work life balance sau lupta dintre scopuri
Focus

Personal vs. Profesional sau Work Life Balance?

În lupta dintre scopuri, tot echilibrul câștigă

Deadline sau somn? Familie sau carieră? Overtime sau timp liber? De ce trebuie să alegem? De ce nu le putem avea pe toate? Noi credem că putem avea parte de Work Life Balance. Mai mult, credem că nu putem avea o viață profesională bogată fără una personală la fel de împlinită.

Ne petrecem cea mai mare parte din zi și din viață la job. Și chiar și atunci când nu muncim, suntem bombardați via toate mediile cu rețete de succes profesional, ambiție și evoluție.

 

Senzațional! Află secretul celor mai mari directori executivi din lume!

Trezește-te la 5:30 în fiecare dimineață. Citește o jumătate de oră. Meditează. Practică un sport. Nu rata micul dejun. Pregătește-ți ceva sănătos pentru prânz. Îmbracă-te cu atenție pentru jobul tău și asigură-te că ești îngrijit. Fii primul la birou. Nu răspunde toată ziua la e-mailuri, dar asigură-te că n-ai niciunul nedeschis până la final de zi. Fă-ți timp să vorbești cu angajații. Caută să propui ceva inovator în fiecare zi. Petrece trei ore cu familia. Dormi opt ore pe noapte…

Din păcate, rețeta nu se termină acolo, după cum bine știi. Și, probabil ca și mine, te întrebi ce se întâmplă cu acest program când te doare capul? Sau când ai dormit prost? Sau când ai pană la mașină? Sau când copiii se îmbolnăvesc? Când gătești? Când faci cumpărăturile? Când te speli pe cap? Când mai vezi un film? Când mai citești o revistă? Unde e acel Work Life Balance? Pare că acești oameni de afaceri de succes nu fac niciodată nimic altceva decât să lucreze. Asta pentru că până și obiceiurile personale sunt transformate într-o rutină care să îi facă mai productivi la job.

Acest lucru poate e adevărat pentru mulți dintre ei, dar un adevăr mai cinstit e că viața reală nu dă bine în articole. Nimeni nu vrea să afle când se duce Elon Musk la dentist sau când își face Jeff Bezos timp să se radă pe cap, decât dacă aceste lucruri i-au îndrumat către succes. Dar asta nu înseamnă că ei nu au și o viață personală total separată de job și că nu se ocupă și ei, ca toată lumea, de lucruri lumești.

 

Uneori, un scop de neclintit poate fi nociv

Acum câțiva ani mă acaparase și pe mine virusul ambiției, văzând și citind astfel de povești de succes. Nu îmi propusesem să devin CEO sau manager, dar voiam să fiu mai bună în ceea ce fac, chiar și de la o zi la alta. Îmi schimbasem recent jobul și voiam să le demonstrez superiorilor, clienților și mie însămi de ce sunt în stare. Nu-mi știam limitele, așa că petreceam între 12 și 14 ore la birou în fiecare zi, iar weekendurile deveniseră momentele mele preferate de lucru, de acasă, fără întreruperi.

Au fost câteva luni intense doar de muncă, iar undeva pe la a patra lună nu știu ce noroc m-a năpădit, dar m-am trezit într-o zi de duminică fără niciun task, fără nimic de făcut sau de bifat. Și nu știam ce să fac. Credeam că o să respir ușurată când voi avea în sfârșit o zi liberă, că o să ies la cafea cu prietenii, o să fac sport, o să mă uit la un film etc. Dar eu m-am trezit cu o zi întreagă în care puteam să fac orice și nu știam ce. Mi-am dat seama atunci că, în goana după ambiția profesională, am uitat complet de orice scop personal. Am uitat că-mi plăcea să fac muzică, să citesc sau să dansez și am realizat că am lăsat un obiectiv să mă schimbe ca om. Și nu neapărat în bine.

