domenii
Update

Top domenii care atrag cei mai mulți candidați

Studiu eJobs

Trei din zece români vor să lucreze în vânzări și și-au depus anul trecut CV-ul pentru un job în acest domeniu, potrivit raportului anual HR Review & Trends, lansat de eJobs România. Pe locul al doilea în topul preferințelor candidaților se află domenii precum logistica care a atras 14,6% din cele peste 9 milioane de aplicări de anul trecut. La scurtă distanță, se află contabilitatea, cu 12,7% din totalul aplicărilor.

”Candidații iau un cumul de criterii în calcul atunci când decid să se angajeze într-un anumit domeniu. Spre exemplu, vânzările sunt atât de atrăgătoare pentru că angajatorii sunt destul de flexibili atunci când vine vorba de profilul candidaților, programul este, de asemenea, flexibil, iar bonusurile de performanță pot dubla salariul fix. Logistica este un domeniu extrem de accesibil pentru candidații fără experiență sau pentru cei care vor să facă o reconversie profesională, în timp ce contabilitatea este un domeniu care atrage în primul rând datorită beneficiilor financiare, în condițiile în care salariul mediu net este de 3.900 de lei, iar angajații au perspective reale de avansare rapidă”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Următoarele poziții în topul domeniilor preferate de candidați sunt administrativ/secretariat și distribuție. O noutate față de anul anterior este intrarea resurselor umane în top 10, exact pe locul 6. La pol opus, domenii ca publicitate/marketing, achiziții și construcții au părăsit complet clasamentul.

”Este interesant că publicitatea și marketingul nu se mai află în acest top pentru că sunt două domenii care în anii trecuți aveau o atracție magnetică în ochii candidaților tineri, care își doreau o carieră într-un domeniu creativ, flexibil. Una dintre explicații ar putea fi legată de faptul că această industrie nu se regăsește nici în rândul domeniilor cu cele mai mari salarii”, explică Bogdan Badea.

 

Tot anul trecut, candidații români au fost interesați să obțină un job în HoReCa, banking, IT sau domeniul juridic, ultimele cunoscând o evoluție față de anul trecut, când nu se aflau în lista ce preferințe ale celor care își căutau un loc de muncă. Asta și pentru că, potrivit aceluiași raport, cele mai mari salarii, în 2018 au fost în IT (5.713 lei, net), juridic (4.571 de lei), banking (4.226 de lei), resurse umane (4.048 de lei) și finanțe și contabilitate (3.930 de lei).

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Topul celor mai puțin căutate domenii

Cele mai puține aplicări, în 2018, au fost înregistrate în ONG/voluntariat, medicină veterinară, tipografii/edituri, protecția muncii, pază și protecție, prelucrarea lemnului, managementul mediului, medicină alternativă, statistică/matematică și naval/aeronautică. Fiecare dintre aceste domenii a strâns mai puțin de 1% din totalul aplicărilor, la nivelul întregului an 2018. Cu mici schimbări între poziții, topul domeniilor celor mai puțin atrăgătoare pentru candidați a rămas la fel ca în anul 2017.

”În domeniile pentru care nu se găsesc suficienți candidați soluția este să îi creăm. Iar asta au început deja să facă tot mai multe companii care gândesc programe de training, reconversie, internship și chiar academii interne de formare a oamenilor”, conchide Bogdan Badea.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Ce ne aduce 2019 în recrutare

Mitul eternei reîntoarceri

Mai aproape de angajații tăi prin empatie

Ghidul complet de salarizare: tot ce trebuie să știi

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*