Cum să faci din criza bici Sorel Radu
Focus

Lecția de coaching: cum să faci din criza bici!

Asigură-te că ai și un Plan C!

Atunci când ești Coach, lucrezi permanent cu schimbarea. Așa cum medicii lucrează mereu cu bolnavii care vor să se facă bine, un Coach lucrează de obicei cu profesioniștii care vor să se facă „și mai bine”.

Acest „și mai bine” înseamnă a face pasul decisiv către un nou nivel, presupune o schimbare. Fie că este una de mindset, de perspectivă, de focus, sau de obiceiuri. Și de cele mai multe ori, obstacolul principal care se opune acestei schimbări este dorința noastră arzătoare de a nu părăși zona de confort.

Da, știm teoretic că pentru a crește trebuie să ieșim din zona de confort. Pentru a învață lucruri noi trebuie să ieșim din zona de confort. Pentru a explora „locuri” noi, trebuie să ieșim din zona de confort. Știm asta teoretic, dar când vine vorba de a pune în practică… ei bine, parcă îți vine să zici „mai lasă-mă 5 minute”…

Hei, dar ce să vezi, dictatorul a fugit! Pe cât ne-am opus noi să părăsim zona de confort, acum ne-a părăsit ea pe noi. Adio zona de confort! Bun găsit schimbare!

Nu mai e la discreția noastră dacă suntem gata pentru schimbare, sau nu. A venit criza peste noi și nu pare dispusă la negocieri. Ready or not, here I am! Și cine nu-i gata, îl iau cu lopata!

Este o minunată oportunitate pentru reinventare, pentru împrospătare și va invit ca asta să fie fereastra prin care să ne uităm la toată această situație.

Sigur că poți să spui „da` eu eram bine mersi, nu doream deloc nicio reinventare!” Sigur că se poate. Dar la ce ne folosește?! Este ceea ce este! În loc de asta putem să ne uităm la criza, ca la o oportunitate.

Nu am primit niciodată o invitație mai explicită la Creativitate!
Nu a fost niciodată mai multă nevoie de Reziliența!
Și nu am avut niciodată mai multă nevoie de Leadership!
Viziune, Claritate, Acțiune! This is the name of the game!
Și uite cum peste noapte am intrat cu toții în papucii antreprenorului!

Totul trebuie luat de la capăt, așa că avem în sfârșit, ceea ce spuneam că ne dorim cu toții: un startup! Acum avem fiecare startup-ul lui!

Dar multă lume se simte oarecum în ceață și are, oarecum pe bună dreptate, ezitări în a porni în vreo direcție. În orice direcție. Pentru că nu e clar care ar fi direcția bună.

De-aia zic, acesta e momentul de glorie al celor care știu să fie Leaderi în adevăratul sens al cuvântului. Toți angajații tăi, toată lumea din echipa ta, din compania ta, strigă în cor: arată-ne drumul și da-ne încredere! Arată-ne un vis și ajută-ne să credem în el. Și te vom urma!

Cum să fii Leaderul pe care ceilalți îl urmează și în criza

Nu sunt vremuri ușoare pentru a fi la cârma. Parcă îți vine (din nou), să zici faimoasa formulă magică: „mai lasă-mă 5 minute”! Pentru că da, e greu să ai viziune astăzi, când nu știi cât de adâncă va fi criza, și nici când va lua sfârșit. Este multă incerditudine și tocmai de aceea e nevoie de curaj și atitudine.

În față pericolului, avem 3 răspunsuri de baza, pe care le știe toată lumea: flight, freeze or fight. Despre flight nici nu poate fi vorba, că nu ai unde să fugi. Nu scapă nimeni. Nici freeze nu se simte prea bine și deja îi cam tremură pixelii pe ecran.

Pune mâna pe cârma și da direcția!

A pune mâna pe cârma echivalează cu a lua taurul de coarne și pare a fi singură opțiune care ne-a rămas. Ok – poți să zici – l-am luat, acum ce fac?! Acum întră în scenă magica ta echipa. Dar echipa intră în scenă în actul doi. În actul unu ești doar tu, și doar de ține depinde dacă mai apuci actul doi.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

A lua taurul de coarne, traduce pe scurt, ceea ce pe lung ar însemna: să fii prezent, să fii vizibil, să fii determinat și să treci la acțiune!

Acesta este Leaderul asumat și autentic, care poate da speranță, încredere și coeziune echipei. Îți vine să-l urmezi pentru că pășește sigur și apăsat. Pare că știe el ce face! Dar atenție, am zis autentic! Știi semnul ăla când se termină autostrada: „the bullshit ends here”!

Planul B nu mai e de ajuns în criza

Îți mai trebuie și planul C pentru criza. E nevoie să listezi toate opțiunile. Să evaluezi impactul lor astăzi, mâine, și peste un an. E nevoie de multă informație și e nevoie să fii atent la toate micro-trendurile că să poți înțelege care din ele are șansa să se transforme într-un curent.

Pentru asta, trebuie, din nou, să fii foarte prezent, în viață clienților, în viața furnizorilor, și în viața echipei tale.

Tango is for two!

Nu poți fi Leader de unul singur! Mai e nevoie și de echipa care să te urmeze! Așa că ține-ți echipa aproape. Dă-i un simț al prezentului și dă-i viitor. Ține-i informați, în priză și gata să pivoteze de la un plan la altul, la primele semnale clare că scenariul se schimbă. Fii gata, și tu și ei, să schimbați pasul cu rapiditate, ca la un concurs de dans. Acum e vals, apoi e salsa și imediat începe rumba! Și nu uita că frica de schimbare e mai mult teama de niște consecințe imaginare, decât a celor din realitate!

Ca o ironie, în limba chineză, caracterul de scriere al cuvântului criza este format din pericol și oportunitate!

Schimbarea pieței înseamnă că vei pierde o parte din business-ul actual. Dar în același timp schimbarea înseamnă că noi nevoi se vor naște și o dată cu ele apar și noi oportunități. Noi nevoi, înseamnă noi piețe. Iar cei mai inovativi, adaptabili și proactivi vor fi cei care își vor ocupă locul în aceste noi piețe.

Trăim vremuri interesante!
Toate teoriile despre Leadership și-au găsit acum poligonul de încercare!
Intri în joc, sau stai pe margine în criza?!

Let the hunger games begin!

*Dacă vrei să luăm taurul de coarne te aștept aici: www.sorelradu.com sau pe [email protected]!

Ți-a plăcut acest articol? Citește și: 

Sfaturi de leadership de la marinarii trecuți prin furtună

Șomajul tehnic. Tot ce trebuie să știi dacă ești angajator.

Categorii:
FocusLeadership

În cei 25 de ani de carieră în business a condus spre succes numeroase companii din diverse domenii. Din 2006 este coach specializat în Behavioral Coaching, timp în care a petrecut peste 3.000 de ore de formare și practică în domeniul programării neuro-lingvistice. Astăzi, Sorel este co-fondator al Centre for Effective Coaching și Executive Coach, specializat în Leadership, People management și transformare personală și oferă programe individuale de coaching pentru antreprenori și manageri.

Leave a Reply

*

*