Ce putem învăța din joburile cu misiuni grele
Dezvoltare personala

Ce putem învăța din joburile cu misiuni grele

Mix & Match: lecții de la pompieri, controlori de trafic aerian și salvamontiști

Primii eroi pe care-i privim admirabil în copilărie tind să fie personaje din desene animate. În timp însă, realizăm că eroii umblă de fapt printre noi. Pompierii, salvamontiștii sau controlorii de trafic aerian sunt doar câțiva dintre cei care se află în linia întâi a siguranței și a protejării vieților noastre sau a celor dragi nouă. Și deși visăm timid să ajungem unii dintre ei, carierele noastre iau deseori altă turnură. În acest articol, explorăm ce lecții învățăm de la acești eroi despre comunicare, decizii sau stres și învățăm cum să devenim mai pregătiți, mai rezilienți și mai eficienți în fața provocărilor, inspirați de cei care ne protejează cu devotament.

 

Când focul e ultimul pe lista de priorități

Pompierii sunt, incontestabil, printre cei mai curajoși și bine pregătiți profesioniști, gata să se confrunte cu focul și pericolele pentru a proteja comunitatea. Însă dincolo de costumele lor de protecție și furtunurile de apă, aceștia ne oferă lecții valoroase despre lucru în echipă, rapiditate în gândire și, per total, despre cum să abordăm problemele de zi cu zi într-o manieră cât mai calculată, calmă și benefică tuturor părților implicate.

 • Mai întâi prioritizarea

Să salveze viețile oamenilor sau să salveze pe cât posibil zona afectată? Deși pare că decid pe moment, pompierii știu de dinainte să ajungă la fața locului ce are prioritate și ce nu. În mod evident: salvarea unei vieți va fi prioritatea principală, iar restul după. La fel ca în Avengers, orașul era totalmente distrus la final, dar inamicul era învins și toți locuitorii erau bine. Și asta conta, nu? Fă la fel și tu. Prioritizează în prealabil. Care fază a proiectului are prioritate și trebuie livrată prima? Ce mai poate aștepta? Asta poate fi cheia pentru succesul proiectului. Și nu uita s-o spui tare și clar și în fața echipei. Spre deosebire de pompieri, colegii tăi s-ar putea să nu aibă stabilită aceeași ordine în priorități.

 • Capul sus!

Pompierii n-au voie să fie prieteni cu panica! Urcă la înălțimi impresionante, sar în foc și își riscă propria sănătate pentru a salva viețile altora. Sunt primii care vin la locul incidentului și ultimii care pleacă. În echipa ta, alege să fii tu „pompierul”: persoana care trebuie să se ridice la înălțime de fiecare dată când apare o situație imprevizibilă și care este responsabilă cu înlăturarea panicii. În loc să treci nepăsător pe lângă o situație, cum fac prea mulți la văzul vreunui incident, alege să o înfrunți cu capul sus și pieptul înainte! Iar asta pentru a restabili sentimentul de liniște în echipă, la fel cum îl aduc cu sine pompierii.

 • Decizii arzătoare, la rece

La fel ca în cazul panicii, pompierii sunt certați și cu timpul. Nu au niciodată luxul de a se gândi îndelungat și calculat atunci când iau decizii, pentru că de cele mai multe ori ele trebuie luate în fracțiuni de secundă, altfel clădirea ar cădea și oamenii blocați înăuntru ar fi vătămați. Cum reușesc să ia decizii foarte importante aproape instant? Își țin mintea și corpul active. Când mintea este liniștită, poți privi situația cu mult mai multă claritate și deprinzi arta de a lua decizii corecte și complexe în timp record. O decizie greșită luată într-un moment important al proiectului poate face ravagii, așa că învață de la pompieri să-ți păstrezi calmul chiar și în situații în care poate părea că nu e prioritar.

 • Cheia e mereu aceeași

Comunicarea clară este linia de salvare pentru un pompier, pentru că orice decalaj sau comunicare greșită poate duce la rezultate devastatoare nu doar pentru el, ci și pentru oamenii aflați la ananghie. Acesta este motivul pentru care pompierii știu cu exactitate cine se ocupă de fiecare sarcină în parte în timpul unei situații de urgență. Același lucru poate fi replicat și în cazul echipei tale. Oamenii trebuie să aibă rolurile clar definite, astfel încât să nu existe confuzie cu privire la cine va lucra fiecare lucru în parte. Odată stabilit rolul fiecărui individ, adio confuzii, bine ai venit certitudine, cu lecții învățate.

 • Pe locuri, Fiți gata, Start!

Un pompier este continuu pregătit, pentru că nu știe niciodată când e nevoie să sară în mașină pentru o misiune de salvare, iar fiecare secundă poate fi vitală. Indiferent unde lucrezi sau care este domeniul tău de expertiză, fii și tu constant pregătit. De nou, de greu, de schimbări. Antrenează-ți maleabilitatea aptitudinilor și încearcă pe cât posibil să rămâi la curent cu tot ce mișcă în jurul tău și e relevant, pentru a te îmbunătăți. Decât să pierzi timp pregătindu-te, nu mai bine rămâi constant pregătit?

 

Cu mintea în nori, dar nu cu capul în nori

În lumea zgomotoasă și aglomerată a aeronavelor, controlorii de trafic aerian sunt adevărați maeștri ai organizării și gestionării. Cu responsabilitatea de a ghida în siguranță prin cer mașinării imense cu aripi, dar de la sol, acești profesioniști ne oferă lecții valoroase despre comunicare, gestionarea stresului și menținerea calmului în medii intense, demne de replicat și în domeniul nostru.

