compromisuri
Update

Ce compromisuri au făcut candidații anul acesta

Flexibilitatea primează la angajare

Bucuria de a fi acceptați pentru un job i-a determinat pe mulți candidați să accepte salarii mai mici, joburi sub nivelul lor de experiență sau să se relocheze în alt oraș, comportamentul lor fiind într-o schimbare continuă în ultimele 6 luni. eJobs a strâns feedback-ul acestora în cel mai recent studiu care arată cât de flexibili sunt când vine vorba de oferta de job.  

Peste 150.000 de candidați aplică lunar pe eJobs.ro, numărul lor înregistrând creșteri constante în ultimele 6 luni, de când piața muncii s-a schimbat complet. Spre deosebire de anii trecuți, când angajatorii erau cei nevoiți să facă o serie de compromisuri pentru a atrage cât mai mulți candidați relevanți, acum cei care își caută un loc de muncă sunt puși în fața unor concesii pe care, până nu demult, nici măcar nu le-ar fi luat în calcul. 

 

Cele mai mari compromisuri pentru job

Astfel, cel mai recent studiu derulat de eJobs România, în rândul candidaților care au încercat să se angajeze din martie și până acum, arată că principalul compromis pe care l-au făcut cei care și-au schimbat jobul a fost să accepte o ofertă salarială mai mică decât ar fi acceptat în mod normal. 34% dintre respondenți spun că s-au angajat pe o poziție sub nivelul lor de experiență și pregătire, în timp ce aproape un sfert au declarat că nu au fost dispuși să facă niciun compromis, chiar dacă asta înseamnă că va dura mai mult până când se vor angaja. Dintre aceștia, cei mai mulți fac parte din categoriile de vârstă 18-24 de ani și 45+.

Oamenii încep să dea dovadă de tot mai multă flexibilitate, cel puțin temporar, pentru că au o serie de obligații care nu le permit să stea prea mult timp fără job. Spre exemplu, românii erau, până acum, destul de refractari când venea vorba de a se reloca într-un alt oraș, însă acum trec și peste acest obstacol, așa cum ne arată rezultatele studiului. Acceptarea unui job part time sau mutarea într-o altă țară sunt alte două concesii pe care candidații le-au făcut în ultima jumătate de an pentru a putea să se angajeze. Nu trebuie să uităm însă că aceste schimbări de pe piața muncii sunt ciclice și vom reveni, poate chiar mai curând decât de așteptăm, la realitatea pe care o știam înainte de declanșarea pandemiei. Iar atunci raportul de forțe candidați-angajatori se va inversa din nou”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

 

Candidații nu fac compromisuri când vine vorba de feedback

Pentru cei care nu au reușit să se angajeze anul acesta, cel mai greu a fost faptul că, după aplicare, compania angajatoare nu le-a oferit niciun feedback. Au resimțit acest lucru chiar mai acut decât scăderea numărului de joburi disponibile în piață, lucru la care recunosc că nu ne așteptam. O bună parte dintre candidați înțelege că acum lupta se dă pentru joburi, nu pentru aplicanți și, prin urmare, sunt conștienți că e posibil să dureze mai mult până să primească un răspuns. Din păcate, în multe cazuri, acest răspuns nu mai vine deloc, iar asta s-a transformat într-un motiv uriaș de nemulțumire și chiar într-o ștampilă pe care candidații o vor pune pe termen lung acelor angajatori care nu le-au dat feedback. 50% dintre cei care au participat la acest studiu se plâng de faptul că nu au primit niciun răspuns de la compania angajatoare după ce au aplicat”, explică Bogdan Badea. Faptul că nu au găsit suficiente joburi potrivite profilului lor sau în orașul în care locuiesc, numărul prea mic de joburi part-time sau remote sunt alte obstacole de care s-au lovit candidații anul acesta.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Ce planuri au cei care nu vor să facă concesii

Chiar și cei care nu au renunțat la așteptările pe care le aveau și au decis să mai aștepte până când va apărea jobul potrivit sunt conștienți că vor trebui, la rândul lor, să facă o serie de concesii în perioada imediat următoare, dacă nu vor reuși să se angajeze. Cei mai mulți (44%) spun că, dacă nu vor avea de ales, cel mai probabil, vor accepta un job sub nivelul lor de experiență și pregătire, în timp ce 43% declară că se vor angaja pe un salariu mai mic decât aveau anterior. Mutarea în alt oraș, în altă țară, un job part time sau reconversia profesională sunt alte schimbări pe care candidații le iau în calcul în cazul în care nu se vor angaja nici în următoarele 2-3 luni.

 

Cum s-a schimbat comportamentul candidaților pasivi

Viața profesională a devenit un subiect care îi preocupă mai mult decât oricând pe români, indiferent în ce stadiu al carierei se află acum.

Cei care au un job ok vor să-l păstreze, iar cei care au rămas fără loc de muncă încearcă să nu piardă nicio oportunitate și să devină cât mai atrăgători în ochii angajatorilor. Întrebați cum s-a schimbat comportamentul lor în această perioadă, aproape 70% ne-au spus că urmăresc mai des site-urile de recrutare online, discută cu prietenii despre joburile noi în piață, și-au actualizat CV-ul, citesc mai mult despre ce se întâmplă pe piața muncii, caută articole și ghiduri despre cum se pot pune mai bine în valoare în fața recrutorilor sau se pregătesc temeinic pentru interviurile de angajare”, spune Bogdan Badea.

 

Există și vești bune, nu doar compromisuri

În ceea ce privește schimbările pozitive pe care le-a adus totuși această perioadă, 21% menționează că, deși si-au pierdut vechiul loc de muncă au reușit să-și găsească un job care le place mai mult, 12% spun că au făcut cursuri de reconversie profesională și acum au mai multe opțiuni de angajare, 8% au prins curajul necesar pentru a-și deschide propria afacere și tot la fel de mulți au decis să plece în afara țării. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre respondenți spun că ultima jumpătate de an nu a adus nicio schimbare pozitivă în viața lor.

Studiul a fost realizat în perioada 14-26 octombrie, pe un eșantion de 900 de respondenți.

În acest moment, peste 26.000 de locuri de muncă pentru Romania și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro. 

Găsești util articolul despre compromisuri în angajare? Citește și:

Ce așteptări salariale au în prezent tinerii candidați
Cum poți să faci interviu de angajare video

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*