Acum, să nu mă înțelegi greșit, nu caut să demonizez scopurile profesionale. Vina nu o avea ambiția în sine, ci felul în care i-am permis să mă consume. Și, totodată, o parte din vină o purtau și managerii mei, care munceau într-o manieră la fel de nocivă și care își lăsau, ba chiar se așteptau, ca angajații lor să lucreze la fel. Am învățat însă că și atunci când vine vorba de scopuri în viață, trebuie să fii moderat. Că moderația nu e doar pentru mâncare, alcool sau petreceri. Că și munca, pentru a produce calitate pe termen lung, trebuie să fie finită.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Ca să existe Work Life Balance, trebuie să ai și ce echilibra

După acea perioadă agitată, mi-am găsit un alt ritm. Am înlocuit mediul nociv de lucru cu unul care îmi permitea să închid calculatorul după o anumită oră și care îmi lăsa serile și weekendurile pentru mine. Și am reînvățat ce înseamnă să ai o viață personală pe lângă muncă. Mult timp însă am crezut că asta înseamnă că nu mai sunt ambițioasă. Că nu voi mai învăța la fel de repede și că nu voi evolua, dar am descoperit pe parcurs că s-a întâmplat exact opusul.

Am învățat că ambiția profesională nu trebuie să urmeze principiul „totul sau nimic”. Ea trebuie să fie complementară cu obiectivele tale personale. Poți să fii CEO și părinte, antreprenor și călător, super profesionist și super sportiv. Poți să fii ce vrei și câte vrei tu, doar că, într-adevăr, nu le poți face pe toate în același timp. Trebuie să-ți împarți orele, să prioritizezi și să accepți că nu te poți dedubla.

Am învățat, de asemenea, că toate zilele nu trebuie să arate la fel. Da, e bine să-ți găsești un ritm, dar e la fel de OK să tragi chiulul ocazional de la programul tău presetat, să fugi la mare, să înlocuiești ora de citit cu o oră de film sau, pur și simplu, să stai pe telefon, pentru că nu te poți concentra pe altceva.

Și am mai învățat că planul personal îl poate inspira pe cel profesional. Și viceversa. Că o carte sau un film sau o piesă de teatru îți poate da idei nemaipomenite în business. Că activitatea fizică îți poate mări productivitatea la job. Că somnul bun și suficient te face mai activ în meeting-uri. Am învățat ce înseamnă cu adevărat conceptul de Work Life Balance.

Acum, cu mindset-ul acesta, când mă uit la programul celor mai de succes oameni de afaceri, văd altceva. Nu mai văd neapărat munca și efortul, ci echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Somnul de minimum opt ore, micul dejun și prânzul, meditația, ora de sport sau de citit și, abia apoi, munca. Și cred că, dacă și tu cauți să-ți transformi ambiția profesională într-o trăsătură longevivă, de aici ar trebui să pornești cu rețeta de succes, cu primele ingrediente. Adaugă mai multă viață personală la mix și vei vedea și cum viața profesională crește, poate nu la fel de repede pe cât ar crește dacă te-ai dedica trup și suflet ei, dar cu siguranță într-un mod constant, fără căderi sau pauze bruște de la eventuale burnout-uri.

Iar după ce ești mulțumit de rețetă, repet-o și cu colegii tăi. Ajută-i și pe ei să găsească echilibrul, în special în această perioadă definită de incertitudini și schimbări constante, în care suntem obligați să ne reinventăm rutinele. Și, nu uita, că în lupta dintre viața profesională și cea personală există doar două posibile finaluri. Ori pierd ambele, ori câștigă ambele. Tu alegi finalul.

 

Ți-a plăcut articolul despre Work Life Balance? Citește și:

Începe cu „de ce”, continuă cu „de ce”

Cum să faci pe plac oamenilor, dar să atingi și obiectivele companiei

E despre călătorie, dar fără destinație am sta acasă

Categorii:
FocusOpinie

Lucrează de 10 ani în Marketing & Advertising, orientându-se mai degrabă pe ceea ce poate face acest domeniu pentru Industria de Recrutare. După ce a finalizat un masterat în Antropologie la Central European University, a realizat că e fascinată de felul în care se creează adevărate comunități în interiorul companiilor. De aici a pornit pasiunea pentru People Management & Company Culture, o pasiune pe care a transformat-o în job în cadrul echipei eJobs România, devenind chiar Specialist acreditat în Brandingul de Angajator în 2019, după ce a absolvit Academia de Employer Branding al Universum Global.

Leave a Reply

*

*