[Wellbeing@Work] Cele mai comune afecțiuni în munca de birou
Beneficii

[Wellbeing@Work] Cele mai comune afecțiuni în munca de birou

Cum le putem preveni

În mediul de lucru modern, munca de birou reprezintă centrul activității pentru o foarte mare parte dintre profesioniști. Oamenii tăi petrec mult timp în fața ecranelor, în ședințe prelungite și într-o postură statică. Condiții care, în timp, pot duce la o serie de afecțiuni care nu numai că afectează bunăstarea angajaților, dar au și un impact negativ asupra productivității echipei și a organizației.

În acest articol, vom explora alături de Dr. Anca Gheorghiță, Medic Primar Medicina Muncii MedLife și Coordonatorul Departamentului de Medicina Muncii București și Dr. Letiția Bucur, Medic Primar Medicina Muncii MedLife, cele mai frecvente afecțiuni care apar în cazul angajaților care efectuează muncă de birou și modalitățile de a le preveni sau gestiona.

 

Cu ce afecțiuni se confruntă cel mai des angajații

Cu toate că nu există statistici medicale privind incidența și prevalența bolilor în raport cu eventualele cauze profesionale, cele mai frecvente acuze legate de munca de birou sunt, într-o ordine aleatorie, următoarele:

 

Oboseala vizuală

Cauze: Suprasolicitarea vizuală la citit sau scris/redactat documente.

Semne și simptome: Aici nu este vorba de o boală propriu-zisă, ci de o stare tranzitorie, care poate fi depășită cu ajutorul repausului vizual. Simptomele  pot fi însă foarte supărătoare: dificultăți de focalizare, dublarea imaginii, vedere încețoșată sau „negru în fața ochilor”, dureri de cap, tulburări de echilibru, slăbiciune.

 Ce e de făcut: Se recomandă pauze pentru repaus vizual de cel puțin 5-10 minute la 1-2 ore de lucru cu solicitare vizuală, precum și prin măsuri de organizare ergonomică a mediului de lucru. În unele cazuri pot ajuta anumite tipuri de picături pentru ochi, la recomandarea medicului oftalmolog. De asemenea, ajută și ieșirile la lumină naturală pe durata pauzelor.

O altă tehnică eficientă, numai bună de sugerat colegilor care petrec mult timp în fața calculatorului, este cea a cercetătorului american Anshel Jeffrey, denumită tehnica celor 3B (Blink, Breathe, Break):

  • Blink – Este cel mai rapid act reflex din organismul uman. În mod normal, un om clipește de circa 15 ori pe minut. Clipitul permite ochilor să se odihnească timp de câteva secunde și contribuie la curățarea și la umezirea suprafeței globilor oculari, prin urmare, la menținerea unei vederi clare. Deoarece clipitul este un act reflex trebuie ca inițial să ne concentrăm atenția asupra menținerii unei rate normale a clipitului în timp ce lucrăm în fața unui calculator, iar după aceea vom putea clipi într-un mod cât mai natural.
  • Breathe – Atunci când suntem puși în fața unei situații limită avem tendința de a ne ține respirația, pentru că ritmul acesteia controlează activitatea musculară. Iar când ne ținem respirația, nici măcar nu băgăm de seamă faptul că anumiți mușchi din corpul nostru se contractă. Un ritm normal al respirației relaxează mușchii, chiar și pe aceia ai aparatului vizual.
  • Break – Ochii noștri nu au fost construiți pentru a lucra prea multă vreme la distanță mică și de aceea sunt binevenite pauzele periodice.

 

MedLife banner

 

 

Discopatii (toraco-lombară, lombo-sacrată sau cervicală)

Cauze: Poziție statică prelungită „așezat”.

Semne și simptome: În cazul discopatiei toraco-lombară vorbim despre dureri de spate cu sau fără contractură musculară, limitarea mobilității trunchiului, accentuată de aplecare, răsucire, mișcări forțate, manipulare de greutăți. Discopatia lombo-sacrată este caracterizată de dureri dorsale joase, cu sau fără iradiere în coccis. Printre semnele discopatiei cervicale sunt durerile de ceafă, senzația de „gât înțepenit”, amețeli, cefalee, iar ele pot fi agravate de mișcări forțate și bruște sau de manipularea de greutăți.

Ce e de făcut: Pentru a conștientiza cât de importantă este respectarea principiilor ergonomice în alegerea și amplasarea mobilierului de birou, merită menționate datele AETNA LIFE AND CASUALTY din Statele Unite, care precizează că peste 31 de milioane de americani suferă în prezent de dureri de spate. Dintre acestea, aproximativ 20% sunt cauzate de poziția la locul de muncă, determinând o scădere a productivității cu 25% și pierderi anuale de 20 de miliarde de dolari cuprinse în costuri medicale și în reduceri de salariu.

