5 lecții de autenticitate de la supereroi
Dezvoltare personala

5 lecții de autenticitate de la supereroi

De folos în atingerea obiectivelor

Indiferent de vârstă, filmele și benzile desenate cu supereroi rămân întotdeauna o variantă bună de a ne petrece timpul liber. Ne deconectăm de la lumea reală, urmărim îndeaproape diferitele povești ale diferiților supereroi și cum reușesc să salveze situația și – de ce să nu recunoaștem – ne imaginăm cum ar fi dacă și noi am avea superputeri și cum le-am folosi.

Odată cu încheierea ultimei scene dintr-un film de acest gen, care de cele mai multe ori este un final fericit, ne ridicăm de pe canapea, ne scuturăm de firimituri și revenim la „viața noastră obișnuită”. Sau cel puțin așa o considerăm noi. Detaliul care ne scapă, însă, este că fiecare dintre noi avem ceva de învățat din poveștile lor, ba chiar putem fi supereroi în felul nostru și în lumea reală.

 

Cum să fim supereroi?

Ne construim o imagine unică despre noi ca persoană și rămânem fideli personalității, spiritului și caracterului pe care le avem, în ciuda presiunilor externe. Pe scurt: suntem autentici! Ok, nu o să reușim să salvăm orașul, dar o să lăsăm o mică amprentă specială asupra Pământului.

Dacă ne oprim și privim cu un ochi critic, toți supereroii sunt de fapt la fel: au un scop, fac impresie, luptă împotriva răului și ne atrag atenția. Atunci de ce ne plac totuși toți și ajungem să ne atașăm de ei? Niciun supererou nu copiază pe altcineva și niciun supererou nu portretizează o imagine falsă despre el. Fiecare în parte mizează pe același diferențiator: autenticitatea.

 

5 lecții de autenticitate de la supereroi

 

Iată 5 lecții pe care le putem învăța din acest punct de vedere:

1. Setează-ți un scop

Batman avea ca scop să protejeze orașul Gotham, Spiderman voia să-și răzbune unchiul, Gardienii Galaxiei protejau galaxia de amenințările planetare, iar Ant-Man era dispus să facă orice e nevoie pentru a-și vedea cât mai des fiica. Și toate acțiunile pe care le făceau, individual, aveau întotdeaun același scop final, bine setat.

Nevoia de a avea un scop se trage din cine ești. Nu îl vei găsi la suprafață, în ceea ce faci, ci ascuns întocmai în felul în care o faci, între punctele forte și pasiunile care îți stau la bază. Nu trebuie să fii un supererou fictiv și să salvezi vieți (deși poți încerca). Un scop clar, personal și doar al tău îți va oferi un motiv să te ridici din pat, să muncești și să aspiri mereu la mai mult.

 

2. Cunoaște-ți punctele forte și puterile

Agilitate, viteză, putere supraomenească și timp de reacție superior oricărui atlet olimpic. Într-un cuvânt (sau două): Captain America. Avea un set de abilități pe care mulți supereroi erau geloși, dar până și Steve Rogers a fost nevoit să petreacă ceva timp pentru a cunoaște adevărata natură a puterilor sale.

Fiecare dintre noi are, la rândul lui, un set de puncte forte și abilități unice. Singura problemă, însă, este că ele sunt adânc înrădăcinate în noi și trebuie să săpăm mult pentru a le descoperi. Dar, odată descoperite, acestea ne servesc drept superputeri!

Este foarte important să căutăm în noi înșine puterile care ne definesc și să descoperim la ce lucruri suntem buni, pentru ca, pe viitor, să știm ce ne diferențiază de restul, ce ne face speciali și, pe ce să punem mai mult accent și ce să îmbunătățim. Și nu te teme! Ba dimpotrivă, folosește frica drept combustibil. Încearcă pe cât posibil să înlocuiești fiecare „Nu pot să…” cu un „Cum aș putea să…”.

 

3. Fii unic

La o primă vedere, supereroii dau impresia că se diferențiază între ei doar prin prisma superputerilor diferite pe care le dețin. Greșit. Fiecare dintre ei au pasiuni, țeluri și personalități diferite, la fel ca noi, ce îi fac să fie cu adevărat unici și autentici. Scopul nostru în viață este adesea strâns legat de povestea noastră de viață și motivația din spatele ei. Același lucru este valabil și în cazul supereroilor.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Drept referință, facem trecerea în universul DC: Wade Wilson, alias Deadpool, era un justițiar mascat cu probleme de furie, care se lupta cu toți cei care îi ieșeau în cale. Dar, în momentele de respiro în care nu-și folosea pumnii, Deadpool era unul dintre cei mai autentici supereroi: nu pretindea că este perfect, se comporta ca o ființă umană obișnuită, nu îi era rușine să-și accepte defectele și slăbiciunile și se prezenta în fața lumii exact așa cum era.

