cand revenim la birou
Administrativ

Cum se va schimba felul în care muncim după 15 mai? 

Măsuri pentru revenirea la birou 

Pentru că se apropie din ce în ce mai rapid data de 15 mai, cea la care autoritățile anunță că se vor relaxa anumite măsuri implementate în perioada stării de urgență, angajatorii încep să ia măsuri pentru a-i aștepta în birouri pe angajați. 

Mai mult, președintele României, spune că de la 15 mai se vor redeschide saloanele de îngrijire personală, frizeriile. De asemenea, se vor redeschide cabinetele stomatologice şi muzeele, dar toate în condiţii speciale de distanţare şi de igienă.

De asemenea, acesta precizează că relaxarea anumitor măsuri nu înseamnă că vom reveni la viața de dinaintea pandemiei, restricțiile urmând să fie ridicate gradual.

Astfel, indiferent de modul și măsura în care se vor relua activitățile de muncă, sunt șanse mari ca unele măsuri să rămână în vigoare pentru o anumită perioadă de timp tocmai pentru a evita o creștere accentuată a ratelor de infecție cu COVID-19. 

O parte dintre companii, cele care au testat munca remote în perioada stării de urgență, cel mai probabil vor rămâne la același mod de lucru. Doar cei care nu-și pot desfășura activitatea de la distanță vor fi nevoiți să revină la birou. Dacă și tu te numeri printre angajatorii care planifică revenirea la birou, atunci ar fi bine să ai un plan de acțiune bine pus la punct. Îți venim în ajutor cu câteva recomandări în ce privește măsurile pe care le poți lua pentru siguranța angajaților. 

15 mai

15 mai: ce măsuri să luăm cand revenim la birou?

Dacă te întrebi cum poți garanta siguranța și sănătatea angajaților atunci când aceștia vor reveni la birou, atunci trebuie să știi că Agenția Europeană pentru Securitatea și Sănătatea în Muncă (EU-OSHA) a publicat un ghid privind întoarcerea la job.

Uite câteva măsuri pe care le poți lua chiar în compania ta: 

  • Pentru început ar fi bine ca toate activitățile ce pot fi realizate la distanță să continue în același mod. Asigură-te că la birou sunt prezenți doar persoanele esențiale, cele a căror activitate depinde de prezența lor la birou.
  • Încearcă să reduci, pe cât posibil, contactul fizic între angajați, atât în timpul întâlnirilor, cât și în pauze. Încearcă să-i distribui în birou astfel încât să fie cât mai puține persoane într-un singur spațiu de lucru. Spre exemplu, unii pot lucra din sala de ședințe, alții în sala de relaxare sau chiar în bucătărie. 
  • Protejează angajații vulnerabili, persoanele în vârstă sau cei care suferă de diverse afecțiuni. Aceștia ar fi bine să rămâne în continuare acasă.
  • Elimină sau limitează contactul sau interacțiunea fizică cu și între clienți. De exemplu, poți face asta prin comenzi online sau telefonice, livrare fără contact. De asemenea, e bine să păstrezi distanța fizică atât în interiorul, cât și în afara spațiului de lucru.
  • Planifică pauzele împreună cu angajații pentru a reduce numărul de persoane care împart o bucătărie.
  • Nu ar trebui să lipsească săpunul și apa sau un aparat de igienizare adecvat pentru mâini în locuri speciale. De asemenea, e important ca spațiile în care își desfășoară activitatea angajații să fie periodic curățate și igienizate. O ventilație bună este de asemenea esențială.
  • Încurajează oamenii să stea acasă atunci când sunt bolnavi, tușesc sau stranută. 
  • O altă măsură pe care o poți lua este să facilitezi utilizarea de către angajați a transportului individual. Spre exemplu, să le pui la dispoziție parcări auto sau un loc pentru depozitarea bicicletelor. 
  • Distribuie angajaților măști și mănuși.
  • Poți împărți angajații în echipe care vin la birou prin rotație.
  • Schimbă programul de lucru dacă este posibil. Astfel oamenii care vin la muncă cu mijloacele de transport în comun vor putea evita orele de vârf.

 

Cum facem cu ședințele cand revenim la birou?

Ședințele în care angajații își petreceau mult timp înainte de pandemie, nu vor mai fi la fel. Astfel că, dacă este posibil ca ședința sau întâlnirea să aibă loc printr-o conferință video, e recomandat să alegi această variantă. Astfel, atât tu, cât și echipa veți fi în siguranță.

Dacă însă este absolut necesar să aibă loc întâlnirea, asigură-te că la aceasta participă un număr minim de persoane. Și în acest caz, e important să oferi participanților materiale și produse de igienizare.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Sfătuiește-i pe cei care au anumite simptome specifice COVID-19 sau care se simt rău, să nu participe la întâlnire sau ședință.

cand revenim la birou

Îi poți proteja și pe cei care vor rămâne remote

De cei care rămân să lucreze în continuare de acasă, e important să avem grijă în continuare. Să-i motivăm, să le comunicăm toate schimbările ce urmează să aibă loc după 15 mai, dar și să-i sfătuim să se expună cât mai puțin.

Pentru ei e important, dacă nu ai făcut-o până acum, să le asiguri echipamentele necesare pentru desfășurarea activității. De asemenea, pentru sănătatea lor fizică și emoțională, încurajează-i să facă pauze regulate, la fiecare 30-40 de minute.

Comunicarea cu cei care lucrează remote este de asemenea, absolut necesară. E important ca ei să știe ce se petrece în companie, la nivel de management. Nu în ultimul rând, sunt necesare interacțiunile sociale, chiar dacă acestea sunt online. O comunicare eficientă și sprijinul din partea managerului și a colegilor, dar și posibilitatea de a menține un contact informal cu colegii sunt importante.

Indiferent de ce ne va mai rezerva viitorul, trebuie să fim pregătiți cu un plan de acțiune, să ne împrietenim cu munca remote pe care ne-o doream atât de mult înainte de pandemie, la distanță pe care trebuie să o păstrăm față de colegii cu care ne petreceam timpul la povești în pauzele de masă sau chiar la munca în ture. Oricare ar fi măsurile ce trebuie luate, pentru ca economia să pornească e important să ne adaptăm.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Recrutare personal în perioada pandemiei 

Cum pot liderii să-și mențină echipele motivate

Lecția de coaching: cum să faci din criză bici

Categorii:
Administrativ

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*