piata fortei de munca Bogdan Badea CEO eJobs
Focus

Când viața îți dă lămâi, fă limonadă

Cum restartăm piata fortei de munca

Am auzit asta de atâtea ori încât a devenit una dintre expresiile acelea pe care, atunci când le auzi, te fac să îți dai automat ochii peste cap. Dar cumva (posibil să fie și de la carantină, nu neg), am ajuns să cred că s-ar putea ca în spatele acestui clișeu uriaș să existe un adevăr pe care n-am cum să-l contest. Dacă mi-ar fi zis cineva în decembrie, când toată lumea a aflat despre ravagiile pe care coronavirusul le făcea în China că astăzi voi scrie acest text despre piata fortei de munca după o lună de jumătate de stat acasă, aș fi zis că e nebun.

Dar realitatea m-a lovit și pe mine pe nepusă masă și iată că lumea, așa cum o știm acum, nu mai are nicio legătură cu lumea pe care am lăsat-o în urmă pe 11 martie. Nu s-au schimbat doar lucrurile, ci și oamenii. E multă panică și incertitudine – prea multă pentru cât pot suporta mulți oameni și nici știrile negative care ne iau cu asalt din toate părțile nu ajută.

Oamenii sunt speriați pentru sănătatea lor și a celor pe care îi iubesc – nu știu ce s-ar putea întâmpla dacă se îmbolnăvesc, dacă și cum își vor reveni, cu ce sechele vor rămâne, dacă sunt locuri în spitale sau dacă va fi un tratament care să-i ajute. Din păcate, la fel de speriați sunt și de ce transformări a adus în economie și în societate această pandemie. E șocant să auzi că 1 milion de oameni sunt în șomaj tehnic sau că peste 250.000 și-au pierdut deja locul de muncă. Și e înfricoșător să te gândești că poate chiar tu ai putea să îngroși rândurile acestea, mai ales că lucrurile se întâmpla atât de dinamic încât, realmente, nimeni nu poate băga astăzi mâna în foc pentru ce va fi mâine.

Așa că toată lumea stă într-o expectativă soră cu carantina, în care așteptăm să vedem ce mai apare nou, ce mai anunță Guvernul, ce mai spun medicii, ce se mai stabilește la nivel de companie, ce se mai întâmplă pe piata fortei de munca – când, cum și, mai ales, cine se va mai întoarce la job, după 15 mai.

Se spune că lucrurile bune vin către cei care au răbdare să le aștepte, dar poate că, totuși, lucrurile bune vin mai repede către cei care știu cum să le genereze.

Și asta e valabil oriunde – și în viața privată a fiecăruia dintre noi, și în business-urile din care facem parte. Dacă te pricepi la ceva, dacă știi că faci bine ceea ce faci în domeniul tău, atunci treaba ta acum este să te ridici și să repui mecansimele în funcțiune. Și pentru tine, și pentru ceilalți.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Ce soluții ai la îndemână pentru a reintra pe piata fortei de munca

Jobul nostru sunt joburile – asta facem de 20 de ani și am ajuns să cunoaștem piata fortei de munca ca pe dosul palmei. Cu toate astea, n-o să mint: au fost momente, în ultima lună și jumătate, când n-am mai recunoscut-o deloc. Nu mai avea nimic din forța și dinamismul cu care ne obișnuise și reflecta perfect ce se întâmpla cu angajatorii, cu angajații, cu candidații.

Avea nevoie de resuscitare. Era ca un spital fără medici, tratamente și incubatoare. Aproape pustie, cu diagnostic incert. Dacă e un moment în care trebuie să ieșim din latență, acum e acel moment. Acum trebuie să repornim piata fortei de munca și să aducem în același loc, la aceeași masă (deocamdată) virtuală și angajatorii și candidații. Sunt zeci de mii de companii și peste 4 milioane de candidați care nu ne-au lăsat singuri în ultimii 20 de ani. Nici noi nu-i lăsăm acum.

Le-am pus la dispoziție toate mijloacele necesare ca să rămână activi și conectați și ca să știe că au în noi și, până la urmă, unii în ceilalți, un sprijin. Candidații au o linie telefonică scurtă dedicată unde pot primi ajutor în redactarea CV-ului, în găsirea jobului potrivit pentru ei sau chiar în procesul punctual al aplicării. Pentru angajatori, pe de altă parte, am creat un întreg ecosistem care include posibilitatea de a ține video interviuri de angajare, webinarii cu specialiști din România și din afara țării pe cele mai fierbinți teme ale momentului, articole zilnice pe subiecte de actualitate și Restart Ad, un anunț complet gratuit, care le permite să posteze un număr nelimitat de anunțuri de angajare, astfel încât nevoia de recrutare pe care o au acum să nu fie afectată de blocajele de bugete pe care unele companii le-au făcut până la ridicarea stării de urgență. Și unii, și ceilalți le folosesc la foc automat, mai mult decât ne așteptam, semn ca viața nu poate sta în loc, nici măcar atunci când libertatea de mișcare este infinit limitată.

Toată lumea spune că unul dintre cei mai importanți indicatori pe care trebuie să stăm cu ochii acum și în lunile care urmează este evoluția pe care o va avea piata fortei de munca. Iar faptul că, de la o săptămână la alta, numărul de joburi disponibile pe eJobs.ro s-a dublat spune multe, dar cel mai important, spune că piata muncii avea nevoie de un imbold, de un stimul și că, de fapt, toată lumea aștepta ca măcar cineva să se ridice și să nu mai aștepte repornirea.

 

Ți-a plăcut acest articol de opinie despre piata fortei de munca? Citește și:

Biblioteca Bookster ajunge și-n casele celor din echipa ta #MergemMaiDeparte

Cursuri online: de ce acum e cel mai bun moment să devii expert în Employer Branding

Categorii:
FocusOpinie

CEO // Specializat în managementul vânzărilor și business development, are peste 12 ani de experiență în managementul echipelor și leadership-ul orientat către rezultate. La eJobs e responsabil de dezvoltarea strategiilor de business și de alinierea acestora cu obiectivele pe termen lung și scurt ale companiei, dar și de motivarea, dezvoltarea și creșterea echipei.

Leave a Reply

*

*