salarizare
Salarii

Ghid complet de salarizare: ce trebuie să știi

Pas cu pas

Dacă lucrezi în domeniul resurselor umane și te ocupi de procesul de salarizare, e bine să fii la curent cu tot ce ține de salariul net, dar și de evoluția contribuțiilor și impozitelor pe care trebuie să le plătești pentru angajați. Îți venim în ajutor și îți punem la dispoziție toate informațiile despre salarii și calculul acestora, despre sporuri, măriri de salariu, legea salarizarii, grila de salarizare, dar și despre cum să negociezi nivelul de salarizare cu un angajat încă de la interviu.

 

Toate informațiile despre salarizare și calcul salariu net 

 

Ce este salariul și cum se stabilește?

Salariul de bază reprezintă o componentă fixă a remunerației plătite unui angajat pentru munca pe care o prestează într-o companie. Valoarea acestuia nu poate fi însă precizată în grila salarizare sub nivelul salariului de bază minim brut pe țară. În majoritatea cazurilor, prin raportarea la nivelul salariului de bază se calculează nivelul indemnizațiilor, sporurilor și al altor adaosuri.

Pe lângă obligația de plată a salariului net cuvenit angajatului, compania angajatoare își asumă responsabilitatea de a achita integral, în numele angajatului, contribuțiile pentru asigurările sociale de sănătate aferente salariului brut al angajaților. 

 

Cum se stabilesc sporurile?

Pe lângă grilele de salarizare, unii angajatori pot oferi și altfel de recompense, printre care se numără sporurile sau adaosurile.

Sporurile se pot oferi în mai multe condiții. Spre exemplu, în cazul în care angajatul lucrează în condiții periculoase sau nocive pentru sănătatea lui.

 

Tipuri de sporuri:

 • Sporul pentru munca suplimentară (doar dacă nu există posibilitatea să-i acorde orele libere plătite în intervalul de 30 de zile de la efectuarea muncii suplimentare).
 • Sporul pentru vechime în muncă (acesta este stabilit prin contractul colectiv sau individual de muncă al angajatului).
 • Sporul pentru munca de noapte (munca prestată între orele 22.00 și 6.00 este considerată muncă de noapte și în cazul acesta angajatorul este obligat să ofere un spor).
 • Spor pentru folosirea unei limbi străine la locul de muncă (dacă aceasta nu este cuprinsă în obligațiile postului).
 • Sporul pentru munca prestată în zilele libere legale. Acest tip de remunerare, de asemenea, se acordă doar în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zilele libere.

 

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează în 2022 sunt:

 • 1 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă,
 • 2 ianuarie (A doua zi după Anul Nou) – duminică,
 • 24 ianuarie (Ziua Principatelor Române) – luni,
 • 24 -25 aprilie (duminică și luni) — Paște ortodox 2022,
 • 1 mai (Ziua Muncii) – duminică,
 • 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri,
 • 12 iunie (duminică) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii,
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni,
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri,
 • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – joi,
 • 25 decembrie (Crăciunul) – duminică,
 • 26 decembrie (A doua zi de Crăciun) – luni.
 • doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora

Când se măresc salariile?

Cu siguranță în compania ta există deja o politică internă a sistemului de salarizare și de compensații pe care le oferi angajaților. De regulă, grila salarizare trebuie să conțină:

 • Criteriile după care se acordă creșterile salariale,
 • Perioada de timp care ar trebui să treacă de la angajarea unei persoane până la momentul în care ar putea să primească o mărire,
 • Procentele salariale între care pot fi cuprinse aceste măriri.

program salarii

Dacă nu există sau urmează să creezi o astfel de politică, atunci setează criteriile de performanță care să-i califice pe angajați pentru a primi astfel de măriri. Acestea trebuie să fie în acord cu dimensiunile și cultura organizației, precum și cu industria de profil din care face parte.

 

Cum să comunici o mărire de salariu

Angajații doresc să li se recunoască meritele, să simtă că sunt apreciați pentru munca lor, mai ales atunci când depun eforturi. De aceea e important să le comunici cât mai transparent contextul în care li se acordă o mărire de salariu. Ei ar trebui să știe dacă mărirea salariului este datorată unei politici organizaționale sau dacă este o mărire acordată pentru meritele sale.

Managerul direct este cel care are rolul de comunicator. Cum poate să facă asta? Cel mai simplu este printr-o discuție one to one. Chiar dacă un angajat are parte de o creștere salarială mai mică față de alți colegi, e bine să nu-i compari productivitatea lui cu a altor colegi. 

 

Cum să negociezi salariul cu un candidat la interviu?

Așa cum candidații vin bine pregătiți la un interviu și înarmați cu diverse strategii pentru a obține salariul dorit, și recrutorul trebuie să știe la ce să se aștepte. Cu ce începi?

Află ce salarii se mai oferă în piață sau ce așteptări salariale au candidații cu experiența celui pe care îl aștepți la interviu. Poți să citești ultimele știri despre evoluția salariilor, dar te poți sfătui și cu colegii de birou care au mai trecut prin astfel de experiențe.

Totodată, te poți folosi de Salario, comparatorul de salarii lansat de eJobs România. Acest instrument te poate ajuta să faci o analiză a salariilor și să le corelezi cu așteptările oamenilor, dar și cu realitățile economice.

