Ce greșeli să eviți dacă ești manager
Managerul este întâi de toate cel care coordonează și monitorizează activitatea membrilor unei echipe. Însă, pe lângă acest rol care e de la sine înțeles, oamenii care stau în fruntea unei echipe trebuie să țină cont de faptul că angajații sunt cea mai importantă resursă, fără ei un business nu ar putea performa.
Totuși, mai există manageri care uită de acest aspect și apoi se întreabă de ce pleacă oamenii din organizație.
Astfel, am selectat câteva greșeli frecvente pe care le fac managerii din România:
Nu încurajează ideile angajaților
O ideea, bună sau rea, este mult mai bună decât nicio ideea. Asta ar trebui să înțeleagă întâi de toate un manager. Iar fiecare idee poate fi adaptată sau îmbunătățită astfel încât să performeze.
De aceea este important ca managerul să nu pună eticheta pe o sugestie a unui angajat și să nu critice ideile lui, ori data viitoare angajatul respectiv nu-și va mai da cu părerea, considerând chiar și ideile bune eșecuri.
Nu ascultă angajații
Având în vedere criza de forță de muncă din piață, o mare parte din atenția managerului trebuie îndreptată pe retenția angajaților actuali. Iar primul lucru pe care îl poate face este să-i asculte, să înțeleagă ce-și doresc de la jobul lor actual și să le ofere ceea ce i-ar mulțumi și i-ar reține în companie.
Nu în ultimul rând, e bine să fie atent dacă angajații sunt fericiți la job sau nu, iar în consecință le ofere spre exemplu, programe de wellbeing, destul de utilizate în ultima vreme.
Nu oferă feedback constructiv
Uneori e greu să-ți controlezi emoțiile atunci când cineva greșește, însă pentru un manager este importantă această abilitate de a ști să ia măsuri într-un mod diplomat.
Mai mult decât atât, cearta de față cu ceilalți colegi nu va face decât să afecteze negativ relația cu angajatul.
O soluție ar fi o discuție politicoasă între patru ochi în care managerul să afirme toate nemulțumirile.
Nu înțelege motivațiile angajaților
Managerii de multe ori fac greșeala de a crede că echipa lor este performantă doar pentru recompensele financiare, acest aspect însă nu este adevărat în totalitate. De aceea este important să înțeleagă motivațiile angajaților, ce îi face să vină la birou în fiecare zi și care este mediul în care ar vrea să-și petreacă timpul. Spre exemplu, dacă un angajat dorește să păstreze un echilibru între viața personală și cea profesională, managerul ar trebui să-i ofere asta sau dacă angajatul consideră că are un mod de viață sedentar, atunci un abonament la sală poate fi soluția.
Nu-și petrece timp cu echipa
Știm că managerii au destul de multe responsabilități, și atunci, pentru ei este ușor să se afunde în muncă, astfel încât să nu mai aibă timp pentru echipă. Pe angajați i-ar ajuta o ușă deschisă mereu la biroul managerului, ca să poată apela ori de câte ori au nevoie. Și chiar dacă este implicat în mai multe proiecte importante, echipa trebuie să rămână pentru manager pe primul loc.
Știm foarte bine că oamenii își părăsesc managerii, nu compania. De aceea, dacă ești managerul unei echipe, încearcă să pui un accent mai mare pe oameni, iar ei, la rândul lor, îți vor oferi randamentul și performanță de care are nevoie un business de succes.