schimbări in piata muncii
Codul Muncii

Descoperă cele mai proaspete schimbări din piața muncii

HR la zi

Dacă ești manager, antreprenor sau lucrezi în domeniul resurselor umane trebuie să fii la zi cu cele mai importante schimbări din piața muncii. Astfel, am decis să-ți venim în ajutor cu cele mai proaspete schimbări din piața muncii într-un singur loc.

 

Uite care sunt cele mai importante schimbări din piața muncii!

 

Care sunt perspectivele de angajare în primele luni din 2019?

Aproape 1 din 5 angajatori din România (19%) prevăd creșteri ale numărului total de angajați în primul trimestru al anului, iar 9% anticipează concedieri, potrivit unui studiu realizat de ManpowerGroup.
72% din angajatori nu intenționează să-și redimensioneze echipele, nici în sensul creșterii, nici al reducerii, cel mai ridicat procent din ultimii doi ani.

În unele sectoare, precum agricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit sau industrie extractivă, procentul angajatorilor care nu prevăd schimbări ale numărului de salariați este de 82, însă perspectivele de angajare continuă să fie favorabile în toate sectoarele analizate în studiu.

Angajatorii din industria prelucrătoare sunt cei mai optimişti, raportând o Previziune Netă de Angajare de 26%, în scădere cu 3% față de trimestrul IV/2018 şi cu 9% mai slabă decât în trimestrul I/2018.

Declinul cel mai abrupt, atât de la trimestru la trimestru, cât şi de la an la an, e raportat în sectorul energie electrică, apă, gaz, unde Previziunea Netă de Angajare este de -11%, singura negativă din toate regiunile şi sectoarele analizate, cu 20% mai slabă decât în octombrie-decembrie 2018 şi cu 22 de puncte procentuale față de trimestrul I/2018.

 

Angajatorii vor importa mai ușor forță de muncă străină

La începutul lunii noiembrie 2018 a intrat în vigoare o lege care îi ajută pe angajatorii din România să aducă mai rapid și cu costuri reduse angajați din state non-UE.

Aceste modificări au fost aduse legislației ce reglementează dreptul la muncă și ședere a cetățenilor străini din România. Una dintre cele mai importante modificări din Legea nr. 247/2018 este eliminarea obligativității angajatorilor de a le oferi străinilor din state non-UE salarii echivalente cu nivelul salariului mediu pe economie. Astfel, similar cu angajații români, cetățenii străini pot fi încadrați în muncă în baza unui venit salarial egal cu salariul minim pe economie, față de salariul brut pe economie, pragul minim de încadrare până atunci.

O altă modificare, menită să reducă costurile cu angajarea străinilor, o reprezintă înjumătățirea taxelor de eliberare a avizelor de muncă.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Salariul minim brut a ajuns la 2.080 de lei la început de 2019

Salariul minim brut creşte de la 1.900 de lei brut la 2.080 de lei brut începând cu 1 ianuarie 2019, potrivit unei hotărâri de guvern. Mai mult, guvernanții au hotărât introducerea salariului minim diferențiat doar pentru salariații cu funcții pentru care sunt necesare studii superioare și care au cel puțin un an de vechime, aceștia primind un salariu minim de cel puțin 2.350 de lei brut pe lună.

 

Peste o jumătate de milion de români cu studii superioare trăiesc în altă țară din UE

Uniunea Europeană a avut în 2017 (cele mai recente date disponibile) aproape 17 milioane de migranți, dintre care aproape o treime aveau vârste între 15 și 34 de ani. Topul țărilor din care au migrat cele mai multe persoane e condus de România, urmată de Polonia și Italia, arată datele unui studiu al Comitetului European al Regiunilor. 25% din migranți aveau studii superioare, respectiv 4,2 milioane.

Aproape jumătate de milion de români cu studii superioare au emigrat în ultimii trei ani, România situându-se pe locul trei în UE. Procentual însă suntem pe locul I, mai exact, 2,38% din totalul populației, toți cu studii superioare, emigrând în perioada 2015-2017, adică 467.500 de români, în vreme ce în Polonia și Germania procentele erau de 1,51%, respectiv 0,57%.
Față de 2008, în 2017 numărul românilor cu studii superioare care locuiesc în alt stat era cu 144% mai mare.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum să planifici și să faci angajări în 2019

Care au fost cele mai căutate domenii în 2018

2018 Vs 2019 – Review & Trends 

Șapte trenduri în HR pentru 2019

 

Categorii:
Codul MunciiUpdate

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*