big-data
Update

Alfabetul tehnologiei: digitalizare de la A la Z

Automatizare și Big Data

Compania ta e suficient de digitalizată? Ai suficientă încredere în tehnologie sau mai e loc de îmbunătățiri? Pornind de la nevoile pe care le ai zi de zi, am încercat să mapăm soluțiile digitale care te-ar putea degreva de o bună parte din muncă și ar putea eficientiza procesele la nivel de departament și, mai departe, de companie. Tu câte litere din Alfabetul tehnologiei bifezi?

 

A – Automatizare

Filmele hollywoodiene au tendința de a prezenta procesul de automatizare într-o lumină proastă, distopică, în care roboți cu figuri antropomorfizate, lipsite complet de fețe sau cu expresii statice și ochi roșii, ne fură joburile în mod neașteptat. De parcă inteligența artificială avansată e ceva ce ne va surprinde complet, nu ceva despre care vorbim și pe care o anticipăm de ani de zile.

Dar roboții n-o să ne ia joburile prea curând. Ce ar putea prelua cu ușurință, în schimb, chiar în viitorul apropiat, sunt fix task-urile de care am vrea să scăpăm: cele robotice, de rutină, de care ne plictisim după 3 luni și la care nu mai suntem oricum eficienți, pentru că ne exasperează.

Și eJobs a lansat un mic robot de acest fel. Nu are față, nici corp antropomorfizat, dar îl găsești în dashboard-ul tău de companie pe eJobs.ro, în lista de aplicanți la joburile tale. L-am numit Candidate Fitness, unde fitness nu se referă la aerobic, kangoo jumps, body combat sau ce-ți mai place ție să faci la sală, ci la potrivirea candidatului. Candidate Fitness sortează automat lista ta de aplicanți în ordinea relevanței acestora pentru jobul publicat, utilizând un algoritm complex.

Ce înseamnă asta pentru tine? Înseamnă că poți identifica rapid cei mai relevanți candidați, fără să petreci ore sortând zeci sau chiar sute de CV-uri. Așadar, cea mai bună definiție a automatizării în HR e „recuperarea timpului petrecut pe task-uri robotice”.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

B – Big Data

Big data intră la litera B, dar mai cinstit s-ar încadra la litera D. Asta pentru că problema cea mare în HR nu e că nu profităm de Big Data, ci că nu profităm de date în general. Adevărul e că multe companii din România nici nu au nevoie de Big Data, având doar câteva zeci sau sute de angajați, valori prea mici pentru a se încadra în acest concept.

Atenție! Asta nu înseamnă că dacă avem puțini angajați nu trebuie să stocăm și să analizăm datele disponibile. Înseamnă doar că trebuie să fim atenți la modul în care interpretăm datele, la limitele analizei și la indicatorii de performanță la care ne raportăm. Iar pentru a obține cele mai cinstite rezultate, noi îți recomandăm să folosești un software GDPR-compliant de stocare și de interpretare a datelor angajaților și candidaților tăi. Iată câteva recomandări:

  • Tableau Software — un instrument complex cu o interfață grafică intuitivă, care te poate ajuta să identifici tendințe și obiective potențiale noi.
  • Peakon — o platformă care măsoară engagement-ul și gradul de satisfacție a angajaților tăi, oferindu-ți informații esențiale pentru dezvoltarea brandului tău de angajator.
  • Zoho People — software de performance management care-ți permite să înregistrezi abilitățile angajaților tăi, obiectivele lor individuale/pe departament și să le oferi feedback constant sau chiar în timp real.

 

Articolul a fost realizat de: Diana Mărășoiu, Steluța Lupu-Năstase, Mihaela Pascari și Iulia Văcăroiu.

 

Ți-a plăcut articolul? Urmărește și următoarele litere:

Alfabetul tehnologiei: C-E!

Alfabetul tehnologiei: F- H!

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*