turism
Update

Care este media salarială în turism și unde se câștigă de 3-4 ori mai mult

Află ce salarii au 82% dintre angajați

Dacă te gândești la domeniile cele mai afectate de evenimentele ultimilor ani, probabil Turismul e pe primele locuri. Întrebările de interes acum sunt: cum evoluează acest domeniu, din punct de vedere al recrutărilor, după ridicarea restricțiilor? Ce salarii oferă angajatorii din turism pentru a atrage românii, care poate s-au orientat în pandemie spre alte domenii?

Începând însă cu luna martie a acestui an, care a adus ridicarea tuturor restricțiilor impuse de pandemie, volumul recrutărilor a atins din nou un maxim istoric și în acest domeniu. Cu toate acestea, în plin sezon turistic, interesul candidați pentru joburile disponibile se menține temperat, la acest lucru contribuind și salariile mici pe care Turismul le oferă. Dacă ești manager sau antreprenor în domeniul turismului ori îți dorești să îți extinzi perspectiva asupra salariilor din acest domeniu, află ce venituri au majoritatea angajaților din turism, orașele cu cele mai mici salarii medii nete, dar și orașele cu cele mai mari salarii medii nete. Bonus: joburile pentru care este nevoie să oferi un salariu de  3-4 ori mai mare decât salariul mediu pe poziția respectivă.

 

Ce salariu câștigă cei mai mulți angajați din turism

Astfel, conform datelor Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, 82% dintre angajații din domeniu câștigă sub salariul mediu net pe economie, care, în luna martie, a fost de 3.937 lei.

Cei mai mulți angajați din Turism (42,2%) câștigă salarii cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar 21,7% sub 2.000 de lei, mai arată datele Salario. În același timp, 14,2 % obțin venituri cuprinse între 4.000 și 7.000 de lei și doar 4,1%, ajung să depășească suma de 7.000 de lei pe lună. Cu o medie salarială de 3.000 de lei net, Turismul se plasează astfel în rândul celor mai slab plătite sectoare din economie, la egalitate cu Sport & Wellness sau Pază și protecție, conform datelor Salario. 

„Deficitul de forță de muncă din Turism reprezenta o problemă și înainte de pandemie, însă acum aceasta s-a acutizat și mai mult din cauza fenomenului cu care ne-am confruntat în ultimii doi ani, când am văzut o migrare masivă a candidaților către alte domenii, mai stabile, dar și cu salarii mai mari. Cel mai mult se recrutează în acest moment agenți de turism, recepționeri și personal pentru curățenie”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs, liderul pieței de recrutare din România.

 

Câștigul mediu al unui agent de turism

Spre exemplu, un agent de turism câștigă în medie 2.600 lei net pe lună, conform datelor introduse până în acest moment în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, de către specialiștii care activează în domeniu. Totuși, la veniturile acestuia se mai adaugă comisionul din vânzări sau diverse bonusuri de performanță. În perioada estivală, când și activitatea este mai intensă, aceștia pot chiar să-și dubleze salariul. În plus, ei pot beneficia de reduceri semnificative la achiziționarea unor pachete de vacanță.

 

 

Cele mai mici salarii MEDII nete în turism

introduse până în acest moment de către angajații din Turism, sunt pentru joburile:

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 • Hostess – 1.700 lei
 • Barman – 1.750 lei
 • Chelner – 1.900 lei
 • Casier – 2.000 lei
 • Responsabil curățenie – 2.000 lei

Orașele cu cele mai mici salarii MEDII nete din Turism

 • Câmpina – 1.457 lei
 • Reșița – 1.600 lei 
 • Pașcani – 1.640 lei 
 • Călărași – 1.900 lei
 • Sinaia – 2.000 lei

Pe de altă parte, chiar și în orașele în care vorbim de valori maxime ale salariului mediu, acestea se situează sub media pe economie:

 • București – 3.200 lei
 • Cluj-Napoca – 3.000 lei
 • Timișoara – 2.800
 • Constanța – 2.800 lei
 • Brașov – 2.800 lei 

Pentru cei angajații ale căror salarii depășesc media pe economie, lucrurile arată mai încurajator. Majoritatea acestora ocupă poziții de management, iar, în unele cazuri, pe aceste roluri, unii angajați pot câștiga și de 3-4 ori mai mult decât salariul mediu pe poziția respectivă. Iată câteva exemple:

 • Director General: salariul mediu net la nivel național – 9.000 lei, salariul maxim introdus în Salario pentru Turism – 18.000 lei
 • Director Financiar: salariul mediu net la nivel național – 9.000 lei, salariul maxim introdus în Salario pentru Turism – 15.000 lei
 • Manager hotelier: salariul mediu net la nivel național – 7.500 lei, salariul maxim introdus în Salario pentru Turism – 16.000 lei
 • Bucătar-șef: salariul mediu net la nivel național – 4.000 lei, salariul maxim introdus în Salario pentru Turism – 15.000 lei
 • Asistent de zbor: salariul mediu net la nivel național – 4.800 lei, salariul maxim introdus în Salario pentru Turism – 13.000 lei 

În acest moment, pe eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 36.000 de locuri de muncă. Peste 420.000 de specialiști și-au introdus veniturile până în prezent în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs. 

 

Ai găsit utile informațiile din articolul „Care este media salarială în turism și unde se câștigă de 3-4 ori mai mult”? S-ar putea să te intereseze și:

 

Domeniul pe locul 2 la oferte de muncă, dar cu deficit de angajați

 

 

Diferențe salariale majore în inginerie

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*