O analiză la zi a pieței de recrutare și prognoze făcute de Gábor Toldi
Analiză

O analiză la zi a pieței de recrutare și prognoze făcute de Toldi Gábor

Bonus: conferința online recruiTECH

Știm că-n această perioadă ai nevoie mai mult ca oricând de îndrumare și de sfaturi prețioase cu care să iei cele mai bune decizii pentru echipa ta, dar și în procesul de recrutare. Așa că ne-am gândit să-ți povestim despre recruiTECH, o conferință online ce sigur va atinge o mulțime de puncte de interes, dar și să-ți oferim recomandările lui Toldi Gábor, specialist în HR și organizator al acestui amplu eveniment.

 

O analiză la zi a pieței de recrutare și prognoze făcute de Gábor Toldi

Toldi Gábor

 

De peste 18 ani lucrează în domeniul resurselor umane de pe piața din Ungaria. A deținut rolul de consultant în HR la Hewitt Associates, în timp ce, în paralel, organiza propria conferință dedicată echipelor de resurse umane. Ulterior, s-a alăturat companiei Trenkwalder Kft, deținând poziția de director regional central și fiind responsabil pentru 5 centre de profit și angajarea a peste 2.000 de lucrători temporari.

În prezent, este consultant în domeniul comunicării pe zona de resurse umane și Business Partener al companiei Social Talent. El este și în spatele recruiTECH, conferința despre care-ți aminteam la începutul articolului. Această conferință este dedicată oamenilor de HR ce activează pe piața tech, iar ea se va afla la prima sa ediție online în România pe 7 iulie 2020. Pentru a afla mai multe detalii despre subiectele ce vor fi atinse în cadrul ei, dar și insight-uri prețioase despre piața de recrutare și viitorul acesteia, i-am adresat câteva întrebări lui Toldi Gábor.

 

O analiză la zi a pieței de recrutare și prognoze făcute de Gábor Toldi

Speakeri recruiTECH România 7 iulie 2020

Ce asemănări ați observat între piața de recrutare din Ungaria și cea din România? Dar diferențe?

Toldi Gábor: După ce am vorbit cu nenumărați profesioniști, am remarcat că ambele piețe sunt foarte apropiate. Ambele se confruntă cu rata mare de emigrare a locuitorilor, aproape aceeași lipsă de competențe și spirala prețuri-salarii. De altfel, aceste aspecte sunt valabile pentru întreaga regiune. În același timp, în comparație cu vestul Europei, salariile sunt mult mai mici – ambele țări încadrându-se în categoria costurilor scăzute. De menționat este că România și Ungaria au profesioniști extrem de educați în domeniile ingineriei și IT-ul. Prin urmare, cele două țări concurează pentru aceleași investiții.

Este posibil să sesizăm diferențe pe piața de Shared Service Centres. În acest domeniu Ungaria pare a avea mulți furnizori de servicii, dar nu și suficienți candidați în comparație cu piața de muncă din România, care are un potențial mai mare în domeniul profesioniștilor vorbitori de limbi străine.

 

Am remarcat că interviurile video încep să devină tot mai populare. Ce părere aveți despre acest aspect?

Toldi Gábor: Pandemia ne-a forțat să avansăm la nivelul următor în ceea ce privește recrutarea online. Cu ajutorul tehnologiei am depășit diverse obstacole în ultimele trei luni, iar aceste schimbări vor continua să fie folosite și după pandemie. De altfel, sunt convins că pre-screening-ul cu ajutorul unui chatbot, precum XOR.com, interviurile video realizate prin Sonru.com sau sondajele online gamificate precum sunt cele oferite de pymetrics.com vor fi integrate și-n viitor în procesul de recrutare și angajare. Să nu mai vorbim și de programarea automată a interviurilor. Aceste instrumente îmbunătățesc experiența candidatului și accelerează feedback-ul. Putem renunța la drumuri inutile și în plus putem economisi resurse valoroase pentru companie.

 

Ce alte instrumente fac munca mai ușoară pentru departamentul de resurse umane?

