[Wellbeing@Work] 4 pași prin care poți asigura bunăstarea echipei
Beneficii

[Wellbeing@Work] 4 pași prin care poți asigura bunăstarea echipei

De ce să ții cont când plănuiești o schimbare în bine

Astăzi, sănătatea oamenilor reprezintă o preocupare tot mai importantă pentru angajatori, reflectată în numeroase inițiative prin care susțin echipa să adopte un stil de viață echilibrat și să aibă grijă de ceea ce contează cel mai mult pentru ei. Conceptul de wellbeing al echipei este o prioritate pe agenda companiilor în contextul ultimilor ani, pornind de la nevoile oamenilor și de la provocările din societate, din economie și din piața muncii.

Astfel, în pachetele pentru motivarea, loializarea și retenția echipei, dar și pentru atragerea de talente, beneficiile care acoperă toate aspectele stării de bine, de la sănătatea fizică și emoțională și până la bunăstarea financiară pe termen lung ocupă un loc important și cântăresc tot mai mult. Împreună cu Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Marketing & Operations Officer al NN România, am povestit despre pașii pe care ar trebui să îi ai în vedere atunci când plănuiești o schimbare în bine pentru echipa ta, precum și despre ce beneficii extra-salariale te ajută să ai grijă de starea de bine a oamenilor.

 

Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Marketing & Operations Officer al NN România

Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Marketing & Operations Officer al NN România

 

Pasul 1: Pornește de la nevoile reale ale echipei

Oamenii se preocupă tot mai mult să-și asigure un stil de viață sănătos, iar 71% dintre respondenții români la un studiu realizat de NN Group în țările unde își desfășoară activitatea consideră că sănătatea are cea mai importantă contribuție când vine vorba de longevitatea și impactul vieții lor. Deși 80% dintre respondenți consideră că reușesc să mențină un stil de viață sănătos, 58% recunosc că le este dificil să țină pasul cu ritmul dinamic din viața de zi cu zi și să facă față stresului și numai 32% spun că reușesc să integreze cel puțin 150 de minute de activități sportive în rutina lor în decursul unei luni, mai arată studiul NN.

„Starea de bine și echilibrul pe care oamenii caută să și le asigure în contextul ultimilor ani s-a tradus atât în acțiuni imediate, pe cont propriu sau cu susținerea angajatorului, cât și într-o nevoie crescută de protecție. Este clar că oamenii vor să se bazeze pe o plasă de siguranță în situații neprevăzute și au mai multă liniște în viața de zi cu zi când știu că pot avea sprijin financiar dacă se întâmplă ceva care le poate afecta stilul de viață sau nivelul de trai”, punctează Gabriela Lupaș-Țicu, NN România.

Prin urmare, înțelegerea nevoilor angajaților și crearea unor pachete de beneficii și programe de wellbeing pliate pe așteptările lor e esențială. Angajatorii arată astfel că sunt alături de angajați în mod concret: au grijă de ei, îi ajută să protejeze tot ce contează mai mult pentru ei și le oferă soluții pe care se pot baza atunci când au nevoie.

 

Pasul 2: Creează pachete de beneficii relevante

„Pachetul de beneficii extra-salariale este o componentă extrem de importantă din strategia angajatorilor pentru motivarea și retenția echipei și, în același timp, este printre principalele criterii la care se uită angajații atunci când se gândesc la o schimbare în carieră. Ultimii ani au adus o evoluție a pachetelor de beneficii extra-salariale și o transformare a abordării angajatorilor, cu accent tot mai mare pe starea de bine a oamenilor”, subliniază Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Marketing & Operations Officer al NN România.

Astfel, o soluție completă pentru sănătate, care include atât un abonament medical, cât și o asigurare de sănătate și alte beneficii care susțin stilul de viață sănătos al angajaților contribuie la prevenirea unor probleme de sănătate, dar și la atenuarea stresului și a grijilor financiare legate de riscul apariției unei probleme medicale neprevăzute. Și, implicit, oferă angajaților mai multă liniște să se concentreze pe activitatea lor și să performeze.

De asemenea, dacă ne uităm la deficitul de protecție din România, calculat de UNSAR la peste 620 de miliarde de lei, o familie ar avea nevoie, în medie, de 90.000 de lei în plus față de resursele financiare de care dispune pentru a se descurca financiar în cazul unui accident sau al unei probleme de sănătate. Asigurările de sănătate pot atenua acest deficit atunci când apare o problemă medicală.

 

MedLife banner

 

Pasul 3: Personalizează beneficiile în funcție de nevoile echipei

O asigurare bună de sănătate ajută oamenii să se concentreze pe ceea ce contează cel mai mult atunci când apare o problemă medicală și să beneficieze de tratamentul de care au nevoie în spitalul sau clinica unde îşi doresc, fără să aibă presiunea banilor. Soluțiile oferite de NN pentru sănătatea echipei contribuie atât la strategia de wellbeing a angajatorilor, cât și la starea de bine a angajaților, iar portofoliul și produsele sunt dezvoltate continuu pentru a oferi beneficii relevante de ambele părți.

