Previziuni 2019
Beneficii

Ce ne aduce 2019 în recrutare. Review & Trends 2018 vs 2019

Reconversie, relocare, mobilitate internațională

Față de anii anteriori, presiunea asupra rezultatelor va fi mai mare în 2019, având în vedere previziunile economice. Prin urmare, angajatorii vor fi nevoiți să-și adapteze constant modelul de business pentru consumatorul final, dar și să facă tot ce le stă în putință pentru a-și ține angajații productivi și fericiți. Iată care sunt previziunile 2019 în recrutare!

„Companiile se pot confrunta și cu o fluctuație de personal mai ridicată ce va duce la afectarea rezultatelor așteptate pe termen scurt și mediu, fie vor investi mai mult în resursa umană”, spune Florin Godean, country manager Adecco. Abordarea personalizată a angajaților chiar este necesară dacă în 2019 va continua trendul din 2017 și 2018 în care am avut o piață dictată de candidați dispuși să nu mai accepte orice loc de muncă sau tentați să emigreze pentru condiții mai bune de trai. „În aceste condiții, angajatorii vor fi nevoiți să găsească în continuare soluții pentru a acoperi cererea mare de candidați pentru anumite domenii. Dacă anumite industrii își vor înceta creșterea sau vor avea o creștere mai mică, e posibil să se echilibreze puțin balanța și să nu fie neapărat o piață a candidaților”, este de părere Felix Toma, International Business Development Director la GI Group.

 

Unde găsim candidații. Previziuni 2019 în recrutare

Rămânem însă în continuare cu o dilemă la fel de mare ca în anii precedenți, iar întrebarea de pe buzele tuturor va fi și anul acesta: unde găsim candidați? Soluții există, contează să ne uităm la ce putem face în companie și apoi în afara acesteia. Bogdan Badea, CEO eJobs, vine cu idei pe care le ai și tu la îndemână: „Dacă nu găsim candidați, îi creăm și asta încep să facă tot mai multe companii care gândesc programe de training, reconversie, internship și chiar academii interne de formare a talentelor”.

Dacă nu ai cum să formezi oameni intern însă pentru anumite joburi, relocarea pare să fie o soluție la fel de viabilă: „Noi am început să relocăm oameni din estul și sudul României în vestul țării încă din 2014. În 2017, de exemplu, reușeam să relocăm 300 de oameni pe lună, în 2018, am reușit să relocăm doar 100 pe lună. Însă, pe finalul anului trecut, interesul a crescut și am găsit mai mulți candidați. Probabil s-au întors de la joburile sezoniere, iar acum sunt interesați să-și găsească un loc de muncă stabil. Angajatorii le oferă cazare, masă și un job stabil”, spune Felix Toma. Acesta atrage însă atenția că dacă România continuă trendul economic ascendent e posibil să găsească tot mai greu candidați.

Prin urmare, o altă soluție pentru a găsi candidați poate fi mobilitatea internațională. Așadar o idee poate fi să-ți îndrepți atenția asupra țărilor non-UE, mai ales că recent a fost adoptată legea privind regimul străinilor din zona zona externă Uniunii Europene, cea prin care se relaxează condițiile de plată, dar și de eliberare a avizului de angajare și se simplifică procedurile de selecție parcurse de către angajatori: „Asta s-ar putea să ne ajute și să ne echilibreze puțin piața de candidați. În zona UE erau imposibil de găsit. De exemplu, noi am mai relocat câteva zeci de bulgari, însă din alte țări UE nu mai erau candidați interesați. Din zona non-UE, o piață este Ucraina. Am deschis un birou în Ucraina și, din informațiile mele, între 1 și 3 milioane de candidați sunt dispuși să se reloce și aici găsim atât blue collars (motostivuitoriști), cât și white collars (IT-iști) ”, povestește Felix Toma.

 

Cum gândim salariile. Previziuni 2019

Revenind la cel mai cald subiect din piața muncii, se pare că salariile vor crește și în 2019, ce-i drept cu procente mai modeste decât în anii anteriori. Măririle recente de salarii și pensii din sistemul public care au dus la creșterea inflației ar trebui să ne dea de gândit tuturor, mai ales că odată cu ele au crescut și inflația, și ROBOR-ul care ne afectează în plățile pe care le facem zilnic.