Pentru a preveni astfel de situații, scaunele trebuie să asigure o poziție corectă și comodă a corpului, în timp ce biroul ideal are colțurile și muchiile rotunjite, o înălțime suficientă pentru a permite intrarea comodă a genunchilor sub planul de lucru, sertar culisant pentru tastatură, a cărui înălțime este la nivelul cotierelor scaunului, în timp ce platforma fixă pentru lucru este mai înaltă, la o distanță față de ochi de circa 30-40 cm.

De asemenea, mouse-ul trebuie să nu pună probleme de culisare și să nu necesite o presiune prea mare la apăsare, care în timp obosește mult mâna și induce contracturi dureroase, spasme musculare, încleștarea degetelor, tremor și furnicături în extremități (așa-numitul „mouse syndrome”).

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Sindromul de tunel carpian la articulația mâinii

Cauze: Utilizarea prelungită a mouse-ului, cu mișcări repetitive ale mâinii drepte.

Semne: Dureri și contracturi musculare la mâna care este preponderent folosită la job, până la imobilizarea funcțională parțială sau totală.

Ce e de făcut: Exerciții care să ajute la relaxarea mușchilor, iar în cazul în care simptomele se agravează, se recomandă consultarea unui medic, care poate prescrie antiinflamatoare, analgezice și relaxante musculare, sau, dacă este cazul, intervenție chirurgicală.

 

Tulburări neuropsihice de surmenaj și stres psihic

Cauze: Suprasolicitare neuropsihică pe fondul unui volum prea mare de lucru, ore suplimentare, muncă ce presupune răspundere, relații cu publicul, climat neprietenos în echipă, relații tensionate cu șefii, colegii, clienții, teamă de agresiune, sancțiune sau concediere.

Semne și simptome: Astfel de probleme sunt caracterizate în mod normal de tulburări de somn, scăderea performanțelor cognitive și intelectuale și a eficienței muncii cu erori tot mai frecvente, neurastenie, sindrom anxios-depresiv, agravarea unor probleme preexistente.

Ce e de făcut: Pentru prevenirea unor astfel de probleme este importantă menținerea unui climat armonios la locul de muncă, cu tratarea corectă, nediscriminatorie, fair-play a tuturor colegilor. Într-un astfel de demers e importantă deschiderea echipei de management spre ascultarea problemelor, opiniilor și sugestiilor oamenilor, sprijinirea lor în orice situație, rezolvarea promptă a impedimentelor și cererilor, un regim de pauze flexibil și generos, acces gratuit la diverse tehnici și facilități de relaxare fizică și psihică.

 

Diversele afecțiuni pot avea un impact semnificativ asupra productivității și bunăstării angajaților, iar companiile sunt conștiente că au un rol esențial în sprijinirea oamenilor din echipe. Cei mai mulți angajați se așteaptă astăzi să primească în pachetul extra-salarial și beneficii medicale, care, în ultimii ani, au devenit tot mai complexe. Astăzi, există abonamente care pe lângă serviciile de prevenție, precum consultații de specialitate, servicii de imagistică, analize de laborator, pot fi completate și cu asigurare medicală pentru situații neprevăzute, abonament la sală, abonament stomatologic și multe alte facilități care contribuie la well-beingul angajaților. Pe termen lung, susținerea și educarea oamenilor pentru abordarea unui comportament responsabil privind sănătatea lor joacă un rol esențial, nu doar pentru creșterea calității vieții, dar și pentru performanța și dezvoltarea companiei.

 

***

Acest articol este susținut de MedLife, liderul pieței de abonamente medicale, și NN, liderul pieței de asigurări de viață, și face parte dintr-un demers de conștientizare a importanței grijii față de sănătatea angajaților pentru succesul unei companii.

MedLife continuă să sprijine dezvoltarea sănătoasă a business-urilor, fiind primul operator medical privat ce oferă abonamente medicale cu acoperire 360°. Companiile au la dispoziție o soluție integrată pentru protejarea oamenilor din echipă, sub forma unui abonament complet, care poate include servicii medicale de diagnostic și tratament în aproape 700 de unități medicale proprii și partenere, asigurare de sănătate de grup NNCare dezvoltată împreună cu NN Asigurări de Viață, servicii de wellness prin intermediul Sweat Concept și servicii de sănătate orală la DENT ESTET.

 

Ți-a plăcut articolul Cele mai comune afecțiuni în munca de birou? Citește și:

De ce să îți încurajezi oamenii să folosească beneficiile medicale

Ce poți face pentru starea de bine a echipei

 

Categorii:
BeneficiiFocus

Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice București a dat în 2008 de gustul jurnalismului și, de atunci până în prezent, încearcă să combine latura practică, realistă, insuflată de facultate, cu cea magico-escapistă a scrisului. La We Are HR și eJobs este atât ochiul critic, analitic, cât și creator de conținut. Iubește în special interviurile realizate cu lideri, antreprenori și specialiști în HR care-i oferă o altă perspectivă, una extrem de aplicată, asupra pieții muncii.

Leave a Reply

*

*