Confesiuni de lider Olivia David, Recruitment Manager, Skilld by eJobs
HR Challenge

Confesiuni de lider: Olivia David, Recruitment Manager, Skilld by eJobs

Despre imboldul de acționa în direcția schimbării

Pasiunea pentru domeniul resurselor umane nu durează doar 3 ani. Olivia David, Recruitment Manager la Skilld, agenția de recrutare a eJobs România, e unul dintre profesioniștii care reușește, după mai bine de două decenii de activitate, să-și păstreze vie motivația în carieră și care s-a alăturat recent unui proiect cu obiective îndrăznețe pe 2024. Cum a decurs traseul ei profesional, ce a determinat-o să facă o schimbare în carieră, dar și cu ce soluții vine Skilld pentru a te sprijini în completarea echipelor, afli în cele ce urmează!

 

Confesiuni de lider Olivia David, Recruitment Manager, Skilld by eJobs

Olivia David, Recruitment Manager, Skilld by eJobs

 

Ai peste 20 de ani de experiență pe zona de HR. Ce te-a atras în primă fază în acest domeniu? Care sunt aspectele care te motivează în prezent la el?

Într-adevăr, am sărbătorit „majoratul” și acum am putea spune că sunt la facultate ☺. După toți acești ani pot afirma, fără nicio urmă de îndoială, că nu ai cum să te plictisești în acest domeniu. De ce? Dinamica rolului (fie el pe zona de consultanță, fie ca parte a unei echipe interne de HR), diversitatea, complexitatea și frumusețea fiecărei interacțiuni, ale fiecărei echipe sau organizații, ale fiecărui proiect din care faci parte creează dependență. Toate experiențele de până acum și toți oamenii minunați pe care i-am întâlnit în călătoria mea profesională m-au modelat, m-au format și și-au pus amprenta asupra a ceea ce sunt în prezent. În același timp, faptul că am putut să am același impact pozitiv asupra altor persoane a alimentat „motorul” motivației personale. În ceea ce privește viitorul, cu siguranță pasiunea și respectul pentru lucrul cu oamenii nu se vor diminua.

 

Care sunt cele mai importante lecții din domeniu pe care le-ai împărtăși unor persoane la început de drum în HR?

Le-aș spune că pentru a avea succes și satisfacția unui lucru bine făcut, ar trebui să fie: pasionați, curioși, entuziaști, adaptabili, perseverenți, organizați și diplomați. Iar lista poate continua, însă cred că aceste calități anterior enumerate sunt printre cele mai importante aspecte care trebuie cultivate într-un rol de HR, mai ales la începutul carierei.

 

În luna noiembrie a anului trecut, chiar tu ai pășit pe un nou drum alăturându-te proiectului Skilld, agenția de recrutare din cadrul eJobs. Ce te-a convins să faci acest pas?

Mai bine spus, cine m-a convins ☺. Bogdan Badea, CEO-ul eJobs, este cel care m-a determinat să fac mutarea, după mulți ani petrecuți în cadrul Adecco. Au cântărit foarte mult în decizia mea: viziunea lui cu privire la Skilld și planurile de creștere și dezvoltare, faptul că eJobs investește în digitalizare, acest aspect punându-și automat amprenta și asupra agenției de recrutare și, desigur, stilul lui de management și cultura organizațională a companiei.

 

Cu ce schimbări vine Skilld în 2024 pe piața de recrutare?

Skilld a fost creat din dorința de a oferi clienților eJobs un portofoliu complet de servicii și soluții în recrutarea de personal. În acest moment, agenția poate interveni în mai multe situații:

→ când compania nu are resurse interne ce pot gestiona proiectele de recrutare sau resursele sunt subdimensionate raportat la nevoia de recrutare (știm cu toții că derularea unui proiect de recrutare implică resurse umane, materiale și de timp);

→ când compania nu reușește să atragă candidații doriți, prin postare de anunțuri și campanii de digital;

→ când un rol deschis în cadrul companiei este confidențial, recrutarea neputând fi derulată cu resurse interne.

