inginerie
Update

Diferențe salariale majore în inginerie

Află cât se câștigă în funcție de poziție!

Sunt poziții pentru care este nevoie să depui un efort suplimentar pentru a recruta, dar și de strategii de employer branding menite să atragă candidații. Inginerii se numără printre cei mai căutați în ultimii ani, indiferent dacă au studii finalizate în acest domeniu sau dețin doar experiență anterioară ori abilități tehnice. Printre motivele din spatele deficitului de forță de muncă din acest sector se numără migrarea angajaților în companiile din străinătate care oferă salarii mai mari, dar și interesul scăzut al tinerilor față de astfel de meserii. Salariile din domeniu sunt însă peste media pe economie. Astfel, 1 din 2 angajați câștigă salarii peste 4.000 de lei, însă există și diferențe salariale majore între pozițiile specifice, conform datelor introduse până în acest moment în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, de către specialiștii care activează în domeniu. Află cât se câștigă în funcție de specializare în inginerie, care este valoarea medie și maximă a veniturilor, dar și orașele cu cele mai mari și cele mai mici salarii medii nete. 

 

Salarii în inginerie

Totodată, se remarcă diferențe salariale majore între pozițiile specifice, precum sunt cele de ingineri sau cele de top management, și cele ale candidaților care nu necesită obligatoriu o pregătire. Spre exemplu, un manager de proiect în domeniul ingineriei câștigă în medie 5.600 de lei net pe lună, în timp ce un operator șlefuire câștigă circa 2.340 de lei. 

Cei mai mulți angajați din domeniul Ingineriei (60,4%) câștigă salarii cuprinse între 3.000 și 7.000 de lei, iar 24,3% între 2.000 și 3.000 de lei, potrivit datelor introduse până în acest moment în Salario de specialiștii în inginerie. 10,5% ajung să câștige chiar și peste 7.000 de lei. Doar restul, de 4,8%, câștigă salarii medii nete sub 2.000 de lei pe lună. 

„Angajații din domeniul ingineriei sunt printre cei mai căutați de pe piața muncii, având în vedere deficitul de talente major din acest sector. O mare parte dintre aceștia, în special inginerii, vizează joburi în afară, unde pot câștiga dublu sau chiar triplu față de piața locală. În acest moment, nu doar salariile sunt atractive în România, ci și oferta de locuri de muncă e una consistentă, tocmai pentru a atrage candidații spre acest sector. Doar în acest moment, pe eJobs.ro, sunt disponibile circa 1.000 de joburi dedicate inginerilor cu diverse specializări, pentru care se cere experiență anterioară de lucru, dar și studii în domeniu”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România, liderul pieței de recrutare din România.

Cele mai mari valori introduse în acest moment în Salario de cei care lucrează în Inginerie sunt pentru poziții de management, dar și pentru cele care necesită specializări propriu-zise. Astfel, pentru anumite poziții, valorile maxime introduse pot ajunge să fie și de 3-4 ori mai mari decât media națională pe poziția respectivă. Iată câteva exemple:

 • Director General: salariul mediu net la nivel național – 9.000 lei, salariul maxim introdus în Salario – 23.000 lei
 • Manager tehnic: salariul mediu net la nivel național – 7.500 lei, salariul maxim introdus în Salario – 20.000 lei
 • Inginer electric: salariul mediu net la nivel național – 4.000 lei, salariul maxim introdus în Salario – 19.000 lei
 • Inginer instalații: salariul mediu net la nivel național – 4.800 lei, salariul maxim introdus în Salario – 18.729 lei 
 • Inginer mecanic: salariul mediu net la nivel național – 3.900 lei, salariul maxim introdus în Salario – 18.000 lei

 

Cele mai mici salarii MEDII nete în inginerie

 • Operator CNC – 2.600 lei
 • Tehnolog – 2.515 lei
 • Instalator lucrări electrice – 2.400 lei
 • Operator șlefuire – 2.340 lei
 • Mașinist/mecanic – 2.340 lei

În ceea ce privește cei mai curioși angajați din domeniu, 16% dintre datele introduse în Salario în acest domeniu, provin de la inginerii proiectanți.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Orașele cu cele mai mari salarii MEDII nete pentru ingineri sunt:

  • Timișoara – 4.500 lei
  • Constanța – 4.500 lei
  • București – 4.500 lei
  • Cluj-Napoca – 4.000 lei
  • Oradea – 4.000 lei

Orașele cu cele mai mici salarii MEDII nete pentru ingineri sunt:

 • Focșani – 2.632 lei
 • Alexandria – 2.500 lei
 • Giurgiu – 2.400 lei
 • Miercurea Ciuc – 2.150 lei
 • Odorheiu Secuiesc – 1.774 lei

Media salarială, de 4.000 de lei net, poziționează Ingineria în topul celor mai bine plătite sectoare din economie, la egalitate cu Construcțiile, Audit/Consultanță sau Petrol/Gaze, dar sub IT, Cercetare/Dezvoltare ori Proiectare civilă, mai arată datele Salario. 

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 36.000 de locuri de muncă. Peste 420.000 de specialiști și-au introdus veniturile până în prezent în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs.

 

Ai găsit utile informațiile din articolul despre salariile în inginerie? Citește și:

Piața muncii, mai efervescentă ca oricând în pofida contextului incert

62% dintre angajații din banking câștigă sub 4.000 lei net pe lună

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*