domenii de activitate
Analiză

Domenii de activitate 2018 – Review & Trends (I)

Iată ce domenii de activitate au fost preferate în 2018!

Continuând trendul setat de 2016 și dus mai departe de 2017, 2018 a fost un an dificil pentru recrutare. În continuare am avut de-a face cu o piață a muncii dictată de candidați, am căutat viitori angajați pe unde am știut mai bine, de multe ori fără succes, și am oferit beneficii cât de multe am putut și salarii care de care mai competitive pentru a fi mai atractivi ca angajatori.

domenii de activitate

31,2% dintre aplicările de pe eJobs.ro din 2018 au fost pentru joburi în vânzări.

 

Cum va arăta 2019?

Ar trebui să pornim, în primul rând, de la faptul că, în momentul de față, unele domenii, precum construcțiile, producția industrială sau vânzările cu amănuntul, stagnează sau au creșteri nesemnificative, conform INS, astfel că previziunile economice pentru 2019 nu sunt tocmai optimiste. În plus, pe lângă aceste stagnări, și consumul scade, iar salariile din sistemul public au fost majorate semnificativ și chiar nesustenabil, spun economiștii. În aceste condiții, presiunea statului asupra companiilor private se va face simțită în continuare prin taxe și costuri de angajare.
Să vedem deci ce putem învăța din ceea ce s-a întâmplat în 2018!

 

Două direcții posibile, o singură soluție

Specialiștii în HR spun că piața muncii va fi și în 2019 una tensionată, fie că asta va însemna că va fi dictată în continuare de candidați sau, din contră, că recrutarea va fi mai ușoară însă, din păcate, ca urmare a încetinirii creșterii anumitor industrii, nu a unei oferte mai generoase de forță de muncă. Ne putem aștepta deci la o fluctuație mai ridicată de personal dacă e ca primul scenariu să se adeverească, mai ales ținând cont de faptul că emigrarea continuă să producă și ea efecte nefaste asupra pieței muncii. Însă indiferent care dintre cele două direcții se va întâmpla în 2019, un lucru rămâne cert: vorbim în continuare de companii în care accentul ar trebui să fie pus pe angajat, employee oriented companies.

Înainte de a lua decizii despre cum să-ți ții oamenii aproape în 2019, să aruncăm o privire la 2018: ce domenii de activitate au preferat candidații și de ce le-au ales.

 

Top domenii de activitate, preferate de angajați în 2018

Cele mai căutate domenii de activitate, conform numărului de aplicări, au fost: vânzări, logistică, contabilitate, administrativ/secretariat, distribuție și resurse umane, potrivit datelor eJobs România. Mai exact, peste 9 milioane de aplicări au fost depuse în 2018 de către candidații activi pe platforma de recrutare eJobs.ro.

Dintre acestea, 31,2% din aplicări au fost pentru joburi în vânzări, 14,6% în logistică, 12,7% în contabilitate, 10% administrativ/secretariat, 9,2% în distribuție și 6,2% în resurse umane.

Acestea sunt urmate fie de domenii cu oferta influențată de sezonalitate precum HoReCa (4,4%), fie în care cererea de specialiști este foarte mare: IT (3,6%) și juridic (2,4%).

 

Vânzările, pentru al doilea an în topul preferințelor candidaților

Deloc surprinzăor, vânzările s-au aflat în 2018, la fel în 2017, în topul domeniilor preferate de români, cu 31,2%. Bonusurile în funcție de performanță, programul flexibil, dar și accesibilitatea domeniului îi atrag în continuare pe candidați. Interes mare au arătat candidații și pentru domenii ca logistică (14,6%) și distribuție (9,2%), accesibile nu doar celor aflați la primul job, ci și celor pe final de carieră, care doresc o reconversie profesională. În plus, angajatorii din aceste domenii au oferit și ei extrem de multe beneficii.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Un alt domeniu preferat de candidați în 2018 a fost contabilitatea (12,7%), o explicație fiind și faptul că salariul mediu net din acest domeniu este de peste 3.930 lei, mult peste media netă pe economie din România din noiembrie 2018 (2.792 lei). În plus, candidații sunt atrași și de perspectivele de creștere în acest domeniu, unde planul de carieră e clar trasat, indiferent de companie.

În top domenii de activitate în 2018 a fost HR-ul (6,2%), cererea de profesioniști în acest domeniu fiind și ea foarte mare, lucru care dovedește că angajatorii sunt tot mai atenți la aspectul uman, spre deosebire de acum câțiva ani, când ne raportam la angajați mai degrabă ca la „resurse”.

În mod surprinzător, la finalul clasamentului domeniilor preferate de români în 2018 s-a situat IT-ul (3,6%), deși cererea din partea angajatorilor a fost foarte mare, cu salarii peste media pieței și numeroase beneficii. Însă, cu toate astea, IT-ul nu a reușit să strângă în anul precedent numărul de candidați de care a avut nevoie.

Fii cu ochii pe www.wearehr.ro pentru următoarele articole din Review & Trends în care îți vom prezenta topul salariilor pe domenii, dar și trendurile din recrutare în 2019.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și despre:

Descoperă cele mai proaspete schimbări din piața muncii

Top salarii medii nete pe domenii în 2018 – Review & Trends (2)

Ce ne aduce 2019 în recrutare

7 trenduri în HR pentru 2019

 

Categorii:
Analiză

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*