Skilld a crescut frumos în ultimii 2 ani atât ca echipă, cât și ca portofoliu de proiecte, iar obiectivele de dezvoltare sunt și mai ambițioase pentru anul acesta.

 

Cum arată un proces de recrutare pentru clientul care apelează la Skilld și cum găsește agenția cea mai eficientă formulă pentru el?

În general, procesul de recrutare este unul standard, compus din 3 etape:

→ etapa de sourcing, în cadrul căreia sunt identificați candidați pentru poziția deschisă atât prin căutare directă în bazele de date, cât și prin postare de anunțuri pe site-urile de profil;

→ etapa de short-list, în cadrul căreia candidații identificați în prima fază trec printr-un proces de evaluare a competențelor, cei care corespund profilului căutat fiind incluși pe lista scurtă;

→ etapa de placement, în cadrul căreia reprezentanții companiilor angajatoare intervievează candidații de pe lista scurtă și iau decizia de ofertare a unuia dintre ei.

Eficiența este dată de înțelegerea corectă a profilului căutat, sourcing targetat și o comunicare transparentă între toate părțile implicate în proiect: recruiter, candidat, angajator.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Ce provocări întâmpină agențiile de recrutare în contextul actual al pieței forței de muncă și ce nevoi acoperă Skilld?

Piața actuală a forței de muncă are o dinamică și o complexitate aparte, în sensul în care observ la din ce în ce mai multe proiecte derulate o diferență între așteptările angajatorilor de la candidați și viceversa, diferență ce poate duce la insuccesul proiectelor de recrutare. În aceste cazuri, consultanții Skilld acționează ca mediatori între cele două părți implicate, urmărind identificarea unui teren comun pe care să se poate construi o viitoare relație angajat-angajator.

Această mediere se face cunoscând foarte bine piața angajatorilor, calificările și competențele specifice fiecărei industrii și identificând corect factorii motivatori ce stau la baza deciziei de a face o schimbare în carieră.

 

Cum contribuie tehnologiile sau instrumentele utilizate de Skilld la eficientizarea procesului de recrutare?

Fiind parte din grupul eJobs, care investește masiv în zona de tehnologie, digitalizare, automat și Skilld beneficiază de soluții custom-made, dezvoltate de colegii din echipa tehnică, soluții care eficientizează procesul de sourcing, mapând bazele de date conform unor criterii ce sunt în linie cu cerințele fiecărui rol pentru care recrutăm și returnând liste de potențiali candidați ce corespund profilurilor căutate.

 

Există anumite tipologii de companii cărora li s-ar potrivi ca o mănușă serviciile Skilld?

Ne mândrim cu un înalt grad de flexibilitate și acces la resurse, ce ne permit adaptarea soluțiilor de recrutare la nevoile specifice ale fiecărei companii, indiferent că se încadrează în segmentul Small & Medium sau Large. Pentru companiile din segmentul Small & Medium (care se află în una dintre următoarele situații: nu au un departament de Resurse Umane, nu există specializare în recrutare în cadrul echipei, echipa de HR este subdimensionată) principalul beneficiu în externalizarea acestui serviciu este: garanția unei echipe specializate care cunoaște bine piața, cu expertiza și tool-urile necesare pentru identificarea candidaților potriviți pentru rolurile deschise în cadrul companiei. Angajatorii din segmentul Large văd beneficii în faptul că suntem o agenție de recrutare care se poate plia rapid pe nevoile lor de recrutare, mai ales în cazul proiectelor ce presupun recrutarea unui număr mare de persoane într-un timp scurt.

 

Candidații pasivi reprezintă o sursă prețioasă, dar de multe ori greu accesibilă pentru pozițiile dificil de ocupat. Cum îi abordezi și-i atragi pe cei care nu-și caută activ un nou job?