Felix Toma atrage atenția că salariile mai mari înseamnă și o creștere a puterii de cumpărare a oamenilor, un trai mai bun pentru că statul încasează taxe și poate să investească mai mult în infrastructură, în dezvoltare. Creșterea nesustenabilă a salariilor poate însemna însă scăderea puterii competitive a țării. În momentul în care oamenii de afaceri vor să facă investiții iau în calcul și costul forței de muncă. Dacă însă costul acesteia crește și este peste media europeană, în momentul acela nu mai suntem competitivi și atractivi pentru investiții.

Bogdan Badea apreciază că în special domeniile cu o marjă a profitului mică vor fi afectate negativ de creșterea salariilor și, din păcate, competitivitatea României ca economie s-a bazat până acum pe salariile mici în comparație cu Europa de Vest. „Pe termen lung trebuie să creăm alte zone prin care să fim competitivi”, adaugă CEO-ul eJobs. Semnalele din piața muncii arată că este o nevoie reală de atenție asupra oamenilor și a mediului lor de lucru pentru a-i ține pe aceștia motivați.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Cum adaptăm beneficiile

Dacă în anii anteriori salariul a fost un criteriu de alegere și stabilitate la locul de muncă, acum nu mai este atât de important. Cel mai recent studiu eJobs arată că acesta este pe locul trei în topul motivelor pentru care un angajat părăsește un job, pe primul loc fiind lipsa de fericire, motivație și apreciere.

În plus, principala recomandare pe care românii o au de făcut departamentelor de HR este să asigure satisfacția oamenilor, iar aici intră în scenă zona de beneficii. Soluții există chiar la îndemână: „Este important să punem accent pe mediul de lucru și pe flexibilitate”, spune Florin Godean. Candidații vor aprecia beneficii croite pentru ei, „acele beneficii care îi ajută să se dezvolte pe plan personal/profesional și cel mai mult vor aprecia un mediu de lucru plăcut unde să se simtă respectați și apreciați”, e de părere Bogdan Badea.

În egală măsură este important să adaptăm beneficiile și la specificul angajaților. Pentru cei care se relocă (în special blue collars) sunt importante facilitățile care țin de cazare, de masă, bonusuri. De asemenea, dacă vorbim de recrutarea de white collars, va trebui să iei în calcul și soluții alternative de educație, sănătate și cazare pentru familiile acestora, iar atunci ecuația se complică ceva mai mult.

 

„Brief” pentru 2019

Așadar, avem de-a face cu o piață a muncii tensionată, influențată de condițiile economice din țară, dar și de factori socio-politici, culturali sau demografici. Soluții există, unele chiar la îndemâna ta, în companie, altele cer deschidere către relocare și mobilitate internațională. Important e să acorzi atenție oamenilor, adaptând beneficiile și mediul de lucru în funcție de așteptările lor în acest moment.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Domenii de activitate 2018 – Review & Trends (1)

Top salarii medii nete pe domenii în 2018 – Review & Trends (2)

Categorii:
BeneficiiFocusRecrutareSalarii

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.
One Comment
  • Andreea Gheorghe
    13 March 2019 at 4:01 pm
    Leave a Reply

    Bună!

    Urmărind aricolul mi-am amintit de un post WEAREHR despre L&D.
    Fac parte din acea generație căreia îi trebuia experiență 5 ani, după absolvire, pentru angajare.
    Ma bucură această regândire a metodelor de selecție a candidaților si, mai mult, îmi place abordarea axată pe crearea de angajați prin internship,training sau relocare. Practica aceasta poate avea efecte mai bune aplicată nu fiecărui individ în parte ci unui grup-format și dezoltat în cadrul unei companii în spiritul muncii în echipă. Din punctul meu de vedere asta presupune o oarecare “vechime” în cadrul firmei/departamentului, o oarecare familiaritate cu ceilalți colegi/foști colegi/potențiali contra candidați.
    Aștept un articol în mainiera WEAREHR (ACTUAL,SINCER și CLAR) despre disponibilitatea reală a companiilor de a investi în oameni, de ai aduce la zi prin participarea la conferințe, schimb de experiență și training.
    M. S. -L&D componenta motivațională și inspirațională din pachetul de beneficii”;
    -L&D poate impacta în mod pozitiv cultura, prin modelare.

  • Leave a Reply

    *

    *