Toldi Gábor: Aplicațiile automate de programare a interviurilor economisesc timp prețios pentru recrutori. Însă fiecare companie e diferită, deci nu putem vorbi despre un instrument-minune care rezolvă totul. Totuși e clar că a venit timpul pentru soluții software de sine stătătoare. Oamenii de HR au nevoie de soluții integrate care să poată fi conectate între ele, astfel încât să compună un întreg, un ecosistem.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Cum influențează schimbările aduse de Covid-19 procesul de recrutare și ce ar putea face profesioniștii în domeniul resurselor umane mai bine în viitor?

Toldi Gábor: Schimbările afectează în primul rând atitudinea piețelor de recrutare și a companiilor față de piață. Piața forței de muncă din UE era deja deschisă, dar COVID-19 a pus în aplicare munca remote la scară largă și ne-a arătat că distanța și adresa de unde lucrăm nu mai constituie obstacole. O companie IT care operează la Cluj ar putea angaja un profesionist IT din Szeged fără probleme dacă bariera lingvistică este rezolvată. Prezența la birou o dată pe lună este o povară acceptabilă dacă orice altceva se poate gestiona muncind de la distanță.

 

Există aspecte pozitive pe care le-ați putea observa în această perioadă?

Toldi Gábor: Faptul că avem încredere unul în celălalt, datorită diverselor tehnologii. Iar imaginea despre lumea muncii se remodelează în fața ochilor noștri. Acest lucru va aduce cu sine mai multă flexibilitate și un stil de lucru mai eficient.

 

Ne puteți spune mai multe despre conferința online recruiTECH și despre subiectele care vor fi prezentate pe 7 iulie 2020?

 

recruiTECH conferinta online Romania

Imagine de la o ediție din Ungaria a evenimentului recruiTECH

 

Toldi Gábor: Planul nostru inițial era să introducem personal RecruiTECH, sub forma unei conferințe fizice, dar circumstanțele s-au schimbat. Totuși, obiectivul nostru este neschimbat, ne dorim să oferim un ghid de încredere tuturor celor implicați în procesele de recrutare și angajare. Și tocmai de aceea am ales niște nume recunoscute la nivel internațional pentru a urca pe scena noastră digitală. Printre aceștia se numără: Johnny Campbell (IE), fondatorul și CEO-ul SocialTalent, cea mai importantă platformă educațională de angajare din lume, care va vorbi despre efectele schimbării circumstanțelor de recrutare pe termen scurt și mediu, Arnim Whals (A) fondatorul Firstbird. Discursul lui Arnim va fi axat pe importanța gamificării în recrutare. Suntem bucuroși și onorați să-l avem alături de noi la acest eveniment și pe Bogdan Badea, CEO-ul eJobs România. În calitate de partener, acesta va împărtăși date specifice despre cum s-a schimbat numărul de anunțuri de locuri de muncă, numărul de solicitanți, dar și în ce sectoare se duce în continuare o luptă pentru candidați.

 

Ce schimbări credeți că va aduce 2021 în ceea ce privește piața de recrutare?

Toldi Gábor: Trebuie să recunosc că nu sunt optimist și sper, sincer, să mă înșel. În opinia mea, piața muncii care tocmai a început să se transforme se va schimba în continuare și-n 2021. În cazul recrutării, vom vorbi despre și mai multă automatizare, pre-screening, dar, cel mai important, un grup de candidați mult mai mare, fără bariere geografice și necesitatea relocării.

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

Cum rămâne cu pachetele de beneficii extrasalariale în acest moment

Statistici interesante despre telemunca și alte noutăți

Categorii:
AnalizăFocus

Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice București a dat în 2008 de gustul jurnalismului și, de atunci până în prezent, încearcă să combine latura practică, realistă, insuflată de facultate, cu cea magico-escapistă a scrisului. La We Are HR și eJobs este atât ochiul critic, analitic, cât și creator de conținut. Iubește în special interviurile realizate cu lideri, antreprenori și specialiști în HR care-i oferă o altă perspectivă, una extrem de aplicată, asupra pieții muncii.

Leave a Reply

*

*