limbi străine
Focus

Cum să validezi cunoștințele de limbi străine ale candidaților 

Recrutează-i pe cei mai buni

Atunci când vrei să recrutezi noi angajați sau să promovezi pe cineva din cadrul echipei, e important să le testezi cunoștințele de limbi străine. Mai ales dacă poziția pe care urmează să o ocupe presupune comunicarea sau gestionarea anumitor proiecte într-o limbă străină.

Despre importanța validării acestei aptitudini, dar și despre metodele prin care o poți face, am stat de vorbă cu reprezentanții Eucom Business Language și cei de la Britanica Learning Center. 

 

De ce e important să testezi nivelul de cunoștințe ale candidatului? 

La interviul de angajare te asiguri că viitorul angajat se pliază pe valorile și cultura organizațională a companiei, că știe ce presupune rolul scos la bătaie și că, într-adevăr, deține cunoștințele tehnice pe care le-a menționat în CV.  Și cunoașterea unei limbi străine reprezintă o competență, tocmai de aceea e important să o validezi, la fel, cum faci și cu celelalte. 

„Autoevaluarea este subiectivă și ține cont doar de anumite criterii, este normal să îți dorești să te asiguri că persoana pe care o vei angaja deține abilitățile de care ai nevoie”, spune Delia Dragomir, co-fondator în cadrul companiei de servicii lingvistice Eucom Business Language.

 

Cum stau românii la capitolul limbi străine? 

Românii au printre cele mai slabe performanțe la capitolul limbi străine, față de alte țări europene.  Potrivit unui studiu Eurostat, peste 64% dintre români spun că nu pot vorbi nicio altă limbă, ceea ce plasează România pe locul 2 în topul țărilor în care cetățenii nu cunosc limbi străine. 

Vestea bună este însă, că 2 din 3 angajați din România, adică 66% dintre respondenții unui sondaj realizat de Eucom, spun că-și doresc să învețe o limbă străină pentru a se dezvolta pe plan profesional. Mai mult decât atât, România se află în topul țărilor ai căror elevi de gimnaziu învață două sau mai multe limbi străine, mai arată Eurostat.  Mai exact, 95% dintre elevi învață cel puțin 2 limbi străine. 

 

Cum testezi cunoștințele de limbi străine ale candidaților?

Știai că aproximativ 81% dintre candidați mint în CV? Potrivit psihologului american și autorul cărții „The Best Place to Work”, Ron Friedman, poate fi vorba de o minciună mai mică sau mai mare. 

În ceea ce privește cunoștințele de limbi străine, trebuie să știi că mulți nu o fac din rea voință, ci pur și simplu, pentru că nu știu să-și autoevalueze abilitățile. Pentru a descoperi care este de fapt realitatea și a recruta cei mai buni oameni în echipa ta, nu ai decât să verifici ceea ce candidatul menționează în CV sau la interviul de angajare. 

„Cunoașterea unei limbi străine nu reprezintă doar cunoașterea unor structuri gramaticale. Cel mai important aspect este legat de cultura și obiceiurile dintr-o altă țară, de partea de interculturalitate, de cum reușim să comunicăm între noi, înlăturând barierele culturale”, mai spune Delia Dragomir.   

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Mai mult, trebuie să știi că în ajutor îți pot veni o serie de indicatori lingvistici care atestă gradul de stăpânire a cunoștințelor specifice fiecărui nivel. Cu aceștia poți să începi! 

„Foarte evidenți sunt semnalizatorii gramaticali și lexicali. De pildă, în cazul limbii engleze, nivelul B1 este indicat prin folosirea spontană a timpului Present Perfect; un candidat de nivel pre-intermediar are deja în arsenalul lui lingvistic un nivel de vocabular dincolo de cel elementar și reușește să unească cuvintele într-un mod conectat și destul de fluent”, explică Carmen Varfalvi Berinde, managing partner la Britanica Learning Centre. 

Reprezentanta Britanica, recomandă recrutorilor să nu se bazeze exclusiv pe testarea scrisă. Întotdeauna o testare ce conține componenta de vorbire, pe lângă cea de scriere, este mult mai precisă și poate oferi rezultate surprinzător de diferite față de un test scris.

O altă metodă de validare a cunoștințelor de limbi străine sunt testele de plasare pe un anumit nivel lingvistic elaborate de Universitățile Oxford sau Cambridge. 

Totodată, spre exemplu, centrul de limbi straine Britanica pune la dispoziția clienților un test online de evaluare a nivelului lingvistic care poate fi accesat gratuit, iar răspunsul este trimis automat pe e-mail. „Revin însă la recomandarea însoțirii acestuia de o testarea orală. Pentru a evalua nivelul de vorbire a unui candidat nu este nevoie de mai mult de 10 minute de dialog, care poate avea loc față în față, la telefon sau pe o platformă online”, mai spune Carmen Varfalvi Berinde.   

Vorbitorii de limbi străine sunt printre cei mai căutați candidați de pe piața muncii în ultima perioadă. Cu siguranță, nevoia de astfel de angajați va crește și în anii următori, având în vedere că tot mai multe companii internaționale câștigă teren pe piața forței de muncă din România. De aici, va veni și nevoia de oameni care să cunoască una sau mai multe limbi străină. Candidați buni există, trebuie doar să le validezi abilitățile și să-i recrutezi pe cei mai potriviți pentru pozițiile pe care le scoți în față. 

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Platformele de e-learning: de ce să apelezi la ele?

Brand build pas cu pas

Cum rescriem valoarea HR-ului 

Categorii:
Focus

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*