Mai ales pentru rolurile specializate, rolurile manageriale, candidații căutați de companiile angajatoare sunt în procent majoritar candidați pasivi. Aici intervine expertiza pe care un consultant în recrutare o are. Abordarea unui candidat pasiv într-un proiect de recrutare presupune definirea unei strategii de comunicare ce ține cont atât de elementele atractive ale rolului, cât și de brandul de angajator al companiei. Totodată, atragerea în proiect și menținerea interesului unui candidat sunt influențate de experiența la interviu și de comunicarea în cadrul procesului de recrutare pe care acesta o are atât cu consultantul, cât și cu reprezentanții companiei angajatoare. O experiență neplăcută poate determina un candidat să se retragă din proiect. De aceea, alinierea cu reprezentanții companiei angajatoare în privința profilului căutat, dar și a modului de abordare și poziționare comună în cadrul proiectului de recrutare sunt vitale.

 

Ce i-ai recomanda unui profesionist care, ca și tine, și-ar dori o schimbare în carieră, dar poate nu are curajul necesar?

Cred că imboldul de acționa în direcția schimbării în carieră este dat de un cumul de factori, cel mai important fiind factorul uman, un coach, un mentor, un coleg, un prieten, un membru al familiei, cineva a cărui părere o valorizezi, cineva care te apreciază și totodată îți transmite încrederea că ești pregătit să îmbrățișezi schimbarea.

 

Ce profile de candidați își propune Skilld să repereze pentru business-uri în 2024?

Echipa Skilld va oferi suport în continuare companiilor care sunt în căutare de specialișți din varii industrii, focusul nostru fiind pe derularea proiectelor de recrutare în special pentru poziții încadrate în categoria White (roluri ce au ca cerință studiile superioare) & Gold Collar (profesioniști cu înaltă calificare în domenii la mare căutare).

 

Conform Merriam Webster, „autentic” a fost cuvântul anului 2023. Cum te asiguri că vei imprima autenticitate în relația cu clienții Skilld în 2024?

Din punctul meu de vedere, autenticitatea ar trebui să fie integrată în conduita fiecărui coleg, fiecărei echipe sau organizații. Consider că fără autenticitate, relațiile, și în special cele de business, rămân în zona tranzacțională, iar tranzacționalitatea nu mă caracterizează. Prin urmare, atât în 2024, cât și în anii ce vor urma, îmi propun să arăt același interes în identificarea de soluții eficiente pentru partenerii noștri de business, în dezvoltarea unei comunicări eficiente și transparente cu aceștia, în consilierea cu privire la strategiile interne de recrutare, în construirea unor parteneriate sănătoase, bazate pe încredere și respect.

 

Am povestit despre parcursul tău profesional, despre proiectul de care te ocupi și nevoile pieței. Acum, la final, aș vrea să vorbim și despre obiective. Ce-și propune Skilld pentru 2024?

În 2024 vom continua investițiile în echipă și în resursele necesare pentru a livra excelență clienților noștri. De asemenea, vom diversifica portofoliul de servicii, astfel încât să putem acoperi nevoile clienților noștri, începând cu recrutarea tradițională, recrutarea de volume/Recruiter On Demand, proiecte de Executive Search și mergând până la programe de Career Transition/Outplacement sau Centre de Evaluare/Assessment Centers.

 

Ți-a plăcut interviul cu Olivia David, Recruitment Manager, Skilld by eJobs? Citește și: 

Cum se redefinește peisajul joburilor part-time

Care ar trebui să fie prioritățile pentru 2024

Strategii care te pregătesc pentru un rol de lider la jobul curent

 

Categorii:
HR ChallengeLeader Confessions

Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice București a dat în 2008 de gustul jurnalismului și, de atunci până în prezent, încearcă să combine latura practică, realistă, insuflată de facultate, cu cea magico-escapistă a scrisului. La We Are HR și eJobs este atât ochiul critic, analitic, cât și creator de conținut. Iubește în special interviurile realizate cu lideri, antreprenori și specialiști în HR care-i oferă o altă perspectivă, una extrem de aplicată, asupra pieții muncii.

Leave a Reply

*

*