HoReCa
Update

Competiție puternică pentru angajați din partea turismului și HoReCA

Care sunt principalele obstacole în recrutare acum

Domeniile cele mai afectate de pandemie își revin și urcă în topul clasamentului din punctul de vedere al numărului de joburi disponibile, nevoia lor de angajare fiind foarte mare în această perioadă. După mai bine de un an în care fie au stopat angajările, fie au fost nevoiți chiar să apeleze la restructurări, angajatorii din HoReCa au reluat recrutările la un nivel similar celui din 2019. Nevoia lor de a-și reîntregi echipele este cu atât mai mare cu cât a început sezonul estival, au fost reluate evenimentele private și corporate, iar restaurantele, terasele și hotelurile funcționează din nou într-o dinamică normală. Iată cu ce provocări se confruntă acum angajatorii și care sunt cei mai activi candidați pentru joburile sezoniere.

 

Unde s-au reorientat lucrătorii din HoReCA

Chiar dacă piața angajatorilor din HoReCa și-a revenit la ce știam în 2019, piața candidaților s-a schimbat destul de mult. „O bună parte dintre cei care lucrau în domeniu și au rămas fără job în 2020 sau, pur și simplu, s-au speriat de restricțiile impuse în acest sector și și-au pierdut încrederea în revenirea lui au decis să plece spre zone mai stabile. Retailul, spre exemplu, a fost unul dintre domeniile care au preluat cei mai mulți candidați care au părăsit HoReCa. O dată pentru că aici s-au făcut constant angajări masive și nu doar în București, ci și în tot restul țării. Apoi, pentru că este un domeniu în care te poți angaja și dacă nu ai cursuri de specialitate, deci schimbarea se poate face destul de repede”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

 

Competiție mare pentru candidați nu numai din HoReCa local, ci și din străinătate

În plus, în acest moment, angajatorii din România au o competiție puternică din partea operatorilor de turism și HoReCa din străinătate, care au nevoie urgent de forță de muncă și care plătesc, totodată, salarii mai mari decât cele de la noi. Aproximativ 500 de joburi noi pentru străinătate au fost postate în ultima lună, țările în care s-au căutat cei mai mulți candidați fiind Grecia, Spania, Franța și Italia. Pentru aceste locuri de muncă, au fost înregistrate aproape 1.500 de aplicări, românii fiind, totuși, interesați, pe lângă aceste țări, și de ofertele de muncă în HoReCa din Marea Britanie, Germania și Olanda. În ceea ce privește opțiunile pe care le au în țară, cele mai multe aparțin angajatorilor din Capitală (jumătate din numărul total). Urmează Constanța 9vezi aici locuri de munca Constanta), Brașov, Galați, Cluj-Napoca și Timișoara.

 

 

Cine aplică cel mai mult în această perioadă

70% din numărul total de aplicări pentru turism și HoReCa vine din partea candidaților entry-level, cu 0-2 ani de experiență. Sunt urmați cu cei care au nivel mediu de experiență (2-5 ani) și cei fără experiență. Specialiștii și managerii au fost candidații cu cele mai puține aplicări pentru acest domeniu. „Din acest punct de vedere, nu este nicio surpriză. Vorbim despre un sector care caută și pe care îl caută în special cei tineri și foarte tineri, mai ales atunci când vorbim de angajările din timpul verii”, adaugă Bogdan Badea.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

În acest moment, peste 33.000 de locuri de muncă pentru Romania și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro. Pentru acestea sunt înregistrate, lunar, între 1,1 și 1,5 milioane de aplicări de la peste 120.000 de aplicanți care își caută activ un loc de muncă.

 

Ți-a plăcut articolul „Competiție puternică pentru angajați din partea turismului și HoReCA”? S-ar putea să-ți placă și:

 

Piața muncii la finalul pandemiei. Ce schimbări se întrevăd

 

Ce efecte au avut măsurile de relaxare asupra pieței de recrutare

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*