carti dezvoltare personala
Dezvoltare personala

12 cărți citite de Bill Gates și Barack Obama în 2021

Găsește-ți inspirația în lecturile recomandate

Te apropii de perioada concediului și deja te visezi stând lângă brad cu lecturile cele mai bune? Sau ai în plan o astfel de experiență pentru weekend-ul care se apropie? 

Ți-ai dori cărți care să te inspire și să te ajute să revii la birou cu idei noi. Să fie poate dintr-un alt domeniu decât cel în care lucrezi pentru a-ți deschide perspective noi. Mergi pe recomandările lui Bill Gates și Barack Obama care au listă generoasă de cărți pe care le-au citit în 2021.

Pe lista sa lui Bill Gates se numără și lecturile science fiction. Motivează această alegere prin faptul că la maturitate s-a îndepărtat de acest gen, dar acum este atras de cărțile pe care le-ar fi iubit când era copil. Recomandările sale science-fiction pentru acest final de an te vor ajuta să înțelegi modul în care oamenii pot folosi tehnologia pentru a răspunde provocărilor.

Săptămâna trecută Obama a respectat tradiția fiecărui sfârșit de an și a anunțat lecturile preferate din 2021, care sunt potrivite de citit în vacanță. În alegerile sale, vei descoperi pasiunea sa pentru istorie, pentru ficțiune și nonficțiune, pentru scriitorii noi, dar și pentru cei consacrați. Multe dintre cărțile pe care le-a citit și le recomandă, cum ar fi Aftershocks și How the Word is Passed, au ajuns în top 50 de cele mai bune cărți din 2021, realizat de publicații celebre precum New York Times, Time, Economist.

 

 

Lecturile recomandate de Bill Gates

 

 

Project Hail Mary

 

Project Hail Mary

autor: Andy Weir

Cartea te poartă în misiunea de supraviețuire a unui biolog devenit profesor de știință. Acesta ajunge într-o navă în spațiul cosmic și are sarcina de a salva Pământul de la distrugere. Doar că el nu știe asta. Nici măcar nu își poate aminti propriul nume, darămite natura misiunii sale sau cum să o ducă la bun sfârșit. Cartea este o poveste despre descoperiri, speculații și supraviețuire. Volumul rivalizează cu celebra carte și film, Marțianul și te conduce spre locuri în care poate nu ai visat să mergi.

Potrivit lui Gates, este o carte atât de greu de descris fără să oferi prea multe detalii din intrigă. Dar, este însă suficient să știi că profesorul folosește știința și ingineria pentru a salva ziua. „Este o lectură distractivă și am terminat-o într-un singur weekend”, scrie Bill Gates.

 

 

Klara and the Sun

 

 

Klara and the Sun

autor: Kazuo Ishiguro

Vei intra în lumea inteligenței artificiale prin ochii personajului principal, un robot, care stă într-o vitrină a magazinului și urmărește comportamentul oamenilor care trec pe stradă, anticipând că într-o zi va fi ales de un client. Robotul Klara, alimentat cu energie solară, devine însoțitorul unui copil grav bolnav într-un viitor distopic al Statelor Unite. Gates remarcă că roboții alimentați de inteligență artificială nu sunt o forță care face rău, ci mai degrabă sunt prieteni artificiali.

Cartea îți oferă privire asupra lumii noastre în schimbare prin ochii unui narator de neuitat și răspunsuri la întrebarea fundamentală: ce înseamnă a iubi?

Inteligența artificială a fost mult timp un domeniu de interes  și investiții  pentru Gates. Într-o sesiune Reddit din 2015 „Întreabă-mă orice”, el a remarcat că mașinile cu „super inteligență” ar putea amenința în mod realist umanitatea într-o zi. Cartea lui Ishiguro reprezintă, probabil, reversul acelui argument. „Această carte m-a făcut să mă gândesc la cum ar putea arăta viața cu roboți super inteligenți”, a scris Gates. „Și dacă vom trata aceste tipuri de mașini ca piese de tehnologie sau ca ceva mai mult.”

