entuziasm
Opinie

De ce se pierde entuziasmul la nivelul echipei

Ce influențează „quiet quitting-ul”

Fenomenul de „quiet quitting” este doar ca denumire ceva nou. A renunța la a munci sau la a te implica la locul de muncă este ceva ce există de foarte mult timp și este prezent în sectorul privat, dar probabil și mai des întâlnit în cel public. În realitate „quiet quitting-ul” este o lipsă de implicare, o lipsă a motivației de a excela în jobul tău și, nu în ultimul rând, o metodă de a nu spune direct că nu îți place ce faci, ci a fi „quiet quitter”. Dar ce îi determină pe oameni să o ia în direcția respectivă? De unde vine lipsa de implicare și de motivație?

 

5 elemente care stau la baza „quiet quitting-ul”

Primul element care-mi vine în minte este cultura organizațională din companie. Dacă nu te regăsești deloc în ADN-ul companiei, în primă fază simți o senzație de detașare față de organizație și față de colegii tăi. Această detașare evoluează într-o lipsă de motivație și implicit de implicare.

Al doilea element ar fi industria în care activează compania. Am văzut multe cazuri de profesioniști care au schimbat industriile și au găsit una în care se regăseau în totalitate, fapt ce a condus către o motivație sporită ce a transformat complet persoanele la nivel de implicare și entuziasm.

Al treilea element ar fi jobul tău. Oare ai ales bine? Dacă nu îți poți regăsi entuziasmul într-o industrie care ți se potrivește și cu o cultură organizațională bună, atunci următorul pas ar fi să evaluezi cât de mult ți se potrivește în acest moment rolul pe care îl ai. De multe ori o luăm într-o anumită direcție și ne este foarte greu să spunem stop și să reevaluăm. Dacă e o nepotrivire de job cu o anumită persoană e foarte greu din postura de manager să poți insufla entuziasm, pentru că această scânteie vine, în primul rând, din interior. Ea poate doar să fie crescută și pusă în valoare de un manager/o companie.

Al patrulea element este managerul direct. De multe ori un manager căruia îi lipsește entuziasmul este evident că nu-l poate insufla mai departe către membrii echipei. E greu să motivezi oameni când, la rândul tău, ești lipsit de motivație. Un alt element care intervine este cât de directiv este un manager și cât de mult micromanagement face. Aceste două elemente combinate nu oferă libertatea de dezvoltare oamenilor din echipă, ceea ce duce, pe termen lung, la demotivare și o lipsă de implicare.

Al cincilea element care, din păcate, este tot mai prezent începând cu pandemia din 2020 este echilibrul emoțional al angajatului, care influențează puternic nivelul de fericire, entuziasm, motivație și implicare. Toate primele 4 elemente pot fi perfect aliniate și totuși să avem un angajat căruia îi lipsește motivația și implicarea, iar tu, ca manager, de multe ori nu înțelegi ce mai poți face astfel încât să schimbi această situație. Din păcate, până în momentul în care acest echilibru emoțional nu este restabilit, nu există soluții reale.

Dacă toate cele 5 elemente de mai sus sunt aliniate, este foarte greu să existe lipsă de implicare și entuziasm la nivel individual și la nivel de echipă. Din păcate, dacă oricare dintre cele 5 elemente nu există, atunci putem discuta despre lipsa de entuziasm/implicare/motivare. Da, este nevoie de un singur element absent și toată construcția se poate prăbuși.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Ți-a plăcut articolul despre entuziasm? Citește și:

 

Funcționează contraoferta sau e doar o amânare a inevitabilului?

 

Există o limită când vine vorba de transparență

Categorii:
Opinie

CEO // Specializat în managementul vânzărilor și business development, are peste 12 ani de experiență în managementul echipelor și leadership-ul orientat către rezultate. La eJobs e responsabil de dezvoltarea strategiilor de business și de alinierea acestora cu obiectivele pe termen lung și scurt ale companiei, dar și de motivarea, dezvoltarea și creșterea echipei.

Leave a Reply

*

*