Anul trecut, NN a extins portofoliul cu o nouă asigurare de sănătate de grup, NNCare, ca parte a unui parteneriat strategic pentru sănătate încheiat cu MedLife. Asigurarea NNCare contribuie la îmbunătățirea calității vieții angajaților și răspunde în timp real la nevoile lor legate de sănătate. Prin intermediul acesteia, companiile cu cel puțin 20 de angajați pot furniza un beneficiu extins pentru sănătate echipei, angajații având astfel acces la soluții complete pentru sănătate, de la wellness, prevenție și diagnostic, la tratament și spitalizare, în cazul situațiilor medicale neprevăzute.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Ce presupune asta concret detaliază Gabriela Lupaș-Țicu: „Oamenii din echipă pot beneficia de protecție financiară pentru spitalizare, intervenții chirurgicale cu acoperire inclusiv în ambulatoriu, tratament, analize și consultații în regim ambulatoriu sau de urgență. De asemenea, au posibilitatea acoperirii afecțiunilor preexistente și afecțiunilor grave, au acces la serviciul de tip a doua opinie medicală și pot beneficia de acoperire inclusiv pentru familie. Soluția completă oferită de MedLife și NN te ajută să fii alături de echipă și să creezi o cultură de wellbeing integrat, care contribuie la consolidarea brandului de angajator și oferă inclusiv beneficii fiscale.”

Asigurarea NNCare poate fi adăugată abonamentelor medicale MedLife și este modulară, putând fi personalizată în funcție de nevoi și așteptări. Mai mult, soluția oferă scalabilitate și flexibilitate. Companiile pot opta să ofere acoperiri în funcție de rolul sau vechimea angajaților și pot adăuga noi membri pe toată perioada asigurării, inclusiv din familia angajaților.

Există 4 pachete pentru asigurarea NNCare, iar printre acestea se numără: consultații și servicii efectuate în cadrul camerelor de gardă ale spitalelor MedLife înainte de spitalizare sau de o intervenție chirurgicală, a doua opinie medicală, care oferă acces la peste 500 de medici, din 90 de centre medicale de renume din străinătate, și nu numai. Pe lângă opțiunile din aceste pachete, companiile au posibilitatea să opteze și pentru asigurare pentru chirurgie în ambulatoriu, valabilă în unități MedLife sau în cadrul spitalelor publice, asigurare pentru afecțiuni grave sau asigurare pentru naștere.

Asigurarea NNCare acoperă cheltuieli de până la 250.000 de lei pe an și poate fi acordată ca beneficiu angajaților cu vârsta între 16 și 65 de ani, dar și familiei lor, inclusiv copii începând de la vârsta de 3 luni. În plus, oferă acces la servicii medicale în rețeaua MedLife, care include 230 clinici și 15 spitale generale şi specializate, dar și în alte spitale private și chiar în spitale publice din țară.

 

Pasul 4: Asigură beneficii ușor de accesat

Atunci când apare o situație neprevăzută, angajații au nevoie să acceseze ușor și rapid beneficiile financiare din asigurarea lor. Pornind de la această idee, NN a creat un ecosistem digital multidimensional, a remodelat și digitalizat procesele operaționale și procesul de vânzare, oferind clienților interacțiuni digitale facile cu asigurările lor de viață și de sănătate.

Cei care primesc asigurarea NN au acces la toate informațiile despre produsul lor, precum beneficii, acoperiri și sume asigurate, într-o experiență digitală, prin aplicația mobilă de tip self-service NN Direct. „Tot în aplicație, pot să trimită o cerere de despăgubire și să solicite beneficiile financiare din asigurare atunci când trec printr-o situație acoperită de asigurarea lor. Procesul presupune câțiva pași simpli care durează doar câteva minute, iar cererile de despăgubire sunt rezolvate în cel mult 48 de ore”, completează Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Marketing & Operations Officer NN România.

În concluzie, pregătirea pentru situațiile neprevăzute la locul de muncă este mult mai ușor de realizat dacă-ți alegi partenerii potriviți pentru un astfel de demers. Oamenii din echipa ta au nevoie de pachete de beneficii extra-salariale gândite în acord cu nevoile lor curente, iar liderii și profesioniștii din HR joacă un rol esențial în conturarea lor. Un mix între o asigurare medicală în acord cu necesitățile echipei tale și alte beneficii extra-salariale axate pe wellbeing va ajuta organizația să facă față oricăror provocări ce pot apărea. Prin planificare, comunicare eficientă și dezvoltarea unei culturi de adaptabilitate, organizațiile pot să navigheze cu succes prin situațiile neprevăzute și să continue să prospere.

***

Acest articol este susținut de MedLife, liderul pieței de abonamente medicale, și NN, liderul pieței de asigurări de viață, și face parte dintr-un demers de conștientizare a importanței grijii față de sănătatea angajaților pentru succesul unei companii.

MedLife continuă să sprijine dezvoltarea sănătoasă a business-urilor, fiind primul operator medical privat ce oferă abonamente medicale cu acoperire 360°. Companiile au la dispoziție o soluție integrată pentru protejarea oamenilor din echipă, sub forma unui abonament complet, care poate include servicii medicale de diagnostic și tratament în aproape 700 de unități medicale proprii și partenere, asigurare de sănătate de grup NNCare, dezvoltată împreună cu NN Asigurări de Viață, servicii de wellness prin intermediul Sweat Concept și servicii de sănătate orală la DENT ESTET.

 

Ți-a plăcut articolul 4 pași prin care poți asigura bunăstarea echipei? Citește și:

De ce să determini echipa să meargă în vacanță

Cele mai comune afecțiuni în munca de birou

De ce să îți încurajezi oamenii să folosească beneficiile medicale

Categorii:
BeneficiiFocus

Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice București a dat în 2008 de gustul jurnalismului și, de atunci până în prezent, încearcă să combine latura practică, realistă, insuflată de facultate, cu cea magico-escapistă a scrisului. La We Are HR și eJobs este atât ochiul critic, analitic, cât și creator de conținut. Iubește în special interviurile realizate cu lideri, antreprenori și specialiști în HR care-i oferă o altă perspectivă, una extrem de aplicată, asupra pieții muncii.

Leave a Reply

*

*