salariu
Administrativ

Cu salariul pe masă la interviu?

Cum să fii transparent față de candidați

Cert e că arăți seriozitate și profesionalism dacă spui care este salariul pentru un job încă de la începutul discuțiilor. Evitarea subiectului înseamnă un deserviciu atât pentru tine, ca angajator, la nivel de imagine, cât și pentru aplicanți, care vor căuta să-l afle de pe internet sau de la prieteni. Din păcate însă, doar 30% dintre respondenții sondajului eJobs despre transparența în recrutare spun că au aflat salariul de la intervievator, deși acesta ar trebui să fie cel care informează primul și în mod oficial candidații despre grila de salarizare.

Dacă recrutorul nu deschide însă subiectul despre salariu, candidații merg să se informeze din surse neoficiale, precum grupuri de discuții sau forumuri. De încredere sunt și prietenii din companie pentru a afla salariul. Un sfert dintre respondenți spun însă că nu au aflat salariul nici de la recrutor, nici din alte surse. Ce este surprinzător este că, deși salariul afișat este pe locul 2 în ordinea importanței (după condițiile de muncă) în evaluarea inițială a transparenței angajatorului, doar

7,6% dintre respondenți au aflat salariul din anunțul de recrutare.

Prin urmare, este indicat să oferi detalii despre salariu încă din anunțul jobului, pentru un proces de recrutare transparent. În caz contrar, dacă nu afișezi salariul, 58% dintre candidați consideră că vrei să faci economie, să oferi un salariu sub bugetul pe care şi-l poate permite compania.

 

salariu

 

De unde începe discuția despre salariu

Angajatorii au diferite abordări în încercarea de a nu dezvălui salariul pe care îl poate oferi compania pentru un job. Majoritatea respondenților la sondajul eJobs spun că angajatorul i-a întrebat care ar fi salariul minim pentru care ar accepta jobul. Așadar negocierile încep de la minimumul satisfăcător pentru candidat, care, de multe ori, e satisfăcător și pentru companie, căci bugetul pe care îl are pentru postul respectiv e adesea mai mare decât cerințele modeste ale candidatului. O discuție care nu prea lasă loc negocierii inițiale este: „Pentru început îți putem oferi X, dar îl putem crește cu Y% în următoarele luni, în funcție de performanțe”. În acest caz, este bine să specifici ce performanțe vor fi luate în calcul pentru mărirea salariului, când va fi evaluarea și cine va face această evaluare.

 

salariu

 

Sunt însă și candidați (21,3%) cărora li s-a impus salariul prin abordarea „Noi avem salariul X pe care ți-l putem oferi”. În această situație este bine să subliniezi și beneficiile, programul flexibil și alte aspecte care ar putea să îl convingă pe candidat că ești un angajator sincer și preocupat de starea lui de bine.

Partea bună e că tot mai puțini candidați sunt întrebați despre salariul de la fostul job, ca reper în calcularea ofertei. O astfel de abordare îi demotiva și le indica faptul că nu pot avea un salariu cu mult mai mare decât la jobul anterior. În SUA chiar sunt legi care interzic angajatorilor să întrebe despre istoricul salariilor, obligându-i să se concentreze pe calificările candidatului și pe experiență.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

salariu

 

Candidații vor să afle salariul corect

Cea mai potrivită abordare față de candidați este, în mod sigur, sinceritatea. De aceea, este important să menționezi salariul încă din anunțul jobului sau măcar să precizezi un interval salarial. Interesul românilor pentru acest subiect este atât de mare, încât tot mai mulți caută online detalii despre cât ar trebui să ceară la interviu și folosesc toate instrumentele pe care le au la îndemână pentru a-și compara salariul cu media industriei.

 

Interviul cu happy end

Am aflat care sunt părerile candidaților și cât de importantă este transparența recrutorului la interviu. Să vedem ce facem de azi înainte pentru a da dovadă de mai multă onestitate în recrutare. Pe scurt, pentru a fi angajatori fericiți cu angajați fericiți. Cea mai apreciată atitudine apropo de feedback este sinceritatea, însă cel mai important e să existe acest feedback.

La interviu, nu evita discuția despre salariu și beneficii, iar în ofertare ține cont și de așteptările candidatului. Ia în considerare și alte dorințe ale candidaților: pe parcursul procesului de recrutare să arăți că ești preocupat de ei prin informare, răspunsul să vină la scurt timp după interviu (1-2 săptămâni sau chiar imediat atunci când e posibil) și, chiar dacă feedback-ul e unul negativ, oferă-l pentru a-i ajuta să îmbunătățească anumite aspecte. Și, cel mai important, promisiunile de la interviu trebuie să se dovedească a fi adevărate odată ce persoana este angajată.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește pe aceeași temă:

5 din 10 români nu au primit feedback după interviu

Top salarii medii nete pe domenii în 2018 – Review & Trends (2)

Cât contează sinceritatea angajatorului pentru români

Ghidul complet de salarizare: ce trebuie să știi

Categorii:
AdministrativInterviuPayrollSalarii

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.
One Comment
  • Sorin Casandra
    9 December 2018 at 1:50 pm
    Leave a Reply

    …este un inceput O.K.,succes si in continuare🌹👍🏻🍀🌈✨🏆🌠

  • Leave a Reply

    *

    *