 

Nu crea așteptări false

Spune-i angajatului de la bun început cât îi poți oferi. Nu este productiv pentru nici una dintre părți să piardă vremea cu niște interviuri care nu se termină cu nimic. Nu are sens să conduci un candidat spre finalul procesului de recrutare, iar apoi să-i dezvălui un salariu mai mic decât media pieței sau decât așteptările sale.

 

Prezintă-i tot pachetul de beneficii

Pe lângă partea financiară, e bine să-i povestești despre zilele libere pe care le are anual, bonusurile (dacă le poate obține), cultura organizațională, oportunitățile de dezvoltare personală și profesională sau chiar despre teambuilding. Deși nivelul salarial este în continuare printre principalele criterii pentru care candidații își aleg viitorul job, ei sunt atrași de beneficiile oferite de angajator și pun accent pe mediul de lucru sau pe interacțiunea cu colegii.

 

Cum afli mai multe prin negociere?

Rolul tău într-un interviu de angajare e să afli ce așteptări are candidatul, dar și care este justificarea pentru un salariu care poate depășește bugetul companiei în care lucrezi. Prin diverse întrebări și răspunsuri îți poți da seama dacă un salariu este stabilit corect sau nu.

Nivelul de salarizare în țară

Salariu mediu brut a fost în octombrie (cele mai recente date publice) de 5.773 lei, cu 41 lei mai mare decât în luna septembrie 2021.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

„În luna octombrie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, în funcţie de contracte/proiecte”, potrivit datelor INS.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în sănătate şi asistență socială (+3,8%), respectiv în învăţământ (+2,5%). Ȋn administraţia publică, câştigului salarial mediu net a avut același nivel cu cel din luna precedentă.

 

Confidențial sau transparent?

Nivelul salarial obținut de un angajat este confidențial în România, angajatorul având obligația de a lua măsuri necesare pentru a asigura confidențialitatea, potrivit informațiilor din Codul Muncii.

Această obligație presupune pentru angajator interdicția de a comunica salariile altor persoane fizice și juridice.

Obligația se adresează doar angajatorului în cea mai mare parte, însă uneori obligativitatea menținerii secretului e trasferată și în cazul angajaților.

 

Ce faci când angajații își compară salariile?

Chiar dacă Codul Muncii spune că salariile angajaților sunt confidențiale, oamenii vorbesc despre asta și sumele nu mai sunt demult un secret.

Ceea ce duce de multe ori la destrămarea echipelor și la fluctuații de personal.  

 

Uite ce poți să faci ca să liniștești apele:

Discuții periodice despre salarizare

Discuțiile one to one reprezintă o soluție bună pentru diverse provocări cu care se confruntă membrii unei echipe. E bine să începi aceste discuții chiar de la începutul anului pentru a afla ce așteptări are angajatul, ca ulterior să nu apară dezamăgiri. Așa angajatul nu va fi surprins de evaluarea și de decizia salarială de la finalul anului.

 

Verifică datele din piață!

E bine să fii la curent cu evoluția salariilor din piața muncii. Astfel, ar trebui să știi cât câștigă un angajat din compania ta față de o companie concurentă, ca să obții o perspectivă asupra remunerațiilor pentru anumite joburi. Și în această situație te poți folosi de Salario, comparatorul de salarii lansat de eJobs. 

 

Evaluările anuale sunt de nelipsit!

Până să oferi măriri de salarii, e nevoie să afli evoluția profesională a unui angajat. Asta va face angajatul să înțeleagă și să nu se supra sau subaprecieze.

Uite ce poți să mai faci într-o discuție cu angajatul:

 • Să-i explici intervalul de salarizare pentru poziția curentă
 • Discută dacă mărirea de salariu se bazează pe performanță sau pe termen
 • Spune-i cum ar putea să câștige mai mulți bani
 • Oferă-i mai multe informații despre cum se stabilesc grilele de salarizare

 

Care e transparența nivelului de salarizare în alte țări

Norvegia este țara în care nu există confidențialitate în ceea ce privește salarialul pe care îl obține un angajat. Oricine poate să afle cât câștigă o altă persoană, iar lucrul acesta crează rareori conflicte. Astfel că informația despre salarii acum se găsește la câteva click-uri distanță.

Transparența pentru norvegieni este foarte importantă, mai ales că ei plătesc un impozit pe venit mai ridicat, peste 40%, față de puțin peste 33% cât plătesc cei din Marea Britanie. Astfel, la cele mai multe locuri de muncă oamenii știu cât câștigă colegii lor fără să fie nevoie să se intereseze. Salariile din multe domenii sunt stabilite prin acorduri colective, iar diferențele de salarizare sunt destul de puține.

Acum, dacă ai aflat mai multe despre evoluția salariilor, a sporurilor și a legislației din domeniu, poți negocia mai relaxat nivelul de salarizare al unui actual sau viitor angajat.

 

Citește mai multe despre salarizare aici:

Cum atragi oamenii creativi în echipa ta

Fișa postului: tot ce trebuie să știi!

Cum ne facem timp și pentru sport?

 

Categorii:
Salarii

Editor // Absolventă de Relații Economice Internaționale (ASE Bucureşti), scrie de peste patru ani despre provocările cu care se confruntă piața muncii. Pasiunea pentru nevoile angajaților și ale companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu HR-ul. Ulterior, a ocupat poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*