Update

Spre ce locuri de muncă s-au orientat candidații în octombrie

Care sunt cele mai căutate cuvinte cheie

Aproape 150.000 de români au căutat în luna octombrie un loc de muncă pe eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România. Cuvintele cheie cel mai frecvent folosite de aceștia au fost „șofer”, „inginer”, „contabil”, „manager”, „asistent medical” sau „consilier juridic”. „Agent vânzări” și „asistent vânzări” au fost alte două expresii cheie care au înregistrat mii de căutări în ultima lună.

De asemenea, „remote”, „part time” și „internship” au suscitat un interes crescut în rândul candidaților, reflectând noul mod de lucru pe piața muncii.

„Vorbim despre candidați care au mers țintit spre aceste locuri de muncă și în cazul cărora putem vorbi și de un grad foarte ridicat de relevanță atunci când aplică pentru o anumită poziție pentru că, în mod natural, cauți joburile cu care ești compatibil din punctul de vedere al pregătirii și experienței profesionale. Aceste căutări reflectă foarte bine ce se întâmplă în piață și care sunt categoriile de candidați care fie au rămas fără job în ultima perioadă, fie nu mai sunt mulțumiți de jobul actual”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.

Atunci când au efectuat căutări în funcție de industriile în care ar vrea să lucreze, candidații au pus pe primul loc vânzările, urmate de call-center-e, marketing, resurse umane, contabilitate și IT.

„Este destul de evident că în acest moment candidații sunt cu ochii pe mișcările din piață și urmăresc ce se întâmplă nu doar la nivelul joburilor, ci și care este evoluția economiei, în general. De aceea, vedem cum cresc căutările active pe acele domenii sau pe acele specializări care sunt stabile, care scot constant un număr mare de joburi noi în piață sau care nu au fost foarte afectate de criza ultimelor luni”, completează Bogdan Badea.

Căutările candidaților oglindesc, așadar, oferta disponibilă în piață, în condițiile în care în luna octombrie cele mai multe joburi noi au fost postate pentru domeniile transport / distribuție, vânzări, administrativ / logistică și relații clienți / call center. În total, aproximativ 33.000 de joburi noi au fost postate în luna octombrie pe eJobs.

Spre ce locuri de muncă s-au orientat vorbitorii de limbi străine

Deși numărul de aplicări pentru străinătate a scăzut semnificativ în ultimul an, joburile care presupun cunoașterea avansată a unei limbi străine se află în continuare în vizorul candidaților. Cele mai multe căutări au fost făcute pentru joburile care presupun cunoașterea limbii germane, franceze, italiene și spaniole.

„Toate aceste cuvinte cheie ne arată că segmentul de candidați cu experiență, specialiști, cu studii superioare – white collar, așa cum sunt cunoscuți – este foarte activ în această perioadă. Se uită la ce se întâmplă în piață și aplică mult mai mult decât o făceau până acum”, adaugă Bogdan Badea.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

P.S. eJobs ți-a pregătit șase surprize în HR în această perioadă, gândite special să îți vină în ajutor în procesele de recrutare și retenție, atât anul acesta, cât și în 2021. Intră pe Săptămânile Surprizelor, descoperă ofertele speciale și revendică-le pe cele care îți fac cu ochiul până pe 13 decembrie!

Săptămânile Surprizelor

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Noua recrutare: ce candidați să cauți acum

Joc și joacă în luarea deciziilor 

HR Pitch: cum să te adaptezi la schimbare?

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*