echilibru
Dezvoltare personala

Cum e de fapt cu echilibrul?

De la teorie la practică

Ca oameni de HR, știm foarte bine cum ar trebui să arate echilibrul dintre viața personală și cea profesională, cunoaștem perfect cum și unde trebuie trasată granița aia, astfel încât balanța să nu se dezechilibreze.
Cu toate astea, de multe ori, realitatea iureșului cotidian ne trezește și ne dă cu virgulă, astfel că ne dăm seama că tocmai noi, cei care milităm pentru acest echilibru la nivel de cultură organizațională, suntem cei care-l aplică cel mai prost. Am stat de vorbă cu Ramona Bădescu, Personnel Marketing&Talent Management Coordinator la Bosch România, pentru a afla care e abordarea lor ca profesioniști apropo de work-life balance, dar și pentru a vedea cum aplică ei, la nivel personal, ceea ce predică.

 

 

echilibru

Ramona Bădescu, Personnel Marketing & Talent Management Coordinator la Bosch România

Cum e de fapt cu echilibrul?

Ți se pare că există cu adevărat un echilibru între viața personală și viața profesională la români? De ce?

Cred că vorbim de înțelegeri și abordări diferite la generații diferite. Eu sunt dintr-o generație care învață despre acest echilibru, spre deosebire de cei care pășesc în câmpul muncii și văd lucrurile dintr-o cu totul altă perspectivă.

 

Ce inițiative sunt în compania pentru care lucrezi pentru încurajarea acestui echilibru?

Am intrat în Bosch în 2014 și îmi amintesc că primul lucru care m-a surprins și, de ce nu, și bucurat cu adevărat a fost tipul de orar de muncă. I se spune program flexibil, permințându-ne ca în afara „miezului de zi” capetele să fie flexibile. Și mai este minunata zi de vineri, când programul de muncă poate fi încheiat nu mult după prânz. Desigur că, în mediul productiv, compania având o importantă forță de muncă în această arie, nu putem vorbi de aceeași flexibilitate. Acolo orarul este predictibil, în ture care asigură permanență, dar se acordă o foarte mare atenție orarului de odihnă. O altă inițiativă sunt zilele de concediu. Discutăm de 24 sau 25 de zile, în funcție de locație, dar se acordă din prima zi de angajare. Vechimea în muncă nu face decât să adauge zile la cele deja menționate.

 

Cum ar arăta, din punctul tău de vedere și în linii mari, o strategie ideală pentru obținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională?

Cred că e mult spus o strategie, dar cred cu tărie că echilibrul îl găsești atunci când îți place ce faci în locul potrivit. Practic, este acel cumul de factori care-ți permit ca atunci când ai închis laptopul să închizi în sertar și temele de muncă. În momentul în care stresul e crescut din varii motive, este, practic, imposibil să vorbim de deconectare de la probleme de muncă. Desigur că, revenind la termeni pragmatici, dacă în echipă ai capabilități și capacități, rezultatul apare, presiunea scade și te poți desprinde de temele de muncă pentru a te dedica subiectelor personale. În rețetar, unii adaugă pasiuni, familie și alte ingrediente care oferă motive suficiente pentru a le acorda atenție.

 

Tot vorbim despre beneficii și, în contextul unei crize de talente precum cea cu care ne confruntăm în momentul de față, angajatorii au plusat cât au putut de mult la acest capitol. Până unde crezi că vom merge cu beneficiile? Ce am putea să oferim în plus angajaților și nu o facem încă?

„Sky is the limit”. Glumesc. Nu știu să răspund la această întrebare. Îmi spunea o prietenă că la ea în companie, prin prisma beneficiilor, „sunt niște răsfățați”. La capitolul „ce am putea face diferit”, poate că ar trebui să oferim mai multă semnificație muncii angajaților, poate mai multă independență sau creativitate. Oferta de implicare în comunitate să fie mai generoasă. În general, mă duc către lucrul cu sens și respectul pentru individ.

 

Ce beneficii oferă compania pentru care lucrezi?

La pachetul standard deja pentru multe companii, și nu voi enumera aici beneficiile, adaug posibilitatea de a alege eu cum cheltui banii respectivi și facilitarea accesului prin platforma online în care fac „cumpărăturile”. Aș mai adăuga o ofertă frumoasă de evenimente CSR și evenimente sportive.

 

Ce înseamnă pentru tine ca un angajat să fie happy la job? Ce incluzi în acest „pachet”?

Angajat happy la job = angajat productiv. La pachet aș adăuga șeful și stilul lui de leadership. Și mai sunt și altele, dar mă opresc doar la elementul spicy.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Exercițiu de imaginație: stai față în față cu un workaholic, care nu e mulțumit de acest (dez)echilibru între viața personală și viața profesională. Ce sfat i-ai da? De unde i-ai spune să înceapă pentru a schimba direcția în care se înclină balanța?

Să nu uităm de unde pornim în acest exercițiu: vorbim de un workaholic pentru care sfaturile amicilor, ale familiei, ale colegilor se lovesc constant de un zid. Categoric i-aș recomanda să-și găsească echilibrul cu un suport specializat, competent, care va ști cum să-i canalizeze atenția și către lumea de dincolo de birou.

 

Hai să trecem și la exemplul personal. Tu cum aplici cele de mai sus la nivelul propriei persoane? Ce faci pentru a ajunge la un e echilibru work-life?

În primul rând, aș zice că nu sunt workaholică, iar planul personal mă ajută mult. Acum am doi copii mici, care cer multă atenție, și îmi place foarte mult să le-o ofer, dar de ceva vreme am reușit să ne coordonăm cumva și weekendurile să fie în mișcare, în activități din care să ne hrănim cu toții. Citesc în metrou și acest lucru mă ajută să fac declicul, ne-am pus în agende concediul așa încât să reportez cât mai puține zile în următorul an.

 

Ce faci când te simți overwhelmed și simți nevoia să te deconectezi?

Mă ajută să vorbesc despre asta și soțul meu este cel care preia sarcina. Dar, în general, mă ajută dacă fac ceva din sfera personală de interese și atunci mă mut cumva cu totul în zona respectivă.

 

Cu mail sau fără în concediu? De ce?

Fără e-mail. Dar sunt sinceră și spun că în ultimele două concedii, în ziua de dinaintea începerii muncii, mi-am citit aproximativ 50% din e-mail-uri. Inboxul cvasicurat mă ajută mult să mă reacomodez.

 

Trei lucruri care te ajută să menții un echilibru între viața personală și cea profesională.

Natura jobului meu și colegii, familia, sănătatea. Nu le-am pus într-o ordine.

 

Vrei să fii la curent cu alte tendințe din HR? Citește și:

Ce evenimente nu trebuie să ratezi în luna august?

De ce pleacă angajații?

Cum reținem angajații la job?

Categorii:
Dezvoltare personalaFocus

Head of Marketing // Cu 14 ani de experiență în marketing și comunicare, dobândită lucrând în resurse umane, jurnalism și ecommerce, la eJobs e responsabilă de crearea și implementarea strategiei de marketing B2B și B2C și alinierea ei cu obiectivele de business. Expertiză în: Brand Marketing, Job boards, Strategie, Employer Branding, Comunicare Corporate și Internă, Resurse umane

Leave a Reply

*

*