concedii
Beneficii

[Wellbeing@Work] De ce să determini echipa să meargă în vacanță

Psiholog Adriana Chițescu: Concediile sunt „medicamente” pentru corp și minte

Într-o lume dominată de un număr nesfârșit de task-uri și deadline-uri restrânse, concediile reprezintă momentele prețioase în care ne putem elibera mintea și reconecta cu noi înșine. Cu toate acestea, mulți angajați nu prioritizează concediul, fie din cauza încărcăturii, fie pentru că nu au timp sau vreun obiectiv foarte clar pe plan personal, și ajung la final de an cu un bagaj de zile de concediu neconsumate. Cum să încurajăm echipa să profite de zilele libere, care sunt consecințele lipsei acestora, cum să menții inspirația din concedii pe termen cât mai lung și de ce și liderii ar trebui să-și ia vacanțe? Răspunsurile le-am aflat de la Adriana Chițescu, psiholog, psihoterapeut în cadrul MindCare, centrul de excelență în sănătate mintală din cadrul MedLife.

Cum poate efectuarea concediului să contribuie la creșterea productivității și performanței în echipă?

Majoritatea oamenilor, în special cei care lucrează de la distanță, își iau mai puține zile de concediu și preferă să se concentreze mai mult pe muncă. Astfel, vedem din ce în ce mai mult un dezechilibru între viața profesională și viața personală. Acest lucru, pe termen lung, poate avea urmări destul de neplăcute, precum un risc crescut de burnout, un nivel de stres ridicat, oboseală cronică, lipsa motivației, probleme cardiace, calitatea vieții mai scăzută.

Beneficiul personal și profesional al concediilor este capacitatea de a ne deconecta de la muncă. Incapacitatea de a ne deconecta de la job este un semn al fenomenului de burnout care duce la o productivitate scăzută la locul de muncă.

 

Care sunt consecințele negative ale lipsei concediului pentru angajați?

Angajații care nu își iau zile de odihnă au risc mai mare de a ajunge la suprasolicitare, insomnie și o performanță scăzută la locul de muncă. Cei care își iau zilele de odihnă sunt mai puțin predispuși la stres cronic, iritabilitate și performanță scăzută. Tonusul psihic în cazul celor care își respectă zilele de odihnă este mult mai bun și aceștia fac față mai bine la solicitările colegilor și managerilor.

 

Care sunt semnele de alarmă că un membru al echipei ar putea avea nevoie de concediu?

Câteva semnale pe care le putem identifica la colegii care ar avea nevoie de o vacanță: sunt ușor iritabili, se plâng mereu că sunt obosiți, au probleme cu somnul, fac mai des greșeli la locul de muncă, par melancolici, se gândesc numai la muncă, nu mai au energie să-i ajute pe cei din jur, au probleme de concentrare.

Managerii de echipă trebuie să fie atenți dacă apar aceste semne la colegii lor și să încerce să îi susțină, propunându-le câteva zile libere pentru odihnă.

 

Există anumite recomandări privind durata și frecvența concediului pentru a obține cele mai bune rezultate?

În urma mai multor studii, s-a stabilit că durata ideală de concediu este între 7 și 11 zile, pentru a maximiza beneficiile.

 

MedLife banner

 

 

Cum poate ajuta concediul la reducerea stresului și a riscului de burnout?

Corelația dintre stres și tulburările de natură medicală și psihologică au fost amplu studiate în ultimii ani. Stresul poate produce tensiune arterială, probleme cardiace, sistem imunitar scăzut și tulburări precum depresie, anxietate și burnout.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Mulți cred că un concediu trebuie să fie o ocazie specială, doar de plăcere. În realitate, concediul are un rol mult mai important, un rol bine definit pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Sănătatea fizică și psihică optimă ne ajută să facem față mai bine la stresul din viața de zi cu zi. Astfel, concediile sunt „medicamente” pentru corp și minte.

 

Există modalități prin care angajatorii își pot încuraja oamenii să-și ia zile libere în mod regulat?

Angajatorii care-și încurajează angajații să ia concedii de odihnă, de fapt, se ocupă nu numai de sănătatea angajatului, ci și de sănătatea companiei.

Iată câteva metode prin care angajații pot fi încurajați să profite de zilele de odihnă. Liderii pot purta discuții deschise despre beneficiile concediului. De asemenea, pot să prioritizeze echilibrului între viața profesională și cea personală, să încurajeze deconectarea de la task-uri creând spații de recreere în sediului companiei, să monitorizeze perioadelor de concediu prin discuțiile one-to-one despre planificarea următoarelor concedii.

 

Există recomandări pentru menținerea beneficiilor obținute prin intermediul vacanței și după revenirea la job?

De multe ori este ușor să ne simțim bine când ne pregătim pentru o vacanță, dar este mai greu să menținem buna dispoziție odată ce aceasta s-a încheiat. Câteva sfaturi pentru o revenire cât mai ușoară la birou sunt: planificarea vacanței în așa fel încât să revii cu amintiri plăcute. Mai exact, în concedii să fie inclus atât timp pentru vizita unui nou oraș sau punct turistic, cât și pentru odihnă. Totodată, poți crea un concediu chiar acasă, spre exemplu, dacă ți-a plăcut muzica tradițională dintr-un loc pe care l-ai vizitat, o poți reasculta. Sau dacă ți-a plăcut mâncarea dintr-un anumit loc, poți încerca să o faci acasă.

Un alt sfat pentru a te bucura de beneficiile concediilor este planificarea următoarei vacanțe, folosindu-te de lecțiile pe care ți le-ai însușit în cea precedentă. Spre exemplu, dacă îți place odihna activă, ar fi bine ca următoarea vacanță să fie la fel. Dacă ți-ai dat seama că ești o persoană care preferă statul la plajă, atunci aceasta ar trebui să se regăsească pe to do list-ul pentru următorul concediu.

***

Acest articol este susținut de MedLife, liderul pieței de abonamente medicale, și NN, liderul pieței de asigurări de viață, și face parte dintr-un demers de conștientizare a importanței grijii față de sănătatea angajaților pentru succesul unei companii.

MedLife continuă să sprijine dezvoltarea sănătoasă a business-urilor, fiind primul operator medical privat ce oferă abonamente medicale cu acoperire 360°. Companiile au la dispoziție o soluție integrată pentru protejarea oamenilor din echipă, sub forma unui abonament complet, care poate include servicii medicale de diagnostic și tratament în aproape 700 de unități medicale proprii și partenere, asigurare de sănătate de grup NNCare dezvoltată împreună NN Asigurări de Viață, servicii de wellness prin intermediul Sweat Concept și servicii de sănătate orală la DENT ESTET.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre concedii? Citește și:

Bucură-te de gustul dulce al depășirii propriilor limitări

Cum arată astăzi capacitatea de adaptare

De ce ai nevoie de un program de wellbeing în companie

Categorii:
BeneficiiFocus

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*