angajari
HR Challenge

E vremea să mergem mai departe

Cum arăta revenirea la normalitate

Ultimele aproape trei luni au fost foarte grele și recunosc că, pe alocuri, încă mai simțim greul. Nu s-a terminat. Dar parcă tot mai des vedem o rază de lumină care nu mai e alimentată doar de un optimism care ne caracterizează pe noi, ca echipă, ci de semnale clare, palpabile, de cifre concrete, care, traduse în cuvinte, ne spun că o să fie bine în curând. Au fost zile când părea că nu se mai termină odată starea de urgență și că nu mai ieșim din amorțire. E foarte ciudat felul în care se resimte realitatea pe care am trăit-o. Pe de o parte, mi se pare că două luni și jumătate au trecut ca două ore. Pe de altă parte, pare că zilele în care veneam la birou, mâncam de prânz peste stradă și aveam meetinguri câte 15 oameni, într-o singură sală, se întâmplau acum o viață.

Suntem de peste 20 de ani pe piață. Avem, în fiecare an, peste 10.000 de companii care fac angajari prin eJobs. Și peste 4 milioane de oameni care au un CV pe eJobs și care, în această perioadă, și-au căutat un job mai activ ca oricând. Deci vă puteți imagina cât de conectați suntem la realitatea pieței și cât de aproape de noi au ajuns toate întrebările voastre, angajatori sau candidați. Toate problemele, toate grijile, toate frustrările, toate neliniștile și incertitudinile. Chiar știm cum au fost pentru voi ultimele luni și cât de fragile vor fi următoarele.

 

Toate ingredientele necesare pentru angajari

De asta nu ne-am gândit nicio secundă să punem frână și am căutat soluții cu efect imediat. Am redirecționat linia noastră telefonică scurtă (021.9124) către cei care au nevoie de consiliere în carieră și ajutor în găsirea unui loc de muncă, am lansat Restart Ad, un anunț care a permis oricărui angajator din România să posteze oricâte anunțuri de angajare, gratuit, timp de o lună. La doar câteva zile după ce mai toată lumea a început să lucreze de acasă, am pus la dispoziția recrutorilor video interviul, prin care puteau continua să vadă și să intervieveze candidați, fără să fie nevoie să stea în aceeași încăpere, la aceeași masă și să se teamă pentru sănătatea lor. Am venit către voi cu webinarii pe teme de actualitate alături de experți care să vă împărtășească din experiența lor și să răspundă oricăror întrebări pe care le aveți.

Pentru candidați, am lansat o serie de întâlniri online în social media, unde am vorbit deschis, fără ocolișuri și fără perdea, despre locuri de muncă, șomaj, salarii și șanse, într-un peisaj în care mulți
și-au pierdut speranța. Am scris zi de zi pe wearehr.ro și pe cariera.ejobs.ro despre ce se schimbă în acest univers al HR-ului, din care facem parte cu toții, iar această colecție de articole s-a transformat într-un ghid de supraviețuire pe timp de pandemie.

Nu știu dacă vă imaginați câte mesaje am primit, unele super curajoase, altele extrem de dureroase. Sunt, realmente, mii! Ne-au sunat oameni de 18 ani sau de 60 de ani care voiau un job și, efectiv, nu știau cum să-l obțină. Am strâns povești de viață cât pentru două miniserii pe Netflix.

Când ni s-a părut că nu facem suficient, am ridicat miza. Când ni s-a părut că nu facem cum trebuie, am schimbat și adaptat, astfel încât să fim alături de voi așa cum știm că v-ați dori. Pentru că, în tot acest timp, am avut un singur gând: oricât de greu ne este nouă, tuturor, trebuie să mergem mai departe. Ce ne-a bucurat a fost că am regăsit la mulți dintre voi același tip de gândire și de motivație.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

11 martie rămâne ziua pe care n-o s-o uităm prea curând pentru că a fost ziua în care ni s-a schimbat viața, așa cum o știam până atunci. Dar a mai apărut o zi la fel de memorabilă – 21 aprilie. E ziua în care am văzut că toată lumea luptă să meargă mai departe. A fost ziua în care, după o lună de stagnare, au reînceput să se facă angajari. Companiile au început și ele să prindă curaj, să grăbească mult așteptata revenire anunțată pe 15 mai și să se pregătească, pe toate fronturile, pentru o reîntoarcere, pe cât posibil, la normal. În cifre, asta a însemnat peste 40.000 de joburi noi postate între 20 aprilie și 20 mai și depășirea pragului de un milion de aplicări în tot atâta timp.

Sigur că acest milion de aplicări are în spate aproape la fel de mulți români care fie și-au pierdut job-ul, fie sunt în șomaj tehnic, iar viitorul lor este incert. Și la fel de sigur este și faptul că revenirea pe care au văzut-o recent nu înseamnă că s-a șters cu buretele tot ce ne-a adus acest virus pe care nimeni nici măcar nu mai vrea să-l pronunțe. Lupta nu s-a terminat aici. Mai durează, mai avem lucruri de făcut, mai sunt heirupuri pentru care trebuie să fim pregătiți, vom mai primi cu toții vești pe care nu ne-am dori să le auzim. Dar dacă am ajuns până aici, sigur putem să mergem și mai departe.

Și asta ați spus-o și voi, atunci când v-am rugat să ne trimiteți câte un scurt video în care să le povestiți celor care se află în universul eJobs cum v-a schimbat pandemia și ce lecții bune ați învățat de când ne-a întors cu susul în jos. Ne-ați spus despre încredere, despre optimism, despre abilitatea de a te reinventa, despre control și autocontrol, despre câtă putere este într-o echipă și în fiecare dintre noi, separat, atunci când știm pentru ce luptăm. Sunt mesaje pe care nu ar trebui să le uităm nici acum și nici când coronavirusul va fi devenit un vis urât, din altă viață.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Prevederi din legislație care te privesc în această perioadă

Salarii la vedere sau nu?

Ghidul complet pentru onboarding

Categorii:
HR Challenge

CEO // Specializat în managementul vânzărilor și business development, are peste 12 ani de experiență în managementul echipelor și leadership-ul orientat către rezultate. La eJobs e responsabil de dezvoltarea strategiilor de business și de alinierea acestora cu obiectivele pe termen lung și scurt ale companiei, dar și de motivarea, dezvoltarea și creșterea echipei.

Leave a Reply

*

*