Acceptarea eșecului este printre cele mai importante succese (2)
Focus

Acceptarea eșecului este printre cele mai importante succese

Conectează-te la propriile aspirații!

Vremurile pe care le trăim par a fi o promisiune a succesului. Un context în care dacă muncești suficient și rămâi bine ancorat în realitate, vei câștiga cu siguranță. Jobul dorit, statutul râvnit, renumele sperat, asocierea, toate acestea îți sunt vârâte sub nas ca fiind SIGURE. Dacă nu te dai în lături de la muncă și dedicare. Din toate părțile primești o garanție vagă și teoretică pentru diferite succese. Orice formă ar îmbrăca ele pentru tine.

 

Și totuși, ce este succesul?

Succesul este o noțiune ce exprimă puterea pe care o deții în momentul în care ajungi să îndeplinești obiective. Cu toate acestea, succesul nu are o definiție clară, strictă. Pentru că succesul, exact precum firea umană, este flexibil. Îmbracă forme diferite pentru fiecare om în parte, deci nu poate fi delimitat sau limitat.

Succesul poate însemna mulțumirea de a oferi. Poate fi, în același timp, sentimentul de împlinire sau acțiunea în sine de a progresa. Poate reprezenta chiar pașii aceia foarte mărunți, care crezi tu că vor schimba lumea. Ar putea însemna și să poți face lucrurile pe care le iubești.

Observi care este elementul comun între toate aceste forme ale succesului? Totul depinde în întregime de tine, în cel mai bun sens cu putință! O abordare universală este imposibilă. Pentru că succesul este inerent legat de firea ta.

 

Accesul nestingherit la informație nu este întotdeauna un lucru pozitiv

Mai ales dacă interferează cu percepția ta despre ceea ce te înconjoară. Ești zi de zi pe platforme sociale care nu doar îți spun despre ce fac unii sau alții, ci îți și arată. Vezi cu ochii tăi cum mulții ating diverse succese ce se transformă în lucruri concrete, în bunuri materiale, în dorința de a dobândi și tu la fel, ca și cum toate acestea ar fi echivalente și cu reușita ta.

Astfel că tragi tare. Muncești. Crești ierarhic. Întreprinzi acțiuni. Stai peste program. Te dedici. Faci compromisuri. Îți cumperi lucruri. Pleci în vacanță. Te bucuri de ce ți se întâmplă. Totuși nu ai împlinire. Sau încasările încep să scadă. Popularitatea încetează să crească. Altcineva este promovat. Afacerea pe care ai construit-o se destramă. Oamenii cu care lucrai pleacă.

Declinul, indiferent de formă, prevestește un eșec. Eșec pentru care tot motivaționalul superficial care te înconjoară, nu te-a pregătit. Eșec ce probabil se simte atât de apăsător, încât ai senzația că tot ce ai făcut a fost în zadar.

 

Succesul nu este nici garantat, nici singular

Este ok! Eșecul are rolul de a-ți întări personalitatea și de a-ți dezvolta simțuri vitale. Acesta este inevitabil pentru majoritatea oamenilor, dar reprezintă calea spre succes doar pentru câțiva. Doar pentru cei care acceptă să continue să învețe, chiar și când le este mai greu.

Nimeni nu îți poate garanta succesul, exact așa cum nimeni nu îți poate spune că dacă ai avut succese pe un anume plan sau într-o anumită activitate, nu le vei putea replica și-n alte domenii. Succesul se poate instala pe oricare dintre palierele vieții.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Detașează-te de realitatea celor din jur și conectează-te la propriile aspirații, dorințe, obiective. Apoi redescoperă-te prin prisma lor. Îți voi explica ce am înțeles eu acum mai bine de 20 de ani, când am început să deslușesc lumea afacerilor și mai ales lumea resurselor umane.

 

Primul pas pe care trebuie să îl faci, este să accepți eșecul ca parte din strategia pe termen lung

Am îndrăznit întotdeauna să îmi asum riscuri. Nu am evitat situațiile complicate, pentru că știam că mă vor ajuta să găsesc resorturi în mine, de care nu știam. Cu toate acestea, perspectiva unui eșec părea atât de înfricoșătoare la 20 și ceva de ani! Astfel că nu înaintam în nicio direcție. Deși îmi asumam riscuri, întreprindeam acțiuni, stagnam.

Până când am început să lucrez eu cu mine, cu obiective clare. Cine sunt? Ce știu? Ce am? Ce vreau? Când? Și lista se tot umplea de întrebări și concluzii pe care știam că trebuie să le traduc în acțiuni clare, specifice. Înainte de a face asta, însă, mi-am adresat o ultimă întrebare:

Cum arată eșecul pentru mine? Ce ar însemna acest „eșec”?

Și pornind de la răspunsul pe care mi l-am dat, am putut să rămân consecvent cu privire la obiectivele pe care mi le setam ca definind succesul pe termen mediu și lung. Succesul pe care îl imaginam ca posibil pentru mine nu era nici singular, nici garantat, dar creiona o perspectivă de viață de la care îmi doream să nu mă abat. Pentru că o simțeam ca fiind caracteristică mie.

Astăzi, scriind aceste rânduri, simt că am succes și că sunt un om de succes. Pentru că am acceptat că e posibil să dau greș pe parcurs, dar nu am lăsat asta să mă împiedice. În schimb, am folosit viziunea explicată pentru a dezvolta și mă dezvolta constant, mereu, neoprit.

 

Ți-a plăcut acest articol despre cum acceptarea eșecului este printre cele mai importante succese? Citește și:

Ce roluri mai au de îndeplinit specialiștii în HR în 2021

Dincolo de limite

Cum va arăta piața muncii la finalul pandemiei

Categorii:
FocusLeadership

Leonard este HR Expert & Managing Partner în cadrul leoHR și o voce puternică în zona de retenție și capital uman, cu peste 20 ani de experiență în business și management în diferite industrii. Promotor al empatiei și umanității în resurse umane, Leonard Rizoiu a introdus în piața muncii din România instrumentul unic Stay Interview, oferind astfel soluții complete și personalizate de creștere a retenției și dezvoltare a culturii organizaționale pentru numeroase companii naționale și internaționale.

Leave a Reply

*

*