solutii
HR Challenge

Provocările cu care se confruntă oamenii de HR

Află cum le fac față cu succes

Oamenii de HR sunt în permanență preocupaţi de angajații din companie, de nevoile lor și de provocările cu care aceștia se confruntă. În ultima jumătate de an, activitatea profesioniștilor din resurse umane s-a concentrat pe gestionarea situațiilor urgente şi nemaiîntâlnite până atunci. Iar acum a venit rândul lor să fie lupă, astfel că în articolul de față analizăm ce nevoi și provocări au în această perioadă, dar mai ales, ce solutii găsesc pentru a le face față cu succes?

 

Principalele provocări ale oamenilor HR-ului și ce solutii au găsit pentru a le face față!

Provocare: Ca și restul echipei, oamenii de resurse umane se confruntă cu fricile personale, incertitudinea viitorului, locului de muncă, dar și cu cea a siguranței și sănătății lor. În plus, rolul lor este să îi asculte, să îi sprijine pe angajații din celelalte departamente,  astfel că, în acest rol clasic de empați, oamenii de HR pot descoperi că își folosesc bateriile pentru a îi încărca pe alții și că nu le mai rămâne energie pentru a se reîncărca pe ei înșiși.

Soluția: E important să nu uiți de nevoile personale, să te relaxezi și să-ți faci timp pentru a te conecta cu prietenii, pentru a face sport, meditaţie sau plimbări în aer liber.  În general orice tip de activitate îți place și care știi sigur că te energizează.

 

Provocare: Valul digitalizării a însemnat adoptarea rapidă a unor solutii de transfer al activității în mediul online. Cum transferi însă în online discuțiile informale, spontane și confidențiale, în care oamenii se îndreaptă către HR pentru încurajări, pentru răspunsuri sau chiar pentru conexiunea umană?

Soluția: Proactiv, restabilind contactul cu colegii, sunându-i și întrebându-i cum se simt, dacă au nevoie de ceva, dacă îi poți ajuta în orice fel. Aș sublinia faptul că pentru a păstra o legătură strânsă între membrii echipei este esențială comunicarea, chiar dacă este vorba de un videocall. În acest mod vei putea surprinde sau chiar anticipa eventuale probleme.

 

Provocare: Lucrul de la distanță a adus cu sine o pleiadă de provocări noi, legate de coordonarea echipelor de la distanță, iar managerii au trebuit să-şi dezvolte instantaneu abilități de comunicare și motivare îngrădite de absenţa interacţiunii directe sau întâlnirilor fizice cu echipa. Cum poți să asiguri managerilor instrumentele potrivite cu care aceștia să se poată adapta cu succes în mediul online?

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Soluția: Pe lângă de training-urile online, este esențial să abordezi proactiv comunicarea cu managerii, să oferi suport constant și să-i călăuzești în această perioadă. Întreabă-i de ce au nevoie, oferă-le din timpul tău, află care e feedback-ul lor despre echipa pe care o coordonează, ce au învățat până acum și ce își doresc să îmbunătățească mai departe. Astfel, vei putea identifica nevoile lor și le poți oferi solutii adaptate și adecvate, idei particularizate pentru o comunicare mai bună.

 

Provocare: Criza poate aduce adesea pe masa deciziilor discuția despre restructurări. Cum le spui oamenilor că și-au pierdut locul de muncă din motive economice și care nu ţin de performanța lor individuală? Aceasta rămâne o piatră de încercare pentru majoritatea specialiștilor de HR.

Soluția: Comunicarea corectă a unui astfel de mesaj dureros are în mod esențial aceste atribute: empatie, transparență, autenticitate, respect și timing corect. Din fiecare experiență pe care am avut-o în zona de restructurare, oamenii răspund pozitiv unei comunicări transparente, adresate cu respect, la momentul potrivit, în care sunt consultați, ascultați, li se răspunde întrebărilor și, mai ales atunci când cred că interlocutorul este sincer, este alături de ei și face tot posibilul pentru ca lucrurile să se desfășoare cât mai bine. În acest sens, ajută să ne folosim reţeaua de contacte, să le oferim recomandări, să îi ajutăm să îşi actualizeze CV-ul şi să îi pregătim pentru interviurile viitoare.

 

Ți-a plăcut articolul despre provocări și solutii? Citește și:

Teamwork în employer branding 

Timp: ultima frontieră

Impactul situației din educație asupra angajaților cu copii

Categorii:
HR Challenge

Contributor // Melania Jaravete are o experiență de 20 de ani în relații publice și resurse umane. Experiența sa e completată de experiența managerială dobândită în domeniul bancar şi aviatic. În prezent, Melania coordoneazӑ New Story, oferind consultanță de management și resurse umane. Aria ei de expertiză este comunicarea internă și zona de relații de muncă, respectiv restructurare, transformare organizațională, clasificare de meserii și managementul schimbării.

Leave a Reply

*

*