Paradoxal, exact aceste mici detalii îl făceau și mai plăcut în ochii privitorilor, pentru că oamenii de rând se vor atașa întotdeauna de supereroi care, în spatele măștilor, au trăsături umane, sunt vulnerabili și nu le este rușine să fie ei înșiși, fără vorbe sau acțiuni de fațadă.

Cunoaște-te, acceptă-te și dă-ți seama ce și cât meriți. Nu lăsa pe alții să decidă aceste lucruri în locul tău. În afară de tine, nimeni nu știe de ce ești capabil cu adevărat. Oamenii nu caută salvatori, ci eroi cu viziune care să-i influențeze să facă și ei, la rândul lor, ce e mai bine.

 

4. Perfecționează-te continuu

Primul lucru pe care l-a învățat Spider-Man după ce a terminat școala și a dat nas în nas cu viața de adult a fost că, de fapt, învățarea nu se oprește niciodată. Deși scăpăm de lecțiile predate în școală, ne lovim de adevăratele lecții ale vieții: provocările cu care ne confruntăm iar și iar. Dar doar așa creștem!

În lumea plină de supereroi (atât fictivi, cât și reali) nu ne putem mulțumi doar cu atingerea unui singur obiectiv, pentru că întotdeauna va fi altul care ne așteaptă chiar după colț. S-ar mai fi făcut filmul Iron Man 3 fără primele două? În mod evident nu. A făcut față Iron Man mai ușor provocărilor din al treilea film datorită învățăturilor căpătate din primele două? În mod evident da.

Fiecare obstacol, fiecare provocare și fiecare sarcină în plus sunt acolo doar pentru a ne testa abilitățile. Iar un adevărat supererou nu spune nu provocărilor! Mesajul este simplu: continuă să crești, continuă să înveți și fii mereu autentic.

 

5. Cunoaște-ți publicul

Când inamicii foloseau tehnologie de ultimă oră, Iron Man reușea să o întoarcă împotriva lor; când răufăcătorii apelau la forță brută, Hulk reușea să îi învingă în luptă directă – deci, când oamenii de rând se loveau de probleme cărora nu puteau să le facă față, știau exact la ce supererou să apeleze. Aceasta este arta de a-ți cunoaște publicul și de a te cunoaște publicul!

Pentru că toți suntem diferiți, și masele de oameni cărora ne adresăm sunt diferite. De ce contează să ne cunoaștem publicul? Pentru că trebuie să știm cui putem servi. Prin țintirea publicului potrivit, adevăratele noastre valori vor fi recunoscute și apreciate. Ajutându-i pe alții, ne ajutăm pe noi. Adevăratul succes nu este să ajungi în vârf, ci câtă lume ai reușit să aduci cu tine acolo.

Când legătura dintre noi și public devine puternică, știm exact ce să cerem și ce ni se va cere. Oamenii aflați la ananghie nu-i cereau lui Captain America să arunce cu pânze de păianjen și nici lui Black Panther să manevreze ciocanul lui Thor, pentru că erau conștienți exact de ce puteri au și cine sunt ei cu adevărat.

În concluzie, sper că ți-au fost de folos cele 5 lecții și că te-am făcut să înțelegi că și tu ești un supererou. Pentru că nu puterile supranaturale te fac erou (scuze că îți dau această veste tristă), ci faptul că alegi să fii și să trăiești autentic. Iar asta te asigură că nu mai ai nevoie de nimic în plus pentru a face bine – atât ție, cât și întregii lumi.

Fii tu însuți, rămâi consecvent, muncește atât cât este nevoie pentru a-ți atinge scopul și în final vei realiza că filmele cu supereroi sunt de fapt inspirate din realitate, pentru că adevărații supereroi suntem chiar noi.

 

Ți-a plăcut acest articol cu 5 lecții de autenticitate de la supereroi? Citește și:

Poate fi ambiția o piedică în calea succesului

Ce salarii se câștigă în resurse umane

Eficacitate sau eficiență: o lecție despre Time Management

Categorii:
Dezvoltare personala

Copywriter // Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și atras încă de mic de arta îmbinării perfecte a cuvintelor. Stabilit în marketing de peste 3 ani, s-a alăturat echipei eJobs din dorința de a ajuta atât candidații, cât și companiile să se familiarizeze cu piața muncii. La We Are HR scrie din 2021 despre tendințele din resurse umane și te ajută să ții pasul cu tot ce e nou.

Leave a Reply

*

*