munca de acasa
Dezvoltare personala

Munca remote. Cât de importantă este în alegerea jobului

În ce domenii poți avea angajați care să lucreze de acasă

Tot mai multe companii au început să ofere angajaților posibilitatea de a lucra de acasă, munca de acasa devenind, în ultimii doi ani, unul dintre beneficiile care au luat cea mai mare amploare în piață. La rândul lor, și candidații spun că, alături de salariu și oportunitățile de a avansa în carieră, opțiunea de a lucra de acasă sau și de acasă este unul dintre argumentele în funcție de care aleg să accepte o ofertă de job. Potrivit unui studiu derulat în 2018 de eJobs România, 8 din 10 români ar vrea să lucreze remote, măcar o zi pe săptămână.

 

Domenii în care angajații pot lucra remote

Cu toate acestea, munca de acasa sau de oriunde în afara companiei rămâne o opțiune viabilă doar pentru o parte dintre angajați, respectiv cei a căror activitate se poate desfășura și independent de spațiul tradițional al biroului.
Cel mai adesea, companiile din IT și tehnologie, e-commerce și consultanță oferă ca beneficiu posibilitatea de a lucra de acasă sau de oriunde în afara biroului. Urmează industria de publicitate, cercetare de piață și ONG.

 

Motivele celor care adoptă munca de acasa

Anul trecut, i-am întrebat pe români, într-un studiu de piață, care sunt motivele pentru care și-ar dori să lucreze de acasă. Peste 60% au spus că ar putea, astfel, să își gestioneze mai bine timpul de lucru, 55% vor să reducă timpul pierdut în trafic. Angajații români mai menționează și creșterea nivelului de confort personal, reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de prânz, creșterea productivității, dar și scăderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou. 32,4% spun că munca de acasă le oferă ocazia de a petrece mai mult timp cu familia”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Munca de acasa în străinătate

Dacă în România munca de acasa sau de oriunde în afara biroului este o opțiune încă la început, care mai are nevoie de timp pentru a fi adoptată în unele companii, lucrurile stau complet diferit în alte țări. În Finlanda, aproape 50% dintre top manageri aleg să lucreze de acasă. Procentul scade la 32% în Estonia, la 30,8% în Cehia sau la 28,4% Slovacia. Macedonia este singura țară care se apropie de România, din acest punct de vedere, în condițiile în care 9% dintre top manageri muncesc remote. Există și aici specificități de la o țară la alta. În Finlanda, Estonia și Letonia, spre exemplu, foarte mulți dintre angajații de la stat, din zona administrațiilor locale, au început să lucreze din ce în ce mai mult de acasă odată cu introducerea sistemelor electronice și automatizate care nu mai cer prezența lor fizică la birou. În alte țări, pe de altă parte, cum este România, nici nu ne putem gândi la acest lucru, deocamdată”, spune Bogdan Badea.

Legea telemuncii a fost adoptată în România în luna aprilie a anului trecut și îi vizează pe acei angajați a căror activitate este realizată cu ajutorul tehnologiei (desktop, laptop, smartphone etc.). Aceștia au aceleași drepturi pe care le au și ceilalți salariați, precum concediul de odihnă sau concediile medicale. Telemunca poate fi desfășurată doar voluntar, în mod regulat, în baza unui contract individual de muncă.

 

Ți-a plăcut articolul? S-ar putea să-ți placă și:

Dă-le luna de pe cer atunci când poți și ei merită

Mituri și realități despre echipele virtuale

Categorii:
Dezvoltare personala

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*