Interesul candidaților pentru joburile part-time e iar la cote înalte
Știri

Interesul candidaților pentru joburile part-time e iar la cote înalte

Află de unde vin cele mai multe aplicări!

Pentru o bună perioadă de timp joburile part-time au avut un factor de atractivitate sporit în ochii candidaților. Însă această poveste de iubire de lungă durată a luat o pauză în cea de-a doua jumătate a lui 2022 ca urmare a deciziei ca joburile part-time să fie impozitate la nivelul salariului minim pe economie.

Dar lucrurile par să se schimbe în 2023, iar românii reîncep să ia din nou în considerare această variantă de a-și suplimenta veniturile. Această tendință se datorează, în principal, nevoii din ce în ce mai intens resimțită a oamenilor de a face față costurilor tot mai mari ale vieții de zi cu zi. Peste 450.000 de aplicări au înregistrat joburile part-time de la începutul anului și până-n prezent. Lor li s-au adăugat aproape 37.000 de aplicări pentru joburile project based. Ambele cumulează aproximativ 15% din totalul aplicărilor aferente perioadei ianuarie – aprilie 2023.

„Dincolo de aplicările propriu-zise, vedem un interes substanțial crescut în căutările făcute de candidați pe cuvintele cheie „part-time” și „locuri de muncă de weekend”. Dacă pentru primele avem o creștere de peste 50% față de anul trecut, pentru joburile de weekend interesul a crescut cu 200%. Aceste cifre ne arată că, pentru tot mai mulți români, salariul de la jobul principal nu mai este suficient pentru a acoperi costul vieții, motiv pentru care caută variante prin care să câștige bani în plus. Interogările pe care le fac în platformă anunță, totodată, o avalanșă de aplicări pe locurile de muncă part-time sau pe cele project based în perioada care urmează”, menționează Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

 

Care sunt mai concret candidații atrași de această alternativă?

Jumătate dintre cele peste 450.000 de aplicări înregistrate anul acesta pentru joburile part-time au venit din partea candidaților cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care fie încă nu câștigă salariul dorit la locul de muncă principal, fie vor să facă o schimbare de carieră și, pentru o perioadă, vor să încerce și altceva. Numărul de aplicări scade drastic în cazul candidaților care au peste 36 de ani și care aleg, mai degrabă, să aștepte până când vor găsi un job mai bine plătit decât să lucreze în două locuri diferite simultan.

Corelat cu criteriul vârstei, un alt aspect care iese în evidență este legat de nivelul de carieră al celor care aplică pentru un al doilea job – peste 80% dintre aplicări aparțin candidaților fără experiență profesională anterioară și celor entry level (cu maximum doi ani de experiență). Procentul celor care au senioritate mai mare de 5 ani este, pe de altă parte, marginal. „Am remarcat, totodată, că un sfert dintre aplicările pentru joburile part-time vizează locurile de muncă remote, astfel încât candidații să se asigure că au flexibilitate asupra propriului timp și că nu vor avea presiunea deplasării zilnice de la un sediu la altul”, mai spune Roxana Drăghici.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Când interesul nu este proporțional cu numărul de oferte

Cu toate că interesul candidaților pentru munca part-time sau project based este în creștere față de primul trimestru al anului trecut, numărul de joburi scoase în piață de angajatori este mai mic cu 10% față de aceeași perioadă de referință. Cele mai multe opțiuni pentru cei care vor să-și completeze veniturile prin intermediul unui al doilea job, cu jumătate de normă, sunt din domeniul arte / entertainment. Urmează retail, servicii, transport / logistică, industria alimentară și turism. Aproximativ 30.000 de locuri de muncă sunt disponibile în acest moment pe eJobs.ro. Dintre acestea, 5.200 sunt pentru joburi part-time.

 

Ți-a plăcut articolul Interesul candidaților pentru joburile part-time e iar la cote înalte? Citește și:

6 semne că ești pregătit pentru o poziție de management

Teme de lectură pentru lideri

5 mituri despre creativitate care țin inovația pe loc

Categorii:
ȘtiriUpdate

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*