lider
Leadership

Cum să-ți dezvolți abilitățile de lider pe timp de vară

Evenimentele de socializare, un plus pentru carieră

Într-unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, în care îți dorești poate să termini task-urile de la birou mai devreme și să te bucuri de relaxare, poți investi în același timp și în cariera ta. Profită de oportunitățile pe care ți le oferă sezonul estival pentru a-ți dezvolta abilitățile de lider. Partea frumoasă este că multe dintre activități nu presupun să stai în fața unui laptop.

 

Organizează un meetup pentru colegi sau clienți

După un an în care am stat departe de evenimente, e momentul să simți din nou bucuria de a socializa cu oameni din domeniul tău. Dacă invitația la un eveniment  de networking întârzie să apară, poate e cazul să discuți cu managerul tău și să-i propui să organizezi tu un astfel de eveniment pentru colegi sau pentru clienți. Îți vei exersa abilitățile de comunicare, te vei confrunta cu probleme pe care trebuie să le rezolvi într-un mod unic, care să te reprezinte, și vei învăța cum să ghidezi și să motivezi oamenii astfel încât evenimentul să fie pe măsura așteptărilor. În eJobs ne-am exersat recent abilitățile de leadership, organizând la Cluj, un Wine Party pentru clienți. După o perioadă cu multe provocări pe toate planurile, săptămâna trecută ne-am bucurat că planurile de recrutare și socializare nu au fost puse pe hold. Ne-am întors la birou cu mai multe idei pe care abia așteptăm să le punem în practică. 

 

Provoacă echipa la un joc sportiv

A trecut ceva vreme de când nu ai mai practicat un sport în echipă. Și e sezonul potrivit în care poți organiza o competiție. Organizarea unei activități sportive implică gândirea și dezvoltarea unei strategii care te va ajuta să-ți formezi mentalitatea de lider. Pentru a practica un sport trebuie să te antrenezi constant. La începutul unei reprize să iei în calcul exercițiile de încălzire, iar în timpul competiției să dai tot ce e mai bun și să-i motivezi și pe colegi să facă asta. În orice moment poate apărea o schimbare căreia trebuie să-i faci față chiar dacă poate nu mai ai resursele necesare. Iar ca să reziști acestui ritm, ai nevoie și de pauze pentru odihnă. În leadership, la fel ca în sport, ai nevoie de anduranță, de mult exercițiu, de atenție și adaptare la nevoile oamenilor care-ți sunt parteneri în cursă și viziune pe care nu o poți obține decât dacă te detașezi de task-uri. Sportul te învață să faci față schimbărilor, să deprinzi o mentalitate de cursă lungă, esențială în leadership.

 

5 abilități de lider, pe care le poți deprinde prin sport


Munca în echipă

Munca în echipă din sport te motivează și la birou să-ți asumi responsabilitatea pentru task-urile tale și să ajuți echipa să își atingă obiectivul final. Implică și delegarea sarcinilor, ceea ce fac liderii de succes în fiecare zi. Spiritul de echipă deprins într-o competiție sportivă te ajută să influențezi pozitiv proiectele de grup, campaniile și să aduci motivația la job.

 

Comunicarea

În joc ai nevoie de abilități de comunicare pentru a asigura o sincronizare a mișcărilor, dar și pentru a motiva oamenii să continue. Abilitățile de comunicare te ajută în formarea ta ca lider, o parte importantă din activitatea ta fiind discuțiile de grup, precum și cele one to one, în care trebui să găsești cuvintele potrivite pentru a-ți arăta aprecierea față de colegi.


Dezvoltarea strategică și abilitățile organizaționale

Munca în echipă și comunicarea nu sunt eficiente decât dacă există o organizare și o strategie în spate. Activitățile sportive și de echipă îți oferă ocazia de a veni cu un plan de joc și cu strategii de câștig. Iar acest exercițiu de ajută să te formezi ca lider, să ai întotdeauna în minte scopul final, să elimini întâlnirile inutile și să te asiguri că munca depusă este eficientă.


Autodisciplina

Autodisciplina din sport te ajută să-ți perfecționezi abilitățile sau dai dovadă de rezistență pentru a câștiga competiția. Să fii autodisciplinat este o condiție esențială pentru a coordona o echipă. Liderii nu sunt perfecți – în schimb lucrează din greu la îmbunătățirea și dezvoltarea de noi abilități.

