optimism
Update

2021 este așteptat cu optimism de jumătate dintre români

Află ce planuri au în carieră

După ce au trecut prin provocările anului 2020, greu din punct de vedere profesional, românii sunt încrezători în 2021. L-au început cu optimism și își propun să-și schimbe jobul, să continue să lucreze de acasă sau să urmeze cursuri de reconversie profesională, arată un studiu eJobs realizat în ianuarie 2021. Pentru prima oară, cele mai mici procente au fost alocate intenției de a lucra în afara țării sau de a-și deschide propriul business.

„Cel mai greu din cariera mea”, „plin de incertitudini”,  „plin de provocări” sau chiar  „înspăimântător” – acestea au fost câteva dintre caracteristicile pe care participanții la cel mai recent studiu eJobs le-au dat anului 2020. 18% au răspuns, totuși, că pandemia a fost mai ușor de traversat decât se așteptau inițial, iar 15% spun că anul trecut le-a adus o serie de surprize plăcute pe plan profesional. Cu toate acestea, 2021 este așteptat cu optimism de jumătate dintre respondenți, cea mai mare dorință pentru anul în curs fiind să-și schimbe jobul sau să se angajeze, în cazul celor care, momentan, nu lucrează. Un sfert dintre respondenți speră că anul acesta vor fi promovați sau vor primi o mărire salarială, mai ales în condițiile în care mulți dintre angajatori au plafonat salariile în 2020.

 

Planuri care dau optimism

În 2021 se conturează două tendințe importante:  „Vedem un număr semnificativ de candidați care sunt deciși să facă reconversie profesională, pentru a-și găsi un job mai bun și a câștiga mai bine – și, în acest sens, declară că plănuiesc să urmeze cursuri de specialitate – și o altă parte care își exprimă dorința ca munca de acasă să se permanentizeze. Asta în ciuda faptului că, la finalul anului, într-un studiu în care sondam așteptările angajatorilor cu privire la 2021, aceștia spuneau că vor să revină, alături de echipe, la munca de la birou”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România. 2021 este, totodată, și anul în care vedem cele mai mici procente alocate intenției de a lucra în afara țării sau de a-și deschide propriul business. A fost una dintre marile schimbări ale pieței în 2020, care pare să aibă continuitate și anul acesta. 

 

Temerile încă există

În ceea ce privește temerile pe care le au românii pentru anul acesta, pe primul loc se află posibilitatea de a nu-și găsi job nici în 2021. 10% se tem că vor avea loc concedieri în compania pentru care lucrează și aproape la fel de mulți iau în calcul o posibilă închidere a activității angajatorului. Reducerea salariilor sau a pachetului de beneficii extrasalariale ori faptul că vor reîncepe să lucreze de la birou sunt alte aspecte menționate de respondenți. Aproape jumătate însă spun că nu au niciun motiv să fie îngrijorați cu privire la 2021.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Ce le-ar da mai mult optimism în relația cu angajatorul

O altă întrebare importantă adresată participanților la studiu a vizat modul în care și-ar dori să se modifice relația pe care o au cu angajatorul actual. Principala schimbare menționată a fost legată de scăderea nivelului de presiune de la locul de muncă. O treime își dorește mai multă flexibilitate și aproape la fel de mulți ar vrea să fie mai des informați despre schimbările care au loc în companie. Feedback-ul constant rămâne și în acest context una dintre principalele dorințe pe care le au angajații în raport cu angajatorii lor.

Studiul a fost realizat în luna ianuarie, pe un eșantion de 810 respondenți.

În acest moment, peste 18.000 de locuri de muncă pentru Romania și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro. 

Ți-a plăcut articolul „2021 este așteptat cu optimism de jumătate dintre români”? S-ar putea să-ți placă și:

Cum va arăta piața muncii în 2021 

Interviu de angajare video. Care sunt avantajele

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*