salariu
Administrativ

Află avantajelele și dezavantajele secretomaniei salariale!

Cu salariu la vedere

În cele mai multe culturi, salariile oferite oamenilor dintr-o companie nu se discută deschis lăsând loc de speculații. Există desigur părți bune și mai puțin bune pentru care este de preferat să păstrăm discreția cu privire la salariu, atât de partea angajatorului, cât și a angajatului.

 

Cu salariu la vedere: avantaje și dezavantaje

În primul rând, păstrarea confidențialității duce la evitarea unor posibile conflicte între angajații unei companii, care ar începe să facă comparații unii cu alții. Angajatorului îi este mult mai simplu să îi diferențieze în funcție de productivitatea lor și astfel să îi motiveze, fără însă să afecteze atmosfera din birou. Practic, nu există motive de tensiune între colegi sau situațiile în care aceștia pot considera că munca lor nu este prețuită suficient, simțindu-se discriminați. Acest aspect ar fi cu atât mai grav, cu cât ar putea avea repercursiuni în ceea ce privește calitatea muncii prestate prin acumularea unor frustrări pe termen lung.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care salariul este confidențial și în cadrul companiei Vitacom, unde un accent deosebit se pune pe sistemul de motivare. Fiecare angajat, indiferent de departamentul în care activează este remunerat în funcție de performanțele pe care le înregistrează. Desigur, fiecărui post îi revin anumiți indicatori prin care se poate monitoriza eficiența angajatului, în funcție de sarcinile zilnice pe care le are de îndeplinit și de specificul muncii sale. Salariul este unul variabil și diferă de o lună la alta, prin urmare nu pot exista discuții cu privire la discriminarea cuiva. Fiecare persoană este evaluată și are venituri variabile, fiind liber să obţină rezultate pe măsura efortului depus și a eficienței sale.

În compania noastră promovăm o politică salarială complexă, luând în considerare mai mulţi factori, precum experiența angajatului, atât în muncă, cât și într-un domeniu specific, nivelul de educație, complexitatea responsabilităților, gradul de supervizare necesar, capacitățile mentale de care este nevoie pentru a-și duce sarcinile la bun sfârșit sau condițiile de muncă.

De obicei, cea mai mare parte a anunțurilor de angajare nu conțin informații legate de nivelul salariului deoarece companiile vor să testeze adevăratul interes al candidatului atunci când aplică, nefiind influențat în primă fază de planul financiar. Există și cazuri în care angajatorul va posta sumele între care pot varia câștigurile lunare, doar pentru o mai bună orientare a eventualului candidat. Mai mult decât atât, dezvăluirea nivelului cu care o firmă își plătește angajații poate deveni o amenințare, deoarece concurența poate folosi aceste informații în avantajul ei. De asemenea, companiile care și-ar anunța salariile ar putea reprezenta brusc un punct de interes pentru angajaţi, dacă ar fi mult peste cele ale concurenței,  fapt ce ar duce la migrarea masivă a angajaților din firmele unde salariile sunt la un nivel mai scăzut.

Totuși, analiza câștigurilor reprezintă o problemă complexă, ce depășește elementul financiar. Mediul afacerilor devine din ce în ce mai competitiv, iar firmele depun eforturi considerabile pentru a se diferenția nu doar în faţa clienţilor prin produsele comercializate, ci și în fața angajaților. Din aceste considerente au luat naștere beneficiile adăugate la salariu, cum ar fi primele de sărbători sau bonurile de masă, tichetele de vacanță, asigurările medicale, abonamentele la sală sau diverse carduri de reduceri. Acestea reprezintă cheltuieli pentru angajator, astfel încât o firmă poarte oferi per total mai mult decât alta, chiar dacă nivelul salarial este unul mai scăzut.

O variantă de verificare a nivelului de salarizare sunt platformele online, precum este Salario, comparatorul de salarii lansat de eJobs România. Acesta oferă informații pentru peste 800 de poziții diferite, din 62 de domenii de activitate, atât de la privat, cât și de la stat și poate fi accesat pe www.ejobs.ro/salario.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Pe de altă parte, în companiile care păstrează salariile confidențiale apar diverse prejudicii. Nedivulgarea salariilor nu face altceva decât să alimenteze speculațiile și să creeze false opinii legate de companie. Specialiștii HR care susțin acest punct de vedere, recomandă ca secretul salarizării să fie păstrat doar pentru top management, nu și pentru ceilalți angajați.

Cu toate acestea, în România este promovată secretomania salarială în momentul de față, ca urmare a faptului că este o obligație a angajatorului, conform legislației muncii „Salariul este confidențial, angajatorul având obligația de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidențialității. În scopul promovării intereselor și apărării drepturilor salariaților, confidențialiatatea salariilor nu poate fi opusă sindicatelor sau, după caz, reprezentanților salariaților, în strictă legătură cu interesele acestora și în relația lor directă cu angajatorul.” O mai mare transparență ar presupune demersuri în vederea schimbării legii și chiar dacă acest lucru s-ar transpune în realitate, este greu de crezut că practica de zi cu zi s-ar schimba. Mai ales pentru că oamenilor le va fi greu să vorbească despre cât câștigă, fie că e vorba de o sumă mai mică ce îi va pune în inferioritate față de alții, fie că, din contră, suma e una mare, deoarece vor atrage invidia celorlalți.

În concluzie, în cazul în care vorbim de posturi identice sau similare, consider că nu este neapărat benefică secretomania salarială, deoarece lipsa confidențialității ar stârni competitivitatea, ar crește performanța atât a angajaților cât și a colectivului, ar crește motivația deoarece colegii ar face tot posibilul să se ajungă din urmă și să concureze. Însă, pe de altă parte, în cazul departamentelor cu funcții diferite, înțeleg necesitatea protejării acestor date pentru a evita discuții inconfortabile.

 

Vrei să afli mai multe despre salariile din piața muncii? Citește și:

Topul salariilor, pe domenii

Cu salariul pe masă la interviu

Ce faci când angajații încep să-și compare salariile

Ghidul complet de salarizare: ce trebuie să știi

Categorii:
AdministrativCodul MunciiPayrollSalarii

Contributor / / Gestionează mixul de Marketing al unei companii de electro-retail cu tradiție pe piața locală și oferă insight-uri despre profilul, necesitățile și skill-urile angajaților într-o industrie extrem de dinamică.

Leave a Reply

*

*