 

Ce putem învăța din joburile cu misiuni grele

 

 • Cum să fie comunicarea?

Da, comunicarea este cheia, știam deja, dar uneori nu e de ajuns doar atât. Pentru controlorii de trafic aerian, este esențial să comunice cu piloții și să ofere instrucțiuni cât mai clare, concise și precise, în timp real. Trebuie să comunice eficient și să nu piardă timp, toate astea în timp ce lucrează în conformitate cu proceduri standard stricte și termeni cheie. Abilitatea de a transmite informații într-un mod clar și ușor de înțeles este crucială pentru evitarea erorilor și pentru coordonarea eficientă a echipelor. Și pentru controlorii de trafic aerian, și pentru tine. Alege să fii cât mai clar și direct în comunicare dacă vrei rezultate remarcabile și lecții pentru viitor.

 • Diplomă în multitasking

Știi momentul acela când cauți avionul cu care urmează să pleci pe lista de zboruri și pur și simplu te pierzi printre atâtea rânduri? Ei bine, imaginează-ți că un controlor de trafic aerian nu are în vedere doar zborul tău (dar și pe el, stai liniștit!), ci, simultan, zeci de aeronave cărora trebuie să le monitorizează traseul, viteza, altitudinea și mulți alți parametrii de care poate nici nu am auzit vreodată. Și reușește să o facă! A fi capabil de multitasking este o aptitudine valoroasă și în alte domenii, așa că, după ce devii maestru în prioritizare, pregătește-te să-ți iei diploma și în realizarea mai multor sarcini în paralel. Te ajută să crești semnificativ eficiența și productivitatea, atât personală, cât și a echipei.

 • Extirparea stresului

Următoarea dată când începe ploaia și trebuie să alergi să strângi repede rufele de pe culme, adu-ți aminte că cineva e responsabil de toate aeronavele care circulă în acel moment literalmente prin norii de furtună. Așadar, să ne mai întrebăm dacă sunt sau nu controlorii de trafic aerian stresați? Când apar condiții nefavorabile sau chiar de urgență, alege să gândești ca un controlor de trafic aerian, pentru că luarea deciziilor rapide și eficiente în momente critice poate face diferența între succes și eșec. Rupe legătura cu stresul, vrea doar să te mintă!

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Lecții de stabilitate pe culmi înalte

În mijlocul naturii și a terenurilor accidentate, salvamontiștii sunt eroii neînfricați, chemați să salveze vieți și să ofere ajutor în situații de urgență. Cu curaj, experiență și devotament, acești profesioniști ne oferă lecții prețioase despre adaptabilitate, pregătire și colaborare. Iar principiile lor pot fi aplicate și în viața noastră de zi cu zi, pentru a ne face mai pregătiți, mai încrezători și mai eficienți în fața provocărilor.

 • Ingredientul principal: adaptabilitate

Salvamontiștii se confruntă de cele mai multe ori cu condiții de mediu instabile și situații neprevăzute, iar asta nu face decât să-i oblige să fie (și ei) constat flexibili în fața schimbărilor și să ia decizii rapide și corecte în situații critice. Când fiecare situație diferă și viața unui om poate depinde de tine, orice plan prestabilit sau pași bine calculați dinainte sunt inutile și nu au aplicabilitate. La fel și în ziua de zi cu zi. Lumea se schimbă rapid, iar abilitatea de a te adapta, de a învăța din experiențe și lecții și de a rămâne deschis la noutăți poate face diferența între succes și eșec.

 

Ce putem învăța din joburile cu misiuni grele

 

 • Și eșecul este un rezultat

Oricât de mult ne-ar plăcea, nu toate situațiile care necesită ajutorul salvamontiștilor au un final fericit. Aceștia se văd deseori puși față în față cu greșelile sau situațiile dificile pe care nu le-au gestionat corect și sunt nevoiți să accepte un eșec. Nu se dau înapoi de la a-l accepta, însă nu acceptă să nu fi învățat ceva din el. Nu te înveli în eșec, oricât de confortabil ar fi. Evaluează-l și învață tot ce se poate învăța din el! Stoarce orice detaliu ce a dus la apariția lui și promite-ți îmbunătățire continuă, pentru a elimina orice șansă de repetare.

 • N-ai echipă, n-ai nimic

Oricât de individualiști ar vrea să fie salvamontiștii, fără o echipă stabilă alături, n-ar reuși. Iar buna colaborare este crucială pentru succesul operațiunilor de salvare! Abilitatea de a lucra bine cu ceilalți, de a distribui sarcinile eficient și de a comunica în mod clar este valoroasă nu numai pentru ei, ci pentru oricine lucrează cu oameni, indiferent de domeniu. Prioritizează crearea unei echipe stabile, puternice și transparente înainte de orice altceva. Fără Robin și Alfred, n-ar fi Batman. Fără Iron Man și Thor, n-ar fi Avengers (cei care salvează orașul distrugându-l, îți aduci aminte?).

 

Ți-a plăcut acest articol despre ce lecții putem învăța din joburile cu misiuni grele? Citește și:

Ce flexibilitate ne învață stand-up comedy

Pasiune până la limita legii: Ce ne învață Banksy

Ce ne învață Beyoncé despre performanță

Categorii:
Dezvoltare personalaUncategorized

Copywriter // Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și atras încă de mic de arta îmbinării perfecte a cuvintelor. Stabilit în marketing de peste 3 ani, s-a alăturat echipei eJobs din dorința de a ajuta atât candidații, cât și companiile să se familiarizeze cu piața muncii. La We Are HR scrie din 2021 despre tendințele din resurse umane și te ajută să ții pasul cu tot ce e nou.

Leave a Reply

*

*