt atente la niște detalii pe care un alt om poate nici nu le observă și invers. Cu toții avem punctele noastre oarbe atunci când vine vorba despre interviul de angajare. O imagine completă a unui candidat îți va permite să iei decizii mai bune de angajare, ceea ce duce la o creștere a calității procesului de recrutare.

 

Un mare plus și pentru organizație

Interviurile de angajare la care participă și un viitor coleg contribuie la creșterea retenției în rândul angajaților și la reducerea costurilor aferente recrutării. Totodată, oferirea deciziei angajaților în procesul de selecție înseamnă că aceștia vor ajuta noul membru în atingerea succesului și-și vor demonstra sprijinul pentru el la fiecare pas. Mai mult, acel individ simte recunoștință și angajament față de echipă pentru că a fost ales. Această sinergie are ca rezultat nu numai îmbunătățirea performanței, ci și păstrarea angajaților în companie.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

La ce trebuie să ai totuși grijă când alegi această metodă

Un lucru de care ar trebui să ții cont atunci când alegi această metodă de intervievare este că unii dintre oamenii tăi s-ar putea simți nesiguri sau intimidați de apariția unui nou specialist. Un angajat ar putea simți că respectivul candidat îi amenință într-o oarecare măsură poziția în companie și ar putea fi tentat să ia o decizie pe fondul acestei frici. Pentru a preveni un astfel de deznodământ, alege persoane care sunt, în general, încrezătoare în propriile abilități, apreciate în echipă și care de-a lungul timpului și-au demonstrat potențialul.

Un dezavantaj suplimentar al interviurilor de acest gen este că un angajat poate prezenta compania neintenționat într-o lumină negativă. De aceea, este esențial să alegi cu atenție angajatul care va participa la interviul de angajare. Nu vrei ca un membru din echipă să lase impresia că oamenii nu sunt apreciați pe cât ar trebui sau că mediul de lucru este mai relaxat decât este de fapt.

Încă un lucru de luat în considerare atunci când vine vorba de aspectele negative ale interviurilor la care participă și un om din echipă este că ele pot consuma mult timp dacă nu sunt structurate corespunzător. Deși îți dorești ca angajații să examineze în mod corespunzător și temeinic candidații, nu vrei ca interviul de angajare să le mănânce prea mult din timpul în care ar trebui să rezolve anumite sarcini.

 

Ți-a plăcut acest articol despre includerea unui coleg în procesul de intervievare al candidaților? Citește și:

Cum să-ți dezvolți abilitățile de lider pe timp de vară

Joburi resurse umane la care poți să aplici vara asta

Cum rămâi conectat la piața muncii și te asiguri că ești pregătit pentru următorul job

Categorii:
FocusInterviu

Managing Editor // Cu un background economic, a dat în primul an de job de gustul jurnalismului și, de atunci până în prezent, încearcă să combine latura practică, realistă, insuflată de facultate, cu cea magico-escapistă a scrisului. La We Are HR și eJobs este atât ochiul critic, analitic, cât și creator de content.

Leave a Reply

*

*