De la 100.000 la 140.000 cifre-record pentru muncitorii străini în România
Recrutare

De la 100.000 la 140.000: cifre-record pentru muncitorii străini în România

Analiza anului curent și prognoze la zi

Potrivit celor mai recente date, contingentul de muncitori străini care vor putea veni să lucreze în România în 2024 va înregistra o creștere semnificativă. Dacă în acest an pragul curent s-a aflat la 100.000, în 2024, el va fi ridicat cu 40%, ajungând la 140.000.

 

Care sunt cele mai atractive sectoare pentru muncitorii străini care ajung în România

Cei mai mulți dintre acești muncitori străini aleg să se angajeze în sectoarele-cheie ale economiei, cum ar fi retail, horeca, servicii, construcții, transport/logistică și turism. De asemenea, ei ocupă predominant poziții din segmentul entry-level, pentru astfel de poziții solicitându-se o experiență de maximum 2 ani.

„Cu toate că nu mai vedem un număr atât de mare de români care să aplice pentru joburile din străinătate, sunt domenii în care angajatorii au în continuare probleme în a acoperi necesarul de personal cu forța de muncă existentă în România. În plus, toate sunt domenii afectate și de o fluctuație mare de personal. Pentru aceste industrii, importul de forță de muncă din străinătate, mai ales din afara Europei, a reprezentat o soluție utilă, în special pentru a rezolva problema stabilității angajaților. Sunt, totodată, sectoare care au, anual, volume mari de angajări”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, liderul pieței de recrutare online din România.

 

Cum s-a prezentat oferta de joburi în 2023 pentru domeniile care angajează și muncitori străini 

Datele statistice arată că, între ianuarie și noiembrie 2023, angajatorii au postat aproape 350.000 de joburi, dintre care 86.000 în retail, 51.000 în servicii, 40.000 în industria alimentară, 37.000 în turism, 32.000 în transport/logistică și 28.000 în construcții. Mediile salariale nete pentru poziții entry-level în aceste domenii variază între 2.600 și 3.600 de lei.

 

Ce drepturi au muncitorii străini în România

„Muncitorii care vin din afara spațiului european au aceleași drepturi cu muncitorii români. La acestea se adaugă, însă, obligativitatea angajatorului de a le asigura cazare și de a le oferi un salariu minim echivalent salariului minim pe economie din România. Chiar dacă recrutarea lor presupune o perioadă mai îndelungată de timp și costuri suplimentare și deși angajatorii sunt conștienți că, în unele cazuri, România reprezintă pentru cei care vin din Asia o punte de acces spre piețe mai mari din Europa, recurg la această soluție, pe fondul unui deficit adânc de candidați la nivel local”, explică Roxana Drăghici.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

2022 a fost anul în care s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de permise de lucru acordate muncitorilor din afara țării. În 2021, contingentul de lucrători străini nou admiși pe piața muncii a fost de 50.000, dublu față de anul precedent. Datele oficiale arată că în 2022 au fost înregistrate peste 96.000 de contracte de muncă pentru angajați veniți din afara Uniunii Europene.

În prezent, pe eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 24.000 de locuri de muncă. Aproape 6.500 aparțin angajatorilor din retail, 2.000 celor din construcții, 3.300 din servicii, 2.600 din transport/logistică și 2.200 din turism/horeca.

 

Ți-a plăcut articolul De la 100.000 la 140.000: cifre-record pentru muncitorii străini în România? Citește și: 

Topul domeniilor care atrag specialiști și manageri

Cum a transformat Black Friday piața locurilor de muncă

Corporate X-Mas Gala: cum reinventezi petrecerile de Crăciun

 

Categorii:
RecrutareUpdate

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*