Tinerii și așteptările lor salariale la ce venituri țintesc în prezent (2)
Recrutare

Ce așteptări salariale au în prezent tinerii candidați

Datele problemei s-au schimbat

Dacă până anul acesta tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani aplicau semnificativ mai puțin decât persoanele din categoriile de vârstă 25-35 de ani și 36-45 de ani, ultima jumătate de an a declanșat o responsabilizare cu efecte vizibile imediat. Mulți dintre ei au început să se angajeze mai devreme, au așteptări salariale realiste și se axează pe domenii de viitor. Despre fiecare în parte povestim pe larg în cele ce urmează.

Criza care a afectat și piața muncii în ultimele luni a avut un ecou puternic asupra felului în care tinerii se raportează la viața lor profesională, inclusiv în cazul celor care se află la experiența primului job. În doar câteva luni, tinerii despre care vorbeam mai sus i-au depășit pe cei din segmentul 36-45 și se apropie foarte mult de cei din zona 25-35 de ani.

„Vorbim despre categoria care a crescut cel mai mult, din punctul de vedere al aplicărilor. În luna septembrie, spre exemplu, au fost aproape 500.000 de tineri care au aplicat pentru unul sau mai multe dintre joburile disponibile pe eJobs. Comparativ, segmentul 25-35 de ani, în mod tradițional cel mai activ pe piața muncii, a cumulat aproximativ 550.000 de aplicări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

 

Tinerii iau în calcul și dezvoltarea profesională pe care le-o oferă anumite domenii

Cel mai recent studiu derulat de eJobs arată că vânzările și IT-ul sunt domeniile care îi atrag cel mai mult pe tinerii candidați, nu doar datorită faptului că le asociază cu venituri salariale peste medie, ci și pentru că vin la pachet cu perspective de dezvoltare profesională pe termen lung.

Un alt sector de care sunt atrași tinerii este relații clienți / call center, urmat, la egalitate, de marketing, resurse umane și contabilitate. „Companiile din acest segment sunt recunoscute pentru numărul mare de tineri pe care îl angajează și sunt considerate un foarte bun punct de pornire în carieră. De altfel, sunt și unul dintre cei mai mari angajatori, chiar și în această perioadă, când în alte industrii planurile de expansiune și-au mai redus din intensitate”, explică Bogdan Badea.

 

Doar 4% dintre tineri cred că s-ar califica pentru un salariu mai mare de 4.500 de lei

Cu toate că numărul de joburi entry level disponibile în piață este în continuare mare, candidații aflați la început de carieră se confruntă cu o serie de probleme. Lipsa experienței, percepția că în realitate sunt prea puține joburi pentru tineri, faptul că nu știu cum să gestioneze întrebările din timpul unui interviu de angajare, salariile mici sau lipsa consilierii profesionale sunt principalele obstacole pe care le au cei care vor să se angajeze pentru prima oară. „Este important ca tinerii să știe că multe dintre aceste argumente nu au o susținere reală. Sunt multe joburi care cer experiență zero, sunt din ce în ce mai mulți angajatori dispuși să investească în instruirea noilor angajați. Pe de altă parte, sunt de acord că se resimte în piață lipsa consilierii profesionale adecvate. Tinerii ar trebui să știe cum să se orienteze, cum să își dea seama pentru ce joburi sunt potriviți, cum să își facă CV-ul, cum se prezinte la un interviu de angajare și așa mai departe. Tocmai de aceea noi am creat un spațiu special destinat lor, platforma www.primul-job.ro, unde găsesc nu doar joburi exclusiv entry level, ci și o serie de articole și ghiduri care să-i ajute să se angajeze mai repede”, spune Bogdan Badea.

Întrebați ce contează cel mai mult atunci când caută un job, respondenții aceluiași studiu au răspuns că, mai presus de salariu, sunt atenți la perspectivele de dezvoltare profesională și la planul de carieră pe care îl oferă viitorul angajator. Tot tinerii mai caută stabilitate, o atmosferă plăcută în cadrul echipei și posibilitatea de a lucra part time.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

„Asta nu ar trebui să ne mire. Vedem că scade vârsta primei angajări și mulți își doresc să poată merge și la cursuri, și la birou, așa că prima opțiune este un job part time. Dacă până acum un an, doi ani, vedeam foarte mulți tineri care așteptau să se angajeze doar după finalizarea studiilor și căutau din start joburi full time, acum situația se schimbă”, completează Bogdan Badea.

 

Pachetul de beneficii salariale ajunge la finalul clasamentului celor mai importante criterii luate în calcul înainte de angajare. Atunci când vine vorba despre așteptările salariale pe care le au, participanții la survey arată că sunt conectați la realitățile din piață. Astfel, pentru un sfert dintre respondenți salariul pe care l-ar cere este cuprins între 1.700 și 2.000 de lei, iar alți 25% menționează o sumă cuprinsă între 2.100 și 2.500 de lei. 14% au așteptări cuprinse între 2.600 și 3.000 de lei și 12% între 1.500 și 1.700 de lei. 11% ar cere salarii între 3.100 și 4.500 de lei și doar 4% cred că s-ar califica pentru un venit salarial mai mare de 4.500 de lei.

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

Greșeli care stau în calea întâlnirilor de evaluare de 5 stele

De ce ai nevoie de studenți în compania ta

Categorii:
RecrutareUpdate

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*