 

 

 

A Thousand Brains

 

‘A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence’

autor: Jeff Hawkins

În 1996, Jeff Hawkins a inventat asistentul digital PalmPilot. De atunci, Hawkins și-a petrecut zeci de ani gândindu-se la conexiunile dintre neuroștiință și învățarea automată, culminând cu „A Thousand Brains”, o carte de non-ficțiune publicată anul acesta, în martie. Aici analizează ce cred oamenii despre natura inteligenței, cum funcționează creierul uman și cum putem dezvolta o adevărată inteligență artificială.

„A Thousand Brains” este cartea potrivită pentru cei care nu sunt experți sau pentru cei care nu au foarte multe cunoștințe despre știința creierului și  informatică”, a scris Gates. „Este plină de perspective fascinante asupra arhitecturii creierului și indicii tentante despre viitorul mașinilor inteligente.”

 

Lights Out Pride, Delusion and the Fall of General Electric

 

Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric

autori: Thomas Gryta și Ted Mann

Cum a putut eșua o companie mare și de succes ca General Electric? Bill Gates își pune această întrebare de câțiva ani, iar cartea Lights Out i-a dat în cele din urmă multe dintre răspunsurile pe care le căuta. Autorul examinează modul în care succesorul ales de Welch, Jeff Immelt, a încercat să remedieze problemele de profit create de Welch, în timp ce se împiedica greșelile sale. În cele din urmă, cultura tradițională părea să-și piardă direcția, ceea ce a provocat și declinul companiei. Dacă te afli într-un rol de management vei învăța multe despre cum să conduci un business, înțelegând ce anume nu a mers bine în povestea GE și ce lecții să urmezi. 

 

 

Under a White Sky The Nature of the Future

 

 

Under a White Sky: The Nature of the Future

autor: Elizabeth Kolbert

Cea mai recentă carte a lui Elizabeth Kolbert este o examinare a „umanității versus natură”. Ea o descrie ca fiind „o carte despre oameni care încearcă să rezolve problemele cauzate de oamenii care încearcă să rezolve problemele”. Vei descoperi modurile în care oamenii intervin asupra naturii, prin genetică și prin geoinginerie.

 

 

A promised land

 

A Promised Land

autor: Barack Obama

Memoriile acoperă cariera fostului președinte american, de la tânărul care își căuta identitatea până la liderul lumii. Obama este neobișnuit de sincer cu privire la experiența sa în Casa Albă, te conduce în biroul oval de la Casa Albă, în Moscova, Cairo, Beijing, punctând inclusiv momentele sale de izolare sau situațiile care i-au afectat familia. Cu toate acestea, el nu-și pierde niciodată convingerea că progresul este întotdeauna posibil. Obama oferă o privire fascinantă asupra a ceea ce înseamnă să conduci o țară care trece prin momente dificile.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

The Overstory

 

The Overstory

autor: Richard Powers

Bill Gates spune că este una dintre cele mai neobișnuite romane pe care le-a citit de ani de zile. The Overstory prezintă viețile a nouă persoane și examinează legătura lor cu copacii. Chiar dacă volumul are o perspectivă destul de radicală asupra necesității de a proteja pădurile, te va emoționa pasiunea fiecărui personaj care luptă pentru cauza lui și îți vei dori să afli mai multe despre legăturile oamenilor cu copacii.

 

An Elegant Defense The Extraordinary New Science of the Immune System A Tale in Four Lives

 

An Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System: A Tale in Four Lives

autor: Matt Richtel

Richtel a scris cartea înainte de pandemie, dar această explorare a sistemului imunitar uman este o lectură valoroasă care te va ajuta să înțelegi cum putem opri și răspândirea virusului COVID-19. Vei cunoaște istoria bolilor, date despre descoperirea vaccinurilor și antibioticelor și informații despre laboratoarele de astăzi care revoluționează imunologia. Bazându-se pe interviuri cu zeci de oameni de știință de renume mondial, Richtel a creat o investigație asupra celor mai profunde enigme ale omenirii și o poveste profund umană, adusă la viață în mod emoționant, prin ochii celor patru personaje principale, care se confruntă cu diferite afecțiuni ale sistemului imunitar.

