Focus

9 to 5 sau 5 to 9: cum ne afectează programul de lucru

De vorbă cu Iunieta Sandu, freelancer

Ultimele luni ne-au ajutat să înțelegem încă o dată cât de important e să fim flexibili ca angajatori și să oferim oamenilor, în măsura în care e posibil, opțiunea de a-și personaliza programul de lucru pe nevoile lor. Am stat de vorbă cu Iunieta Sandu. Ea este freelancer și ne-a povestit în ce măsură programul de lucru îi influențează viața personală.

 

Cum găsește echilibrul dintre job și programul de lucru?

programul de lucru

Iunieta Sandu, freelancer

Ziua Iunietei se învârte în jurul poveștilor pe care le scrie pentru clienții ei, dar și al strategiilor de comunicare, social media sau al campaniilor de PR. Iubește să lucreze de acasă și spune că, ori de câte ori are ocazia, se plimbă și analizează frumusețea clădirilor interbelice din Capitală. De când e freelancer, de trei ani mai exact, programul de lucru pe care îl are o ajută să aibă un control mai bun asupra vieții sale, dar recunoaște că uneori timpul îi scapă printre degete.

 

De ce ai ales să devii freelancer?

Nu am ales să devin freelancer, cred că stilul ăsta de viață m-a ales pe mine. Cum spune Bukowski că nu alegi să devii scriitor, ci scrisul te alege pe tine. Înainte să lucrez pe cont propriu am lucrat într-o agenție de PR pe turism, unde mă ocupam cu crearea conceptelor pentru evenimente corporate și campanii creative de PR. Sunt o fire creativă, care nu are stare într-un loc și mai ales într-un birou fix, nu am înțeles niciodată de ce angajatorii nu sunt mai relaxați în ceea ce privește locul de unde lucrezi, atât timp cât îți faci treaba.

 

Cum arată o zi de lucru pentru tine?

Într-o săptămână am multe întâlniri, cam minimum două cu clienții, încă una sau două cu posibili clienți sau oameni care îmi cer ajutorul pe diverse tematici, în general consiliere pe comunicare sau freelancing. Îmi mai rămâne destul de puțin timp să stau efectiv la laptop și să lucrez. Mi s-a întâmplat de multe ori să nu reușesc să livrez la termen din cauza programului haotic. Acum lucrez la disciplină și testez tot felul de soluții care să îmi permită să le fac pe toate. Într-o săptămână normală, încerc să-mi stabilesc două zile full cu întâlniri sau video call-uri, iar pe restul să le petrec lucrând. În zilele în care lucrez, încep programul de lucru la 10 și îl închei la 19-20, poate și mai târziu.

 

Cu ce începi și cu ce termini o zi de lucru?

Îmi încep programul cu agenda zilnică, unde îmi trec task-urile urgente și mai grele. Nu am un element anume cu care să îmi închei ziua de lucru, doar închid laptopul, zâmbesc și încep să mă gândesc cum să mă încarc de energie.

 

Care sunt avantajele și dezavantajele vieții de freelancer?

Avantajele sunt faptul că poți lua oricând o pauză, că poți lucra de oriunde te simți inspirat, că poți să dormi la prânz dacă îți simți mintea obosită, că tu decizi cât este prea mult sau prea puțin pentru tine. Procrastinarea este unul dintre dezavantaje. Când știi că poți oricând să faci ce ai de făcut astăzi, de ce să nu o lași pe mâine?

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Reușești să te încadrezi în cele 8 ore sau le depășești?

Am avut perioade în care am lucrat și 10-12 ore pe zi, dar nu a fost prea bine. Când îți place ceea ce faci, ajungi foarte ușor la burnout. După ce am trecut prin asta, acum nu lucrez mai mult de 8 ore pe zi. Cred că o muncă eficientă nu înseamnă multe ore petrecute la laptop, ci înseamnă o concentrare mai mare.

 

De unde lucrezi cel mai frecvent?

Îmi aleg locul din care lucrez și în funcție de anotimp. Vara lucrez mult de la terase, din parc, chiar și din tren. Iarna lucrez mai mult de acasă sau de la cafenele.

 

Refuzi anumite proiecte dacă simți că timpul nu ți-ar permite să le livrezi?

Refuz să iau anumite proiecte dacă nu mi se potrivesc sau dacă simt că timpul pe care îl aloc nu este plătit corespunzător.

 

Ce regreți că nu ai timp să faci într-o săptămână obișnuită?

Să citesc cel puțin o carte, să dansez, să merg la yoga, să mă plimb în mai multe seri pe stradă, să observ oamenii.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

To meet or not to meet?

Mai repede. Mai bine. Mai deștept. 

Cum ne împrietenim cu cronometrul?

Categorii:
Focus

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*