 

Performanță, nu neapărat câștig

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Sportivii învață ceva din fiecare experiență. Și indiferent dacă practici un sport sau lucrezi într-un business, câștigurile durabile se întâmplă printr-o acumulare treptată de învățare, coordonare a unor proiecte și exercițiu (sau joc). Căutarea excelenței ar trebui să fie marca succesului, nu victoriile în clasament. Sportul te ajută să evidențiezi călătoria pentru a ajunge la un obiectiv și nu doar realizarea acestuia.

 

Descoperă cum Employer Branding-ul te ajută să te formezi ca lider

Chiar dacă este vară și multe cursuri sunt și ele în vacanță, nimeni nu te poate opri să faci planuri. Să citești despre un nou domeniu cum ar fi employer branding-ul. Cum te ajută în leadership? Vei învăța cum să atragi talentele de care ai nevoie pentru echipă și să lucrezi alături de ele. Vei deprinde pașii pentru a gestiona o criză,  prin exemple reale și prin metode dovedite.  Pentru că leadership-ul înseamnă să fii deschis să înveți de la colegi pentru a lua cele mai bune decizii.

O specializare în Employer Branding te ajută să fii un bun strateg, să ai o viziune de ansamblu și să poți ghida ghida brandul, dar și echipa sa în direcția potrivită. Poți studia individual, dar când vine vorba de crearea și implementarea strategiei create la un curs de Employer Branding merită să-ți implici echipa. Și aceasta e și partea grozavă. Că lecțiile pe care le vei învăța tu vor fi resimțite de întregul departament și împreună veți fi o echipă mai puternică.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Employer Branding Academy e felul în care a influențat dinamica echipei mele. Deși am participat singură la cursuri, simt că i-am avut și pe colegii mei alături pentru că am lucrat împreună să creăm strategia de employer branding pentru compania noastră. Am făcut cercetarea împreună, am ales valorile organizaționale împreună, iar toate lucrurile astea ne-au făcut echipa mai puternică”, susține Elena Ciobanu, HR Recruiter la Vodafone Shared Services Romania. 

Având în vedere nevoia de a lucra în echipă pentru a te forma ca lider, Academia de Employer Branding, powered by eJobs, lansează luna aceasta un discount de grup de 30% dacă te înscrii la următoarea grupă cu un coleg de echipă sau din industrie. Pentru că deși cursurile academiei pot fi urmate individual, cele mai eficiente strategii de employer branding sunt definite de teamwork.

Academia de Employer Branding este singura organizație din lume care te poate acredita ca „Expert în Employer Branding”. Cursurile durează zece săptămâni, au loc online printr-o platformă de e-learning și pot fi integrate cu ușurință în programul tău de lucru obișnuit. Următoarea grupă, cea la care te poți înscrie cu acel group discount de 30%, începe pe 23 septembrie, așa că nu rata șansa de a deveni unul dintre primii experți acreditați în employer branding din România!

 

Fii voluntar

Când te implici într-o cauză, găsești mai ușor idei pentru schimbare. Implicarea în cauze sociale este și o modalitate eficientă de a face diferența. Exact ceea ce ar trebui să faci ca lider. Fundația Terre des Hommes îți oferă ocazia de a te implica în proiectele care au ca scop protejarea drepturilor copiilor. Ca voluntar îți vei îmbunătăți abilitățile de leadership și negociere, vei cunoaște culturi noi, vei participa la activități culturale, sociale și fizice și, nu în ultimul rând, te vei distra. Dacă îți dorești să aduci o schimbare mediului înconjurător te poți implica în Greenpeace, prin care vei susține lupta contra schimbării climatice, protejarea pădurilor, promovarea păcii, promovarea unui viitor lipsit de subtanțe toxice; promovarea unei agriculturi sustenabile. Iar dacă vrei să fii pregătit să intervii în cazul unor urgențe medicale și să susții campaniile de promovare a sănătății, poți face voluntariat la Crucea Roșie. 

Toate acțiunile în care te implici în timpul liber te ajută să ai o viziune pozitivă asupra lumii, idei  și abilități pentru a acționa. Iar acest exercițiu este esențial pentru a te forma ca lider. Nu lăsa vara să treacă fără a te implica și socializa! Alege să te distrezi  și în același timp să faci pași importanți în carieră.

 

Ți-a plăcut articolul „Cum să-ți dezvolți abilitățile de lider pe timp de vară”? S-ar putea să-ți placă și:

8 cărți recomandate de Bill Gates și Barack Obama pentru vara aceasta

 

Cum ar trebui să gestionezi concediile pentru a motiva echipa

Categorii:
Leadership

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*