schimbare
Update

1 din 2 angajați vrea o schimbare în carieră în următorul an

Află ce alte planuri mai au în lunile viitoare

Schimbările care au avut în ultimele două luni în piața muncii și în mod direct în companii își spun cuvântul în alegerile pe care angajații le vor face în următoarele luni. Unii  au rămas fără job, alții au intrat în șomaj tehnic și au trecut printr-o perioadă de inactivitate pentru care nu erau pregătiți. Au fost și angajați care au lucrat cu program redus și implicit câștigurile salariale le-au scăzut. Toate aceste situații, precum și timpul mai generos avut la dispoziție i-au determinat pe mulți români să facă planuri în carieră pentru următoarele 12 luni. Iată care sunt motivele celor care vor o schimbare a jobului, dar și ce așteptări au cei care vor să rămână la actualul loc de muncă.

 

Schimbare în carieră, planul a peste jumătate dintre angajații români

Aproape jumătate dintre participanții la cel mai recent studiu derulat de eJobs România cred că în următoarele 12 luni își vor schimba locul de muncă, fie pentru că au rămas fără job, fie pentru că actualul angajator nu le mai poate îndeplini așteptările profesionale. Dintre aceștia, 28% vor cu orice preț să schimbe și  domeniul de activitate, în condițiile în care industriile din care fac parte în prezent au fost afectate criza ultimelor două luni.

 

Carieră pusă pe hold

De altfel, participanții la survey-ul menționat spun că vor fi sau au fost deja nevoiți să renunțe la o parte dintre planurile profesionale pe care le aveau pentru acest an. 27% voiau să își schimbe jobul, dar spun că, până când lucrurile nu se vor stabiliza, nu vor avea curaj să facă acest pas; 26% se așteptau la o promovare și la o majorare salarială, dar nu cred că va mai fi cazul anul acesta. Intenția de a urma cursuri de reconversie profesională, de a-și deschide un business sau de a se muta în altă țară sunt alte planuri la care românii au renunțat, în contextul actual, sau au decis să le amâne pentru o perioadă nedeterminată de timp.

 

Cum văd angajații locul de muncă în perioada următoare

Întrebați despre cum cred că se va schimba viața lor profesională în următorul an, 10% cred că vor fi dați afară, iar 11% cred că le va fi redus salariul sau pachetul de beneficii extrasalariale. Optimiști, 12% cred că vor fi promovați, în timp ce 7% sunt deciși să își deschidă propria afacere în următoarele 12 luni. 14% dintre repondenți cred, pe de altă parte, că schimbările prin care a trecut economia în ultima perioadă nu le va afecta cu nimic viața profesională.

 

Domenii în care românii au încredere că-și vor reveni

Atunci când vine vorba despre revenirea economică, românii au încredere că IT-ul va fi domeniul care va recupera cel mai rapid pierderile acumulate. Retailul este al doilea cel mai puternic sector, din acest punct de vedere, în opinia respondenților, urmat de banking, farma, agricultură și transport / distribuție. De altfel, retailul și industria farmaceutică au fost și doi dintre cei mai activi angajatori ai ultimei perioade, căutând candidați la un nivel similar primelor două luni ale anului. Numai pentru retail, în acest moment, sunt disponibile peste 3.000 de locuri de muncă pe eJobs.ro 

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Consilierea în carieră – din ce în ce mai căutată

Odată ce au luat decizia de a face o schimbare în carieră, candidații simt nevoia de ghidare din partea unei persoane care cunoaște piața muncii. Pentru ei contează mult să știe că există oameni specializați cărora le pot cere ajutorul.

”Cu toate că au început să se vadă semnele repornirii pieței muncii, cred că toată lumea este de acord că 2020 este un an atipic – a început fulminant, a avut un picaj brusc în luna martie și prima parte a lunii aprilie, iar acum a reînceput  să recupereze din declinul avut. Cu toate acestea, numărul oamenilor care au rămas fără loc de muncă a explodat într-un interval foarte scurt de timp și deja am depășit pragul de 340.000 de contracte de muncă încetate și am ajuns la aproape 900.000 de contracte de muncă suspendate. Iar asta se simte și la noi, numărul candidaților care apelează linia noastră telefonică de consiliere profesională crescând de la zi la zi. Avem sute de oameni care ne sună zilnic și ne cer ajutorul”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

 

Și totuși, când vom vedea o schimbare în bine?

În ceea ce privește revenirea economică și, implicit, a pieței muncii, o treime dintre respondenți crede că acest lucru se va întâmpla la începutul verii, iar o altă treime spun că din 2021. 14% cred că lucrurile vor fi vizibil mai bune din toamnă, iar 9% văd o îmbunătățire a situației spre finalul anului.

 

În acest moment, peste 16.000 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

 

Ți-a plăcut articolul despre schimbare în carieră? Citește și:

Acum poți să faci interviu de angajare video

Angajatorii au triplat numărul de joburi remote. Tu cum stai?

Cum aduci cu 40% mai mulți candidați la interviu cu un anunț de angajare

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*