banking
Update

62% dintre angajații din banking câștigă sub 4.000 lei net pe lună

Află cum se poziționează salariile pe care le oferi

2022 este anul în care balanța înclină în favoarea candidaților și este foarte important să acorzi atenție salariilor și beneficiilor oferite colegilor. De altfel, un studiu eJobs realizat anul trecut, arată că principalul motiv pentru care cei mai mulți candidați ar schimba  angajatorul este un salariu mai mare, menționat de 31% dintre respondenți. Înainte de a lua o decizie cu privire la măririle salariale acordate, este important să te documentezi. Dacă lucrezi în sectorul bancar, ai azi la îndemână un index salarial cu cele mai mari câștiguri ale angajaților în instituțiile bancare, dar și cu cele mai mici salarii medii nete, precum și o situație pe orașe. Datele sunt oferite de Salario, comparatorul de salarii marca eJobs. 

 

Media salarială din Banking

Deși 2021 a fost un an în care băncile au înregistrat profituri record, acest lucru nu se reflectă și în salariile pe care le câștigă majoritatea angajaților din acest sector. Astfel, media salarială din Banking este de 3.800 de lei, conform datelor introduse până în acest moment în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, de către specialiștii care activează în domeniu.

Totodată, se remarcă diferențe salariale majore între pozițiile de top management și de birouri și cele din sucursale, unde activează majoritatea angajaților, acest lucru contribuind la o medie salarială scăzută la nivel de industrie. Vorbim, astfel, de o medie aliniată cu salariul mediu net pe economie, care, în februarie 2022, era puțin peste 3.800 de lei pe lună. Acest lucru plasează Bankingul pe același nivel cu Imobiliare și eCommerce, dar la distanță considerabilă de fruntea clasamentului, dominată de IT, unde media salarială depășește 5.000 de lei.

 

Cum se explică salariile din Banking

Dacă ne uităm la distribuția salarială, doar 3,3% dintre angajații din domeniu câștigă peste 2.000 de euro pe lună, în timp ce 3 din 5 angajați din acest sector primesc la final de lună sub 4.000 de lei net. „Acest lucru se explică și prin faptul că oferta de specialiști depășește cu mult cererea, căci numărul de joburi nou create în domeniu nu reușește să țină pasul cu numărul anual foarte mare de absolvenți de studii economice”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs, liderul pieței de recrutare din România.

 

Intervale salariale în domeniul bancar

Cei mai mulți angajați din Financiar/Bancar (30,8%) câștigă un salariu cuprins între 2.000 și 3.000 de lei, iar 10,4% chiar sub 2.000 de lei. Există totuși un segment considerabil de mijloc, de 26% dintre angajați, care câștigă între 4.000 și 7.000 de lei net pe lună, potrivit datelor introduse până în acest moment în Salario de specialiștii în banking. Mai mult decât atât, aproape 9% dintre angajați câștigă salarii medii nete cuprinse între 7.000 și 10.000 lei lunar.

 

Cele mai mari salarii în bănci

Cele mai mari valori introduse în acest moment în Salario de cei care lucrează în Banking sunt pentru poziții de management și IT. Printre cele mai mari salarii introduse în comparatorul de salarii marca eJobs, se numără:

 • Director General – 40.000 lei

 • Arhitect IT – 25.000 lei

 • Programator Java – 25.000 lei

 • Director financiar – 21.000 lei

 • Analist financiar – 20.000 lei

Dacă vorbim însă despre cele mai mari medii salariile pe poziții, acestea depășesc media națională care se câștigă pe aceeași poziție. Iată câteva exemple:

Cele mai mari salarii MEDII nete

 1. Chief Technology Officer – 20.000 lei

 2. Director de Vânzări – 10.000 lei

 3. Trezorier – 9.067 lei

 4. Director Financiar– 9.000 lei

 5. Senior Project Manager – 8.750 lei

Cele mai mici salarii MEDII nete

 1. Ofițer Bancar – 2.700 lei

 2. Agent Vânzări – 2.500 lei

  PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 3. Contabil Junior – 2.500 lei

 4. Operator Introducere Date – 2.000 lei

 5. Asistent Consultant Fiscal – 1.800 lei

În ceea ce privește cei mai curioși angajați din domeniu, 15% dintre datele introduse în Salario în acest domeniu, provin de la ofițerii bancari.

 

Orașele cu cele mai mari salarii MEDII nete din Banking sunt:

București – 4.500 lei

Timișoara – 3.800 lei

Cluj-Napoca – 3.500 lei

Oradea – 3.500 lei

Târgu-Mureș – 3.300 lei

 

Orașele cu cele mai mici salarii MEDII nete din Banking sunt:

Botoșani – 2.500 lei

Roman – 2.500 lei

Călărași – 2.200 lei

Pașcani – 2.200 lei

Dorohoi – 2.000 lei

În acest moment, pe eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 38.000 de locuri de muncă, dintre acestea, peste 1.400 fiind în domeniul bancar. Peste 400.000 de specialiști și-au introdus veniturile până în prezent în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs. 

Ai găsit informații utile în articol? Citește și:

 

Cum se prezintă piața muncii la o lună după război

 

La zi cu tendințele din employer branding

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*