palatul-primaverii-ghid
Office View

Office View: cum e să fii ghid la Palatul Primăverii?

De vorbă cu Roxana Iliescu

Poate puțin neașteptat, înainte de a fi ghid în Palatul Primăverii, Roxana a lucrat în HR. Ce au cele două în comun? Oamenii, evident. Ca absolventă de Psihologie și mereu interesată de relațiile interpersonale, jobul pe care-l are acum în Casa Ceaușescu îi satisface nevoia de comunicare, căci interacționează zilnic cu oameni noi și diverși.

ghid-palatul-primaverii

Roxana Iliescu, ghid la Palatul Primaverii, Foto: Alex Gâlmeanu

Cum e să lucrezi la Palatul Primaverii?

Într-o zi oarecare face câteva tururi ale casei cu grupuri diferite, cărora le povestește despre familia Ceauşescu și le răspunde la toate întrebările pe care le au. Evident că are parte destul de des și de întrebări dificile, mai ales într-un spațiu atât de controversat și de sensibil cum e Palatul Primăverii. Crede însă că nu e nimic ce nu se poate rezolva cu puțină diplomație.

O întreb cum e să lucrezi într-un spațiu care are nu doar o încărcătură istorică mare, ci și una emoțională, comunismul rămânând încă o rană colectivă deschisă, însă îmi spune că i se pare că încărcătura e una pozitivă, contrar așteptărilor, și că și vizitatorii sunt uimiți de acest lucru.

„Încercăm să nu reînviem istoria și să ne concentrăm pe viața privată a familiei Ceaușescu. Evităm discuțiile despre politică și cred că acest lucru contează mult în crearea atmosferei.”

Atunci când lucrezi într-un spațiu cu peste 170 de încăperi și trebuie să treci zilnic prin fiecare dintre ele, e greu să spui care e locul tău preferat. Roxana mărturisește însă că, dacă ar fi să aleagă o singură încăpere din tot palatul, aceea ar fi grădina de iarnă, sera: „Mi se pare un spațiu extrem de relaxant și plăcut.”

Uneori, îmi mărturisește, mai ales când are multe grupuri în aceeași zi, pe care trebuie să le plimbe prin toate aceste încăperi, dar să le și vorbească despre fiecare dintre ele, ajunge să își facă jobul mecanic, să nu se mai implice atât de mult în ceea ce zice și face. Iar asta nu doar că îi displace, dar crede că se și simte, așa că încearcă să se remonteze cât de repede poate.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

„Îmi place mult comunicarea cu oamenii, mă bucur de interacțiune cu fiecare dintre ei. Am învăţat multe lucruri atât despre oameni, cât și despre mine de când lucrez aici. Sincer, când am început, nu credeam că voi putea să fac această treabă. Ce nu îmi place este că, uneori, oamenii nu înțeleg că este necesar să respecte regulile și să se respecte între ei.”

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Totul e o joacă. Serios vorbesc.

Office View: o zi din viața unei balerine 

Lecția de leadership #HRTrends

Categorii:
Office View

Head of Marketing // Cu 14 ani de experiență în marketing și comunicare, dobândită lucrând în resurse umane, jurnalism și ecommerce, la eJobs e responsabilă de crearea și implementarea strategiei de marketing B2B și B2C și alinierea ei cu obiectivele de business. Expertiză în: Brand Marketing, Job boards, Strategie, Employer Branding, Comunicare Corporate și Internă, Resurse umane

Leave a Reply

*

*