Aptitudini de coaching pe care orice lider trebuie să le stăpânească
Focus

Aptitudini de coaching pe care orice lider trebuie să le stăpânească

Resursele le ai deja!

În contextul actual în care cauți soluții pentru motivarea angajaților și pentru a-i determina să rămână în companie, unul dintre elementele-cheie este clasicul leadership.

Atunci când vorbim despre pregătirea pe care ar trebui să o aibe un lider performant, vorbim, în primul rând, de abilitatea de a lucra cu oamenii. Într-un anumit sens și coach-ul este un lider care acordă importanță relațiilor umane, comunicării, empatiei și a abilității a de ascultare activă, a motivării, a procesului de învățare și schimbare.

Iată care sunt acele aptitudini de coaching pe care un lider le poate învăța alături de un astfel de specialist:

 

Autocunoaștere și introspecție

Orice lider ar trebui să se cunoască și să deprindă în timp câteva noțiuni de dezvoltare personală. Inevitabil în interacțiunea dintr-o echipă, unde se întâlnesc tipuri psihologice și personalități diferite, liderul se va „oglindi” în comportamentele oamenilor pe care îi conduce. În situații profesionale tensionate, acest lucru ar putea provoca anumite reacții emoționale. Capacitatea de introspecție îi permite liderului să nu ia „personal” reacțiile emoționale ale oamenilor săi, să-și păstreze calmul și să repereze motivele sau nevoile „ascunse” din spatele comportamentelor.

 

Inteligență emoțională și empatie

Strâns legat de primul punct este un nivel bun de inteligență emoțională. Acest lucru presupune un anumit grad de maturitate care să permită liderului ca, pe lângă atingerea obiectivelor și a targetului companiei, să rămână în contact și cu latura umană a celor pe care îi conduce.

De exemplu, un grad adecvat de empatie îți permite ca lider să-i înțelegi motivațiile celui din fața ta, chiar dacă sunt diferite de alte tale, dar și să stabilești limite clare în relația de muncă astfel încât emoțiile să nu intervină în capacitatea ta de a lua decizii clare.

 

Încrederea în sine care inspiră

Oamenii își pot pierde respectul față de liderii care arată lipsă de încredere în sine din cel puțin două motive.

Încrederea pe care o emană un lider în fața echipei sale satisface într-o oarecare măsură și nevoia de siguranță a angajaților, și anume că, în cazul unei situații de criză liderul va știi cum să facă față pentru ca toată lumea să fie mulțumită.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Încrederea în sine pe care o arată un lider este direct proporțională și cu nivelul său de pregătire profesională și de experiență. Oamenii se pot simți motivați de un lider care își folosește, într-un mod onest calitățile și resursele, pentru ca ei la rândul lor să performeze mai bine la locul de muncă.

 

Agilitate și flexibilitate, două caracteristici necesare pentru un lider

Revenind la contextul actual plin de schimbări și fluctuații pe piața locurilor de muncă, dar nu numai, iată altă două aptitudini de coaching folositoare în leadership: flexibilitate și agilitate. O modalitate prin care liderul poate să delege fără să fie nevoie de micromanagement este să ofere informațiile necesare și să împuternicească oamenii să devină experți în domeniul lor de activitate. Premiza sănătoasă în orice proces de coaching, de exemplu, este aceea că toate resursele și soluțiile se află la client, coach-ul este doar acela care facilitează exprimarea resurselor într-un mediu sigur și motivant.

 

Gândirea sistemică, de ansamblu

Și, nu în ultimul rând, atunci când vorbim de leadership ne referim la abilitatea de a conduce un grup de oameni, un sistem. Sistemele au dinamici proprii, loialități, situații de criză care trebuie privite de la distanță pentru a descoperi soluții noi. De asemenea, această abilitate de a gândi sistemic ajută și la calibrarea eforturilor și obiectivelor echipei cu obiectivele și viziunea organizației.

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

Corporate Wellness: secretul unei companii în continuă dezvoltare

Plan de carieră. Cum gândești dezvoltarea oamenilor din companie

Categorii:
FocusLeadership

Cristina Lotru face parte din echipa de specialiști Human 2 Human și este Life Coach și Corporate Coach. Ea propune o perspectivă arhetipală asupra coaching-ului și și-a început drumul în dezvoltare personală în urmă cu 8 ani. De-a lungul timpului a adunat instrumente si cunoştinţe din psihologie, NLP, Analiză Tranzacţională, Coaching Sistemic, psihologie transpersonală, psihologie arhetipală, Life Coaching şi consiliere, precum şi mindfulness şi spiritualitate.

Leave a Reply

*

*