Cum se redefinește peisajul joburilor part-time
Știri

Cum se redefinește peisajul joburilor part-time

Descoperă și mediile salariale aferente lor

În contextul pieței muncii din România, se observă o tendință clară către creșterea numărului de angajări full-time în detrimentul celor part-time. Conform unui sondaj recent efectuat de eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din țară, doar 8,2% dintre angajatori intenționează să mărească numărul de joburi cu jumătate de normă pe parcursul lui 2024. Acest procentaj indică o scădere semnificativă în comparație cu anii anteriori, reflectând preferința tot mai mare pentru angajările pe termen lung și cu normă întreagă.

Potrivit sondajului realizat pe un eșantion de 170 de companii respondente, 3,1% dintre angajatori plănuiesc să ofere mai puține joburi part-time în acest an, iar 22,4% sunt încă indeciși cu privire la evoluția acestui aspect. Aceste date sugerează o schimbare de paradigmă în strategiile de recrutare ale angajatorilor, care se orientează tot mai mult către angajările full-time pentru a-și asigura stabilitatea și continuitatea în echipă.

 

Ce candidați preferă joburile part-time

„Anul acesta, spre exemplu, din cele aproape 40.000 de joburi postate de la 1 ianuarie și până acum, 6.500 au fost part-time, ceea ce înseamnă că, procentual, până acum, suntem destul de aproape de 2023. Tot la aproximativ 15% se află și nivelul aplicărilor pentru aceste joburi, candidații, mai ales cei foarte tineri, fiind interesați de oportunitățile care le permit să acumuleze experiență în timpul studiilor. Dacă vorbim despre categorii de vârstă mai mari de 24-25 de ani, atunci vedem în special candidați care au deja un job și sunt în căutarea unei surse suplimentare de venit, respectiv un loc de muncă part-time”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Un aspect interesant este că, în ciuda scăderii numărului de joburi part-time, procentul de joburi remote în acest segment este în creștere. Astfel, 10% din totalul joburilor part-time sunt acum remote, o dovadă clară a adaptabilității angajatorilor la nevoile și preferințele din ce în ce mai diverse ale forței de muncă. Această evoluție reflectă și înțelegerea din ce în ce mai profundă a faptului că mulți dintre cei care caută joburi part-time au deja alte angajamente sau activități care le ocupă timpul și că lucrează mai eficient de acasă.

Principalele domenii care oferă joburi part-time în acest moment sunt retail-ul, serviciile, artele/entertainment-ul, call-center-ul/BPO-ul, publicitatea/marketingul/PR-ul și transportul/logistica. Aceste sectoare sunt cele mai active în ceea ce privește angajările part-time și reflectă diversitatea pieței muncii din România.

În ceea ce privește salariile pentru joburile part-time, datele furnizate de comparatorul salarial Salario arată că salariul mediu net este de 3.000 de lei pe lună. Împărțite pe domeniile care angajează cel mai mult part-time, mediile salariale arată astfel: 2.200 de lei net pentru retail, 2.000 pentru call-center, 2.100 de lei pentru servicii, 3.000 de lei pentru arte / entertainment, 2.100 pentru advertising / marketing / PR și 2.500 de lei pentru transport / logistică.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

În concluzie, tendința către angajările full-time în detrimentul celor part-time reflectă o schimbare semnificativă în peisajul pieței muncii din România. Cu toate acestea, joburile part-time rămân o opțiune importantă pentru mulți candidați, oferindu-le flexibilitate și oportunități de suplimentare a veniturilor.

 

Ți-a plăcut articolul Cum se redefinește peisajul joburilor part-time? Citește și: 

Ce este mobbing-ul și cum îl identifici în echipă

Fără etichete. Cum combați stigmatizarea la job

Ce ofertă de joburi remote au candidații

 

Categorii:
ȘtiriUpdate

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*