 

 

Lecturile recomandate de Barack Obama

 

Matrix

 

Matrix

autor: Lauren Groff

Alungată din curtea regală de către Eleonora de Aquitaine, considerată nepotrivită pentru căsătorie sau viața de curte, Marie de France, în vârstă de șaptesprezece ani, este trimisă în Anglia pentru a se călugări. Este surprinsă de severitatea noii ei vieți și își găsește concentrarea și dragostea în viața colectivă alături de surorile sale. Marie își înlocuiește constant dorința de familie, de a fi în patria ei, dorința de a da curs pasiunilor tinereții sale cu ceva nou pentru ea: devotamentul față de surorile ei și o convingere în propriile ei viziuni divine. Este hotărâtă să este hotărâtă să traseze un drum îndrăzneț pentru femeile pe care le conduce și le protejează acum.

Noul roman al lui Lauren Groff, scris după Fates and Furies, este o explorare a puterii creativității feminine într-o lume coruptă.

 

 

How the World Is Passed

 

 

How the Word Is Passed

autor: Clint Smith

Începând din orașul său natal, New Orleans, Clint Smith conduce cititorul într-un tur de neuitat al monumentelor și locurilor semnificative – cele care sunt sincere cu privire la trecut și cele care nu sunt și oferă o poveste care te ajută să înțelegi de ce sclavia a fost esențială în modelarea poporului american. Este povestea Plantației Monticello din Virginia, moșia în care Thomas Jefferson a scris scrisori în care susținea nevoia urgentă de libertate în timp peste patru sute de oameni deveneau sclavi. Este povestea Plantației Whitney, una dintre singurele foste plantații dedicate păstrării experienței oamenilor sclavi. Și este povestea Angola, o fostă plantație transformată în închisoare de maximă securitate din Louisiana, plină de bărbați de culoare, obligați să lucreze pe terenul de 18.000 de acri practic fără plată.

Este una dintre lecturile de referință care arată rolul pe care memoria și istoria îl pot juca în a înțelege prezentul din Statele Unite ale Americii. A fost aleasă cartea anului de către președintele Barack Obama, dar și de publicațiile The Economist, Time, The New York Times.

 

Aftershocks

 

 

Aftershocks

autor: Nadia Owusu

În Aftershocks, Nadia Owusu spune povestea tinereții sale. Cum își găsește locul în lume o fată – abandonată de mama ei la doi ani și orfană de tată la treisprezece ani.  Nadia a ajuns la New York ca o tânără care se simțea apatridă și nesigură cu privire la viitorul ei, dar dornică să-și găsească propria identitate. A trăit perioade de depresie în care ea s-a chinuit să rămână alături de frații săi și să mențină familia unită.

Vei descoperi o evaluare complexă a sinelui și de ce acesta contează. Vei afla că există căi de a ieși din tremurul perpetuu al vieții. Singurul teren suficient de ferm este cel scris de propria mână.

 

Beautiful Country

 

 

Beautiful Country

autor: Qian Julie Wang

Qian are doar șapte ani când se mută în America, „Țara Frumoasă”, unde ea și părinții ei descoperă că drumurile din New York City nu sunt pavate cu aur, ci cu temeri și lipsuri. Incapabili să vorbească engleza la început, Qian și părinții ei trebuie să lucreze oriunde pot pentru a supraviețui, totul în timp ce ea se luptă cu foamea și singurătatea la școală. Așa începe o poveste extraordinară care descrie, în culori vii, zilele de muncă în ateliere și fabrici de sushi, nopțile în căutarea mobilei pe străzi și momentul terifiant în care familia iese din umbră pentru a căuta tratament medical de urgență pentru mama lui Qian. Povestită din perspectiva unui copil, cu o voce intimă, emoționantă și uimitor de lirică, Țara Frumoasă este povestea unei fete care învață mai întâi să trăiască și apoi să evadeze.

Noi credem că vei îndrăgi lecturile, care îți vor deschide perspectiva asupra lumii în care trăim și îți vor da mai multe idei pentru a te împrieteni cu inteligența artificială, dar și pentru implicarea companiei în natură și în comunitate. Așteptăm să ne scrii care a fost cartea ta preferată! 

 

Ți-au plăcut articolul despre lecturile recomandate de Bill Gates și Barack Obama? S-ar putea să-ți placă și lecturile următoare:

 

Teme de lectură pentru lideri

 

 

Cărți care te ajută să-ți atingi obiectivele

Categorii:
Dezvoltare personala

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*